Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

News Bijzondere ontdekkingen in Borneo

In de oerwouden van Borneo zijn zeker 120 nieuwe plant- en diersoorten ontdekt

Publicatiedatum 22/04/2010

Zeker 120 nieuwe plant- en diersoorten zijn de afgelopen drie jaar ontdekt in de oerwouden van Borneo. Ook Nederlanders deden er enkele bijzondere ontdekkingen.

Evolutiebioloog Menno Schilthuizen en zijn Maleisische student Liew Thor-Seng ontdekten een nieuw soort naaktslak. De naaktslak heeft een staart die wel drie keer zo lang is als zijn eigen kop. Andere bijzondere ontdekkingen zijn een veelkleurige slangensoort, een enorme wandelende tak en een kikker die 's nachts verandert van kleur.

De nieuwe soorten staan in een rapport van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Het is een publicatie naar aanleiding van de viering van drie jaar samenwerking tussen Brunei, Indonesië en Maleisië.
Doel van de samenwerking was om het Hart van Borneo beter te beschermen. Hiermee wilden deze landen onder andere de illegale houtkap en de aanleg van palmolieplantages tegengaan.

Het Hart van Borneo is een natuurgebied dat wel vijf keer zo groot is als Nederland. Volgens het WNF heeft de overeenkomst ervoor gezorgd dat een palmolieplantage van 2 miljoen hectare niet werd aangelegd. Daarnaast haalde de aanleg van een snelweg door het natuurgebied het ook niet.

 

Bron: nu.nl