Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

Event Goudader Natuur | Het Groene Medicijn - debat in De Balie

Datum/tijd: dinsdag 18 december, aanvang 15.30 uur.

De Balie presenteert in samenwerking met Natuurmonumenten het drieluik ‘Goudader Natuur’: drie middagen over de economische waarde en toekomst van de natuur in Nederland. Volgens het nieuwe regeerakkoord streeft de huidige regering naar ‘synergie met andere maatschappelijke belangen zoals waterveiligheid, recreatie, ondernemerschap, gezondheid, energie en klimaat’. De vraag blijft: hoe kunnen we deze doelstelling omzetten naar concreet beleid? De eerste aflevering, op 26 november, ging over natuur en recreatie.


Afl #2: Het Groene Medicijn
De tweede bijeenkomst in de reeks Goudader Natuur gaat in op de relatie tussen natuur en de gezondheidszorg. De zorgkosten rijzen de pan uit en de inkomensafhankelijke zorgpremie is alweer van de baan. Er is behoefte aan originele, frisse oplossingen met een breed draagvlak. Onderzoek toont aan dat natuur een positief effect heeft op de volksgezondheid. Zij draagt bij aan herstel, nodigt uit tot bewegen en tot ontmoeten. Mensen in een omgeving met weinig groen geven vaker aan zich ongezond te voelen. 

Dat groen gezond is weten we dus inmiddels. Maar hoe kan de natuur bijdragen aan het voorkomen van nog verder stijgende kosten in de gezondheidszorg? Hoe kunnen de overheid en het bedrijfsleven de vertaalslag maken van visie naar duurzaam beleid, dat werkelijk effect heeft? Voorkomen is immers beter dan genezen.

Wouter Bos, adviseur van de Publieke Sector en Gezondheidszorg bij KPMG, start het debat om 15:30 uur met inleidende toespraak die ingaat op deze vraagstukken. Daarna is er ruimte voor speeches en een paneldiscussie. Andere sprekers zijn o.a. Jolanda Maas (onderzoeker VU Medical Center), Sigrun Lobst (landschapsarchitect) en Esmé Wiegman (Nederlandse Vereniging van Huisartsen).

Het doel is het stimuleren van wenselijke veranderingen. Na afloop van het programma vindt er dan ook een netwerkbijeenkomst plaats die de verschillende sectoren verbindt: politiek, zorg, bedrijfsleven en wetenschap. De combinatie van speech, debat en de mogelijkheid tot het leggen van contacten maakt deze middag een unieke gebeurtenis die de combinatie tussen natuur en gezondheid hoog op de agenda plaatst. 

Tickets te verkrijgen via de website.

 

Download als iCalendar

Periode 18/12/2012
Evenement locatie De Balie, Amsterdam Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Organisator De Balie en Natuurmonumenten
Bekijk de agenda http://www.debalie.nl/artikel.jsp?articleid=466155
Evenement URL (link naar website) http://www.debalie.nl/artikel.jsp?articleid=466155
Thema(s) Gezondheid , Ecosystemen
Doelgroep(en) Volwassenen
Type Meeting (seminar / conference / symposium / festival) Bijeenkomsten (Conferentie/Lezing/Festival)

Over de debatreeks Goudader Natuur

Natuur en landschap is als kunst en cultuur; het maakt het leven mooier. Alleen al daarom is het van belang om de natuur in ons fraaie, gevarieerde land te beschermen, te onderhouden en te ontwikkelen. Maar in tijden dat de politiek zich vooral bezighoudt met economisch herstel en bestrijding van de crisis is dit argument niet meer genoeg. Voor de leefbaarheid, veiligheid en economie van Nederland is de natuur cruciaal. Hoog tijd dus voor discussie, met inspirerende sprekers, denkers en doeners. Met elkaar stellen we heersende vanzelfsprekendheden op het gebied van natuur en landschap ter discussie en gaan we op zoek naar nieuwe initiatieven, alternatieve benaderingen en duurzame oplossingen.

De derde en laatste aflevering vindt plaats op 29 januari, en staat in het teken van waterbeheer. Meer informatie is binnenkort te vinden op de website.

De serie Goudader Natuur is een samenwerking tussen De Balie en Natuurmonumenten. Dagblad Trouw is mediapartner van Goudader Natuur.

Mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.