Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

Event Wandelroutes 1-5 km

Zie alle locaties op de kaart

Volg de gekleurde paaltjes voor een korte, ontspannen wandeling.

Download als iCalendar

Periode [01/01/2010 - 01/01/2013]
Evenement locatie Nationaal Park Lauwersmeer
Organisator Staatsbosbeheer
Evenement URL (link naar website) http://www.staatsbosbeheer.nl/Activiteiten/Lauwersmeer/Wandelroutes%201-5%20km.aspx
Thema(s) Ecosystemen , Overige
Doelgroep(en) Families , Volwassenen , Ouderen (65+)
Type Walking-tour Wandeling

Nationaal Park Lauwersmeer is een paradijs voor liefhebbers van rust en ruimte. Toch bruist het er van het leven. Op het open water, in de uitgestrekte velden, ruige rietkragen en jonge bossen wemelt het van de vogels. In het voorjaar en in de herfst is het een komen en gaan van trekvogels. Het Lauwersmeergebied is dan ook zeer geliefd bij wandelaars.
Staatsbosbeheer heeft in dit uitgestrekte nationaal park een aantal wandelroutes uitgezet die u langs de mooiste plekjes voeren.

Lauwersoogbos

  • Lauwerspad (groen, 3 km). Start: Restaurant Het Booze Wijf, Lauwersoog. Een slingerpad voert de wandelaar langs het water naar het bos in de richting Robbenoort. De dichte begroeiing wordt afgewisseld met open veldjes.

Kollumeroord

Opvallend aan de routes door dit gebied is dat ze het contrast tussen de weidsheid van het landschap en de beslotenheid van het bos zo mooi laten zien.

  • Dokkumerdieproute (rood, 2 km). Start: P-plaats nabij jachthaven Dokkumer Nieuwe Zijlen. Dit is de enige route waar loslopende honden zijn toegestaan.
  • Diepsterbosroute (blauw, 5 km). Start: P-plaats Dokkumerdiep of parkeerplaats Zomerhuisbos nabij Dokkumer Nieuwe Zijlen.
  • Hooglanderroute (groen, 2 km). Start: P-plaats Kwelderweg, tussen Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp. Honden niet toegestaan ivm aanwezigheid van Schotse Hooglanders en Konikpaarden.

Ballastplaatbos

  • Konijnenroute (groen, 3 km). Start: P-plaats Marneweg, Lauwersoog. U passeert een oeverzwaluwwand en wandelt langs sloten en paden die in het bos altijd slingeren. Honden niet toegestaan ivm aanwezigheid van vee.
  • Observatietorenroute (blauw, 5 km). Start: P-plaats De Rug, Lauwersoog. De route gaat onder andere langs een oeverzwaluwwand en een bezoekje aan de uitkijktoren is een attractie. Vergeet u de verrekijker niet?