Wat is een communicatieopgave
Communiceren doe je met een reden: je wilt wat bereiken. Op deze site gaan wij er vanuit dat je communiceert om uitvoering te geven aan jouw beleid, missie of doelstelling op het gebied van biodiversiteit. De vraag is met wat voor soort boodschap je dat het beste doet? Om scherpte te krijgen in je communicatie is het verstandig eerst vast te stellen wat je communicatieopgave is, wat je met andere woorden precies wilt bereiken. Wij onderscheiden vier soorten opgaven voor biodiversiteitcommunicatie:
Communicatieopgave 1: begripsbekendheid van biodiversiteit
Communicatie heeft in dit geval tot doel om het begrip biodiversiteit beter voor het voetlicht te brengen. Je wilt de zichtbaarheid, bekendheid en het maatschappelijk bewustzijn van biodiversiteit & natuurlijke hulpbronnen vergroten. In je boodschap kun verschillende accenten aanbrengen en inzetten op:
De Nederlandse overheid ontwikkelde met dit doel een kernboodschap biodiversiteit. Deze kan misschien ter inspiratie dienen. Klik hier om meer over de kernboodschap biodiversiteit te lezen.
Communicatieopgave 2: bewustwording en activering voor biodiversiteit
Vanuit deze opgave ga je een stap verder in je communicatie. Het gaat niet alleen om bekendheid van het begrip biodiversiteit. Je wilt met je boodschap ook bijdragen aan de bewustwording en activering van doelgroepen rondom het thema biodiversiteit. Ook hier geldt dat de boodschap verschillende elementen kan bevatten:
Klik hier om meer te lezen over doelgroepen.
Communicatieopgave 3: stimuleren van vernieuwing voor biodiversiteit
Het met communicatie stimuleren en faciliteren van vernieuwing en innovatie voor biodiversiteit & natuurlijke hulpbronnen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:
Klik hier om meer te lezen over handelingspraktijken.
Communicatieopgave 4: laten zien wat je zelf doet
In communicatie zijn zowel geloofwaardigheid als inspiratie erg belangrijk. Het kan dan ook van belang zijn om je eigen inzet voor biodiversiteit & natuurlijke hulpbronnen voor het voetlicht te brengen. Twee elementen spelen hierin een rol:
Hoe verder
Het bepalen van de communicatieopgave (waarom communiceer ik en wat wil ik daarmee bereiken) in relatie tot de eigen rol en verantwoordelijkheid in biodiversiteit, is de eerste stap in succesvolle biodiversiteitcommunicatie. In het stappenplan voor biodiversiteitcommunicatie is uitgewerkt welke praktische stappen gezet moeten worden om de communicatieopgave verder in te vullen.
Klik hier om meer te lezen over het stappenplan voor biodiversiteitscommunicatie.