Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

Coalitie Biodiversiteit 2010

Folder Succesvolle Projecten & Initiatieven

Welke projecten voerden de Partners van de Coalitie uit?

In 2010 hebben de ruim 200 partners van de Coalitie Biodiversiteit 2010 activiteiten georganiseerd op het gebied van biodiversiteit. Er was dan ook iedere dag wel iets te beleven waardoor mensen bewust werden gemaakt van het belang van biodiversiteit.

Hieronder een kort overzicht van een aantal evenementen. Ook zijn er een aantal projecten die in 2010 financiële ondersteuning van de Coalitie Biodiversiteit 2010 hebben ontvangen, deze vindt u hier

 

In 2011

Verhalenwedstrijd “De Groene Stad, bron van & voor Biodiversiteit”

Voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar is een verhalenwedstrijd “De Groene Stad, bron van & voor Biodiversiteit” georganiseerd. De verhalenwedstrijd startte in diverse natuurmusea (waaronder NCB Naturalis) van ons land en op 24 basisscholen uit Venlo en omgeving startte tijdens de 55-ste editie van de Nationale Boomfeestdag op 23 maart 2011.

De wedstrijd was een samenwerking van Plant Publicity Holland, de Coalitie voor Biodiversiteit, Productschap Tuinbouw en Stichting Nationale Boomfeestdag en Stichting Nederlandse Natuurhistorische Collecties (SNNC). De wedstrijd is bedacht om kinderen op een andere manier te laten nadenken over het belang van een groene stad voor mens, dier, plant en boom, ofwel biodiversiteit. 


De officiële kick-off vond plaats tijdens de Nationale Viering Boomfeestdag op Fresh Park Venlo met onder andere Boomfeestdag-ambassadeur Helga van Leur en Boomfeestdagvoorzitter Onno Hoes. Tot 8 mei konden klassen een bijzonder verhaal over “De Groene Stad, bron van & voor Biodiversiteit” schrijven. Met eigen fantasie en met de figuren uit het voorleesverhaal - Stokbaard de Mammoetboom, Hedwig de Uil, Reggie de Specht en Chip de Eekhoorn- redden de kinderen het betoverde bos van het Onbekende Vreemde Wezen. Op de website www.kids4trees.nl/degroenestad stonden voor de kinderen inspirerende bouwstenen om het verhaal af te maken. Op 20 mei 2011 - als aanloop naar Wereldbiodiversiteitsdag- vond de landelijke prijsuitreiking plaats bij het NCB Naturalis in Leiden met onder andere Prinses Irene, Helga van Leur (ambassadeur Boomfeestdag) en Kitty van der Heijden, Ambassadeur voor duurzame ontwikkeling (Ministerie van Buitenlandse Zaken)en Paul Voogt, Adjunct-directeur van NCB Naturalis. Uit ruim 60 eigenzinnige, vrolijke, diepgaande en fantasievolle verhalen nomineerde de jury 3 basisscholen: basisschool Woutertje Pieterse uit Leiden, St. Willibrordus uit Middelbeers (Brabant) en St. Jan de Doper uit Merselo (Limburg). Prinses Irene is Beschermvrouwe van Biodiversiteit en maakte onder leiding van Helga van Leur de 3 winnaars bekend én las het winnende verhaal voor temidden van ruim 100 kinderen. De winnende school ontving een Biodiversiteitsboom, een Lindeboom, voor op het schoolplein. Voor alle kinderen waren er educatieve en doe- en ontdekprijzen. Op de website kids4trees.nl/degroenestad  zijn de verhalen terug te lezen.

 

In 2010

Handleiding: Hoe stimuleer je burgers en bedrijven voor behoud van biodiversiteit?

De natuur in de gebouwde omgeving staat steeds meer onder druk. Braakliggend gebied wordt vol gebouwd met kantoorparken, tuinen worden betegeld en nieuwbouwwijken worden zo efficiënt mogelijk ingedeeld. NCB Naturalis gemeente Leiden, Milieudienst West-Holland en CREM ontwikkelden daarom het project  ‘Wilde Plannen voor een Levend Leiden’. Hierin werden burgers en bedrijven uit Leiden op bijzondere wijze gestimuleerd in het bedenken en uitvoeren van projecten rondom het thema biodiversiteit. De ervaringen en opgedane kennis uit het project zijn verwerkt in de handleiding ‘Burgers, bedrijven en instellingen dragen bij aan biodiversiteit in de stad’.

De projectpartners beogen hiermee andere partijen in Nederland te inspireren om ook lokale projecten voor behoud van biodiversiteit op te starten. De handleiding is geschreven voor professionals, werkzaam bij gemeenten, provincies, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties of bedrijven en is hier te downloaden.

Green Fashion Competition

De Amsterdam International Fashion Week is partner van de Coalitie Biodiversiteit 2010. Zij organiseerde in 2010 de Green Fashion Competition. Een prijsvraag waarbij (aanstormende) mode-ontwerpers werden uitegdaagd een ontwerp te maken dat zorgt voor het behoud van biodiversiteit.

ASN Bank

De ASN Bank heeft sinds 2010 biodiversiteit toegevoegd als derde belangrijk criterium voor het beleggingsbeleid, naast mensenrechten en klimaat. Hiervoor heeft zij een issuepaper gepubliceerd in mei 2010. Dit issuepaper is mede tot stand gekomen door input van van bezoekers van dewereldvanmorgen.nl.

Leiden

Ook in Leiden is veel gebeurd. Fonds 1818 en de Gemeente Leiden organiseerde samen een prijsvraag voor het beste biodiversiteits-idee. Dit werd uitgereikt tijdens Life Live, het biodiversiteitsfestival bij NCB Naturalis. Er was in Leiden nog een prachtig biodiversiteitsinitiatief: Vrij Groen. Deze unieke tuin brengt op een voorheen braakliggend terrein nieuwe biodiversiteit in de stad.

Evenementen

Verschillende jaarlijks terugkerende evenementen en organisaties stonden in 2010 in het teken van biodiversiteit, zoals het Natuurfoto Festival, de kinderboerderijdag en Oktober Kennismaand. Artis, NCB Naturalis, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de 12 landschappen en de Hortus Botanic Amsterdam hebben meerdere wandelingen en lezingen georganiseerd over biodiversiteit. Bij GreenEUR stond Earth Day (22 april) in het teken van dit thema, waarbij schapen hebben gegraasd op de campus van de Erasmus Universiteit, om zo aandacht te vragen voor biodiversiteit in de stad.

Biodiverse tuinen

De gemeenten Rotterdam en Tytsjerksteradiel organiseerden daarom een wedstrijd voor de meest milieuvriendelijke tuin. De gemeente Tytsjerksteradiel gaf daarbij ook een mooie brochure uit. Ook Groei & Bloei besteedde aandacht aan biodivers-tuinieren. 

Websites en Blogs:

Verschillende partners hebben blogs en websites over biodiversiteit bijgehouden. Dit zijn onder andere: Biodiversiteitsblog, Biodiversiteitgeeftjelevenkleur, wildewijdewereld, biodiversiteitbrabant, biodiversiteitsjaar-2010.

Natuurwidget: Iedere dag een prachtige foto van een plant of dier uit de Nederlandse natuur op je beeldscherm. De mooiste plaatjes van natuurfotografen met een interessante beschrijving van het onderwerp. Een digitale scheurkalender, samengesteld door NCB Naturalis en de VOFF. Installeer de widget en ontdek de pracht van de Nederlandse natuur!

Tijdschriften en Publicaties:

Ook verschillende tijdschriften wijdde een editie of bijlage aan biodiversiteit, onder andere Change Magazine, Geografie, Waterspiegel. De jaarkalender van Artis stond helemaal in het teken van biodiversiteit. Ook partner Duijf Advies maakte een kalender: van ambassadeursoorten uit het Brabantse Groene Woud.

Project Hoe stimuleer je burgers en bedrijven voor behoud van biodiversiteit?