Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

Event Nationale Dag van het Levend Erfgoed

Waarom nu een dag met van toen? 

De authentieke rassen van onze landbouwhuisdieren zijn inmiddels zeldzaam geworden. Maar dat wil niet zeggen dat ze in het vergeethoekje thuishoren. Zij hebben hun eigen waarden en daarmee een bestaansrecht.  Dat laat de SZH (stichting Zeldzame Huisdierrassen) graag aan zoveel mogelijk mensen zien. Daarom organiseert zij dit  jaar voor de derde keer de Nationale Dag van het Levend Erfgoed.

 

Op 3 juni kunt u al die oorspronkelijke rassen bewonderen in park en bij stadsboerderij Presikhaaf in Arnhem. Daar kunt u de dieren ontmoeten en hun verhaal ontdekken.  U bent welkom van 10:00 - 17:00 uur

Download als iCalendar

Periode 03/06/2012
Organisator Stichting Zeldzame Huisdierrassen
Thema(s) Voeding , Genetische Diversiteit , Overige
Doelgroep(en) Families , Volwassenen , Kinderen, Basisonderwijs , Kinderen, Voortgezet onderwijs

Een dag vol vee

 

 

Rassen met een verhaal

Zo vertellen de rassen om te beginnen het verhaal de landbouw in Nederland. Je kunt aan die dieren zien wat onze voorouders belangrijk vonden in hun vee. Moesten ze een zware ploeg kunnen trekken of wilde een herenboer een paard hebben met een sierlijke gang voor zijn rijtuig. Moesten koeien niet alleen melk geven maar ook nog een goed stukje vlees leveren. Of moesten schapen erop gebouwd zijn op de heidegronden te kunnen overleven en zo  voor goede mest zorgen voor een stuk grond in het dorp, waar de dorpelingen graan en groenten verbouwden.

Dat is het verhaal van het levend cultureel erfgoed van een bepaalde streek. Die oorspronkelijke rassen deden niet alleen hun werk maar zijn ook het vlaggenschip van een regio.  Als u een kudde Drentse heideschapen ziet op een heideveld met vuurstenen, een grafheuvel en een oud karrenspoor gaat de geschiedenis - ook die van heel lang geleden-  weer leven. Wat is hier gebeurd? De plaats en het ras zijn de stille getuigen.

 

Een dag vol vee dat werkt!

Maar het houdt niet op bij het verhaal over toen. Hun  bestaansrecht komt ook tot uiting op het culinaire plein waar het publiek kan proeven van producten van oorspronkelijke rassen zoals vlees van Kempisch heidelam,  kaas van melkschapen en Blaarkoppen,  eieren van Chaams Hoen en andere producten van zeldzame huisdierrassen.

 

Een twintigtal producenten presenteren  de producten van diverse rassen en een kok maakt speciale gerechten daarvan. Het verhaal achter deze producten spoort hem aan om er tijdens deze dag iets bijzonders van te maken. U kunt tegen een kleine vergoeding ook proeven van de klaargemaakte gerechten.

 

Daarnaast hoe jachthonden apporteren, geiten en schapen in het natuurbeheer functioneren en paarden hun rol spelen in sport, recreatie en het zware trekwerk. Kortom, deze dag laat jong en oud beleven hoe die oorspronkelijke rassen nog steeds werken. Ook kinderen kunnen op het kinderplein door diverse spelletjes, speurtochten en andere educatieve activiteiten zelf ontdekken hoe divers de rassen zijn.

 

Kortom, een dag waarop de rassen laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen.