Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

News 17 en 18 september: Rotterdams Oogst Festival

Op 17 en 18 september brengt het festival het leven èn de beleving van het platteland naar de stad.

Publicatiedatum 15/09/2010

Vrijdag kan vanaf 17.00 uur, na afgifte van de laptop bij de garderobecaravan, worden aangeschoven bij de Boeren- en Burenborrel, gefaciliteerd door de Rabobank. Vanaf die tijd is er van alles te horen, te zien en te proeven. Rond het vuur worden stoere en lieve verhalen verteld over de oorsprong van voedsel en het zelf bereiden van eten. Zo komt de PeerGrouP met een verhaal over ganzen slachten, vertelt de auteur van het boek ‘Handboek voor de Vinex-jager’ over op wild jagen in de sloot en is het tractormeisje, dat op haar tractor naar de Zuidpool reed, van de partij. Het wordt een bijzonder feestje van professionals, amateurs, studenten en bezoekers. Klankenhaus komt met muziek. Het Rotterdams Oogstdiner wordt dit jaar in samenwerking met VanBuiten gepresenteerd. en wordt bereid met (h)eerlijke producten uit de regio Rotterdam! En, zodra het donker wordt start de film the Real Dirt on Farmer John in het openluchtbioscoopje. Moe van alle indrukken? In de Wellnesshoek kan de avond ontspannen worden afgesloten.

Markt van boeren en buren, acts, workshops en een Schafthof
Boeren, tuinders en producenten uit de omgeving van Rotterdam nemen op zaterdag hun oogst mee de stad in. Ze vertellen op de Rotterdamse boeren- en burenmarkt vol trots over hun schapenkazen, druiven, appelsappen en vleeswaren. De stadsboeren (bijvoorbeeld Caroline Zeevat met een workshop) en de buitenboeren (zoals De Buytenhof van Rhoon) zijn met in totaal 50 kramen goed vertegenwoordigd. Bezoekers kunnen niet alleen boodschappen doen op de markt, zij kunnen ook genieten van van film, theater, muziek, tuinliefhebberij en design. De volkstuinverenigingen, de imkers, buurtmoestuinen en koks uit de stad vertellen over hun vak en liefhebberij en laten zien hoe de oogst 
wordt verwerkt in smaakmakende en ambachtelijke producten. Bij de kippenkar wordt kippensoep bovenop het kippenhok gemaakt. 2012 Architecten komt met de Miele Space Station R’dam. Er is een appeltaartbakwagentje, een kleimachine, een buitenbrouwerij en een visrokerij. Ook de stadsherder en het project Zeeliefhebbers van fotograaf Hugo Schuitemaker zijn aanwezig. Het muzikale programma bestaat onder meer uit de Rotte Herders, I am Oak met een improvisatie van dierengeluiden (i.s.m. Grrr Jamming Squeak, een project van Paola Pivi/SIR) en het groenteorkest van The UkeBox. Kinderen kunnen aan de slag bij het Rotterdamse Oogst kinderprogramma. Zij kunnen groenteinstrumenten maken of een insectenhotel, komen breien tussen de schapen en meedoen aan een kruiwagenrace.

Voor de inwendige mens wordt gezorgd op het Schafthof, het centrale eet- en drinkplein waar het publiek wordt verleidt met lekkers dat, waar mogelijk, is gemaakt met producten van boeren op de markt. Deelnemers zijn onder andere Delikaat, Piens Veldkeuken, Deliclassics, Picknick en Chez Mo-i.

Voor het Rotterdamse Oogstdiner op vrijdagavond kan gereserveerd worden op de site, maar er zijn ook plekjes vrij voor de aanwaaiers! Houd ook de site, www.rotterdamseoogst.nl, in de gaten voor het steeds completer wordende programma en toegevoegde deelnemers en initiatieven. Het Rotterdamse Oogst Festival is gratis toegankelijk.

Organisatie
De campagne Rotterdamse Oogst wil de lokale voedselketen versterken, uitgaande van de streekeigen identiteit van de regio: multicultureel, grootstedelijk en groen. Een van de manieren om randstedelingen hierbij te betrekken is het Rotterdamse Oogst Festival en Zaai Activiteiten zoals het ‘Zomers Bèèèèhtjes en Bietjes Feest’ op 26 juni jl. In april van dit jaar was Rotterdamse Oogst al actief op festival Motel Mozaïque, waar festivalgangers op het Schouwburgplein in kassen konden overnachten. Na aankomend festival is Rotterdamse Oogst op 17 oktober actief met het programma ‘Eigengemaakt’. De eerste editie van het Rotterdamse Oogst Festival, in 2009, was een ongekend succes. Dat bewijst niet alleen het grote aantal bezoekers, maar ook de toekenning van de derde prijs in de categorie Innovatie van de Nationale Evenementen Prijzen.

Rotterdamse Oogst wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met al het goeds uit de regio. Daarom zijn de activiteiten van Rotterdamse Oogst vrij toegankelijk. Voor het Rotterdamse Oogst Festival wordt dit mede mogelijk  gemaakt door: Deelgemeente Delfshaven, DCMR, Gemeente Rotterdam Dienst Kunst en Cultuur, Van Leeuwen van Lignac, Stichting ter Bevordering van Volkskracht, Woonstad Rotterdam, St. Boulevard, Delfshavense duiten, Rotterdam Idee, Rabobank Rotterdam, Rotterdam Festivals en Woonbron.