Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

Event Beestachtig! Darwins wereld

Zie alle locaties op de kaart

Het museum laat tijdens de tentoonstelling een unieke selectie zien van de vele bijzondere, opvallende en gekke levensvormen die onze aarde rijk is

Download als iCalendar

Periode [11/07/2010 - 13/02/2011]
Evenement locatie Gerard Noodtstraat 121, Nijmegen http://www.natuurmuseum.nl/
Organisator Natuurmuseum Nijmegen
Contact persoon
E-mail adres: info@natuurmuseum.nl
Telefoon: 024-3297070
Thema(s) Genetische Diversiteit , Overige
Doelgroep(en) Families , Volwassenen , Ouderen (65+) , Kinderen, Basisonderwijs
Type Exposition Tentoonstelling

Op zondag 11 juli opent het Natuurmuseum Nijmegen de tentoonstelling‘Beestachtig! Darwins wereld’. Het museum laat een unieke selectie zien van de vele bijzondere, opvallende en gekke levensvormen die onze aarde rijk is: ruim 250 bijzondere dieren uit de collecties van Universiteitsmuseum Groningen en Natuurmuseum Nijmegen. De bezoeker staat in de schoenen van Charles Darwin. Hij valt net als deze wereldberoemde natuuronderzoeker van de ene in de andere verbazing tijdens een reis langs verschillende continenten met waanzinnig veel mooie planten en dieren.

Toen Charles Darwin in 1831 vertrok voor zijn wereldberoemde reis met marineschip HMS Beagle, heerste nog het idee dat alle aardse levensvormen door God waren geschapen. Onderzoekers beschouwden het als hun levenstaak om zoveel mogelijk soorten te bestuderen en te benoemen. Rond 1750 rangschikte de Zweedse onderzoeker Carolus Linnaeus in totaal 15.000 soorten. Eind 18e eeuw stond de teller al op een miljoen en tegenwoordig gaan we uit van tientallen miljoenen verschillende soorten. Een complete inventarisatie lijkt nauwelijks mogelijk.

Met zijn evolutietheorie liet Darwin zien hoe door een samenspel van toevallige verschillen en natuurlijke selectie nieuwe soorten kunnen ontstaan. Darwin probeerde alle hem bekende soorten te rangschikken in een ‘Tree of Life’, een levensboom die de verwantschap tussen de soorten laat zien. Inmiddels is met moderne DNA-technieken Darwins theorie nog eens bevestigd.