Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

Event Parel van de Waterlinie

Zie alle locaties op de kaart

Een deskundige gids vertelt u tijdens een wandeling over de historie van de gebouwen, de ondergrondse gangen en het rijke natuurleven op het fort. 

Download als iCalendar

Periode [04/01/2010 - 30/09/2010]
Evenement locatie Vossegatsedijk 5, Bunnik
Organisator Staatsbosbeheer
Evenement URL (link naar website) http://www.staatsbosbeheer.nl/Activiteiten/Fort%20bij%20Rijnauwen/Parel%20van%20de%20Waterlinie.aspx
Contact persoon VVV Utrecht
Telefoon: 030-2360020
Thema(s) Ecosystemen
Doelgroep(en) Families , Volwassenen , Ouderen (65+) , Kinderen, Basisonderwijs , Kinderen, Voortgezet onderwijs
Type Excursion / Children’s quest Excursie / Speurtocht

Tussen Utrecht en Bunnik ligt Fort Rijnauwen, een vestingwerk dat door zijn bouwstijl en gaafheid uniek is in ons land. Staatsbosbeheer doet er alles aan om dit fort in stand te houden. Een deskundige gids vertelt u tijdens een wandeling over de historie van de gebouwen, de ondergrondse gangen en het rijke natuurleven op het fort. 

Start: wo om 10.30 uur, za om 13.30 uur, zo om 10.30 en 13.30 uur. Duur: 2,5 uur. Minimum leeftijd: 10 jaar. Kosten: € 4. Voor groepsreserveringen kunt u bellen met de VVV Utrecht: T 030-2360020.

Natuur bij Fort Rijnauwen
In de schemering kunnen ze ineens langs scheren, behendig vliegende zoogdieren op jacht naar insecten. Vleermuizen navigeren met ultrasoon geluid van 30.000 tot 70.000 trillingen per seconde. Hun gehoor is al even fenomenaal. Hun zicht is daarentegen beperkt tot een vaag verschil tussen licht en donker. Ze leven in holen van oude bomen en in kieren en gaten en onder de spanten van oude gebouwen. Hun winterslaap houden ze in vorstvrije donkere, vochtige ruimtes als forten, bunkers en kelders.

Vanwege zijn militaire functie was het fort bij Rijnauwen tot 1977 hermetisch afgesloten. Hierdoor kreeg de natuur volop de kans zich te ontwikkelen. Zo is een natuurgebied ontstaan dat onderdak biedt aan honderden planten en dieren. U vindt hier orchidee, rietorchis, addertong, grasbevertje en echt duizendguldenkruid. En talrijke soorten vogels, waaronder ijsvogel, buizerd, gekraagde roodstaart, uil, aalscholver, wintertaling, krak-, tafel- en kuifeend. Verder leven hier onder andere wijngaardslak, bunzing, wezel, vos, ree en verschillende vlinders ’s Winters overwinteren honderden vleermuizen in het fort.

Kristalhelder water
Op het fort leeft ook een flinke populatie ringslangen. Door het aanleggen van takken- en bladerhopen worden de dieren geholpen te overwinteren. Ook leggen zie hierin hun eieren. Het diepe, heldere water van de binnengracht is voor veel dieren van groot belang. Zo jaagt de ijsvogel hier op visjes en leven er voor watervervuiling gevoelige reptielen en amfibieën. Bovendien komen hier zeldzame waterplanten voor.