Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

News Alders breekt lans voor integratie economie en ecologie

Hans Alders was 21 april een van de sprekers tijdens het voorjaarsforum van Natuurmonumenten in de Beatrixhal in Utrecht. Onder de titel De natuur voorbij: biodiversiteit als economisch goed, brak Alders de lans voor het integreren van ecologie in economie.

Bron Taskforce Biodiversiteit & Natuurlijke Hulpbronnen
Publicatiedatum 21/04/2010

De tijd is rijp, aldus Alders die verwijst naar het milieubewustzijn in Nederland waar 95 procent natuur als belangrijk kwalificeert. Bovendien groeit het besef van de economische waarde van biodiversiteit. Hij verwijst daarbij naar de internationale studie The Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB). De studie, waaraan Nederland ook bijdraagt, is een initiatief van de G8. TEEB beveelt aan om de waarde van biodiversiteit beter in beeld te brengen en om economische instrumenten in zetten. Daarnaast adviseert TEEB om te investeren in beschermde gebieden en ecologische netwerken. De Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen doet diverse aanbevelingen op deze terreinen.

Mosselvrede
Voorzitter van Natuurmonumenten Cees Vreeman riep op tot een mosselvrede. ‘Niet de politiek is aan zet, maar natuurorganisaties en bedrijfsleven.' Hij riep de partijen op heldere doelstellingen te formuleren ten aanzien van de natuur en ten aanzien van noodzakelijke sociaal economische veranderingen. 'Laten we in de traditie van Jac. P. Thijssen de hand ook in eigen boezem steken.'

(foto: Natuurmonumenten/Wim Kluvers)

Tekst van de speech