Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

News Biodiversiteitstop in Japan van start

Vandaag, 18 oktober, begint in Nagoya in Japan de VN-top over het biodiversiteitsverdrag.

Publicatiedatum 18/10/2010

De doelstellingen van ruim 180 landen om in 2010 het verlies aan planten- en diersoorten en verschillende ecosystemen ‘aanzienlijk’ te verminderen en het voornemen van de EU om het biodiversiteitsverlies helemaal te stoppen in 2010 zijn niet gehaald.

In Nagoya proberen overheden uit de hele wereld concrete doelen te stellen voor 2020 en een visie te omschrijven voor 2050.

Afgezien van de ambities in de nieuwe strategie, is er vooral zware discussie over de verdeling van de biologische rijkdom en de opbrengsten daarvan. Het gaat om de zogenaamde Acces and Benefit-Sharing Protocol (ABS) voor de verdeling van de opbrengsten van genetische bronnen, zoals bijvoorbeeld stoffen voor medicijnen die in rijke landen worden geproduceerd uit planten die in ontwikkelingslanden groeien. Vooral voor de lokale bevolking daar is dat van groot belang.

Marielies Schelhaas van IUCN NL is als NGO-waarnemer in de Nederlandse delegatie in Nagoya. Zij zal op www.iucn.nl een blog bijhouden.