Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

News Bedrijven in de hoofdrol bij behoud Biodiversiteit

Bedrijven beschikken ook over de mogelijkheden om werk te maken van biodiversiteit, hun afhankelijkheid te kennen en de negatieve impacts op biodiversiteit te verkleinen. En dat gebeurt ook in toenemende mate, aldus het nieuwste rapport van The Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB, een mondiale studie op initiatief van de G8), dat 13 july in Londen is gepresenteerd. Alleen al in de markt van agrarische gecertificeerde producten ging in 2008 al zo’n 30 miljard euro om. En het kan nog veel beter.

Bron TEEB
Publicatiedatum 15/07/2010

Wereldwijd maakt een op de vier topmensen in het bedrijfsleven zich zorgen over het verlies aan natuurlijke hulpbronnen en biodiversiteit. In Europa is dat nog maar een op de vijf. Slechts twee van  de van de honderd grootste bedrijven in de wereld kennen strategische waarde toe aan biodiversiteit en de ecosystemen. En dat terwijl de belangen groot zijn. Veel bedrijven zijn voor hun voortbestaan van biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen afhankelijk. Uit onderzoek door PriceWaterhouseCoopers blijkt verder dat bedrijven die in hun bedrijfsvoering niets doen aan duurzaam omgaan met biodiversiteit, missen steeds meer de aansluiting met de markt. Volgens hetzelfde onderzoek zegt de helft van de Amerikaanse en Europese consumenten dat ze geen producten meer kopen van bedrijven die geen oog hebben voor biodiversiteit.

TEEB

TEEB roept het bedrijfsleven daarom op  werk te maken van behoud van biodiversiteit en beveelt ze aan te kiezen voor biodiversiteits neutraal produceren, ofwel No Nett Loss in hun bedrijfsvoering. Dat kan door negatieve impacts zo veel mogelijk te verminderen en overblijvende impacts op een verantwoorde manier te compenseren.
Het rapport van TEEB is een onderdeel van een breder opgezet rapport dat eind dit jaar in Nagoya wordt gepresenteerd.

Pilot in de Waddenzee

De analyses en aanbevelingen van TEEB bieden kansen voor een economie die op een andere, duurzame leest geschoeid is, vindt de Nederlandse Taskforce Biodiversiteit & Natuurlijke Hulpbronnen die meent dat biodiversiteit en ecosystemen een economische waarde moeten krijgen. Alleen dan is een duurzaam herstel van de economie mogelijk. Inmiddels is een pilot gestart onder de naam No Nett Loss Initiative. Dat is een klein projectdat bedrijven helpt bij het in kaart brengen en compenseren van het resterende biodiversiteitverlies nadat al het mogelijke/reële is gedaan om zulk verlies te voorkomen. Het eerste contract is al getekend. De haven van Den Helder overweegt te gaan uitbreiden in de Waddenzee. Zij hebben de hulp ingeschakeld van het No Nett Loss Initiative.

Taskforce Biodiversiteit & Natuurlijke Hupbronnen

De Taskforce Biodiversiteit & Natuurlijke Hulpbronnen hoop dat meer bedrijven willen deelenemen aan de pilot. Alleen zo kan er ervaring worden opgedaan en kunnen de eerste stappen worden gezet naar een duurzamer bedrijfsleven.

 

Lees voor meer informatie over No Nett Loss Intiative onder projecten