Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

Folder Oorsprong van deze site: Clearing House Mechanism

Het Clearing-House Mechanism (CHM) van het verdrag inzake Biologische Diversiteit is ingesteld als uitvloeisel van een van de artikelen (18.3). Het doel van het CHM is bij te dragen aan de implementatie van het verdrag doormiddel van technische en wetenschappelijke samenwerking tussen landen.

De term "clearing-house" (uitwisselingsplaats) refereert van oorsprong aan een financiële instelling. Voor het Biodiversiteitsverdrag heeft het als betekenis: de organisatievorm die afnemers en aanbieders van informatie en diensten bij elkaar brengt en daarmee vraag en aanbod met elkaar verbindt.

Het clearing-house mechanism is gebaseerd op het principe dat brede deelname en eenvoudige toegang een topprioriteit moet zijn. Vandaar dat in toenemende mate gebruik gemaakt wordt van moderne ICT technieken. Zo ook in dit portaal.

Het centrale knooppunt voor het Clearing House Mechanism van de Conventie voor Biologische Diversiteit bevindt zich op de internationale CBD-CHM website (in het Engels).

Sinds 2004 wordt deze site ondersteund door het Europeees Milieuagentschap in Kopenhagen. In Nederland wordt de site onderhouden door het ministerie van Economische Zaken.