Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

Natuurbericht.nl

RDF feed: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/rss
 • Steun de tweede #Atlas van de Europese #zoogdieren
  [gepubliceerd op: 19/09/2019]
  Europa kent een enorme verscheidenheid aan zoogdieren: van de grote rosse vleermuis in Oost-Europa tot de ijsbeer op de Noordpool. In 1999 is de verspreiding van Europese zoogdieren vastgelegd in ‘The Atlas of European Mammals’. De kennis over Europese zoogdieren is sindsdien spectaculair toegenomen. Onderzoekers en liefhebbers uit heel Europa hebben besloten om een vernieuwde atlas te maken.
 • Oranje luzernevlinder meest gemelde vlinder!
  [gepubliceerd op: 19/09/2019]
  De oranje luzernevlinder is een trekvlinder die ieder jaar, maar wel in wisselende aantallen, naar Nederland komt. Ze planten zich hier voort en de nakomelingen trekken aan het einde van het jaar weer terug naar het zuiden. Op dit moment zijn er erg veel oranje luzernevlinders hier. Afgelopen weekend was het zelfs de meest gemelde vlinder.
 • Landschappen lezen met de LESA
  [gepubliceerd op: 18/09/2019]
  Wateroverlast, verdroging, bodemverzuring, mineralengebrek, verlies van planten en dieren, ziekten en plagen bij bomen, verlies van identiteit door vervlakking van landschappelijk erfgoed; voorbeelden van landschappelijke uitdagingen waarvoor we soms terug moeten naar de bron, en een landschap goed moeten 'lezen' om een oplossing te vinden. Een landschapsecologische systeemanalyse helpt daarbij.
 • Roodborstjes op vakantie
  [gepubliceerd op: 18/09/2019]
  Voor de meeste mensen zit het er weer op, maar voor de vogels is hij net begonnen: de vakantie. De vogeltrek is alweer enkele weken onderweg. In Nederland kun je het roodborstje het hele jaar rond zien. Toch is het roodborstje wel degelijk een trekvogel. Hoe zit dat dan precies?
 • Reuzendikhoed: groot, groter, grootst
  [gepubliceerd op: 18/09/2019]
  Reuzendikhoeden, giganten van tweemaal de normale doorsnede, worden gevonden langs de IJssel tegenover Deventer. Dit is het tweede jaar op rij dat deze dikhoed er wordt aangetroffen. Het is een zeldzame soort, ernstig bedreigd en slechts in 18 atlasblokken gevonden. Hij groeit in graslanden op licht kalkrijke gronden, verspreid over heel Nederland. Als je hem vindt, gaat er wel wat door je heen.
 • Nederlandse bermen kleuren geel
  [gepubliceerd op: 17/09/2019]
  Menig berm kleurt momenteel geel door onder andere Bezemkruiskruid en de wilde variant van Pastinaak. Beide soorten lijken dit jaar in grotere aantallen te verschijnen dan eerdere jaren. Vermoedelijk profiteren ze van de warmte en droogte van afgelopen twee jaar, waardoor veel grassen in bermen afstierven. Hierdoor is er meer plek gekomen voor kruiden die meer droogtebestendig zijn.
 • Grote verschillen in soortenkennis bij volwassenen en kinderen
  [gepubliceerd op: 17/09/2019]
  Onderzoekers vonden bij een aantal groepen Nederlanders grote verschillen in soortenkennis van inheemse dieren. Basisscholieren, volwassenen en biologie-professionals herkenden uit 27 soorten bijna alle zoogdieren, maar vogels en insecten bleken niet bij iedereen bekend. Beperkte soortenkennis kan grote gevolgen hebben voor de aandacht voor biodiversiteit in Nederland
 • Slapende vogels in een kale nestkast
  [gepubliceerd op: 17/09/2019]
  Buiten slapen is niet erg behaaglijk in de herfst en winter. Vogels nemen hun maatregelen om dat te verdragen, maar wij kunnen ze een handje helpen door nu nestkasten schoon te maken of een nieuwe op te hangen.
 • Brabantse heksenboom boom van het jaar?
  [gepubliceerd op: 17/09/2019]
  Een bijzondere boom met een spannend, bijzonder verhaal. Dat is de heksenboom van Zwarte Kaat in het Brabantse Bladel. De boom dingt namens Noord-Brabant mee voor de titel ‘Boom van het Jaar’.
 • In memoriam: Frater Willibrordus, een markante waarnemer van De Natuurkalender
  [gepubliceerd op: 16/09/2019]
  Op 11 september 2019 overleed Frater Willibrordus. Jarenlang was hij op zondagochtend met een bijdrage aan de Fenolijn te horen in het radioprogramma Vroege Vogels op NPO1. Hij genoot van de natuur en was in staat om anderen te inspireren en te enthousiasmeren om naar de natuur te kijken. Frater Willibrordus heeft ook vele duizenden fenologische waarnemingen gedaan aan honderden plantensoorten.
 • Provincie legt vispassage aan in Groot Mijdrecht
  [gepubliceerd op: 16/09/2019]
  Goed nieuws uit de polder Groot Mijdrecht Noord-Oost: er zijn genoeg broedende vogelparen gespot bij de laatste broedvogelmonitoring. De aanleg van een vispassage is de kroon op het werk bij de ontwikkeling van dit 17 hectare grote moeras tussen Utrecht en Amsterdam. Aangetrokken door een ‘lokstroom’ in het water, zwemmen stekelbaarzen – voedsel voor moerasvogels - door de sluis het moeras in.
 • Wisselend beeld witjes na hete, droge zomer 2018
  [gepubliceerd op: 16/09/2019]
  We zien dit jaar opvallende verschillen in het voorkomen van de vier soorten ‘witte’ koolwitjes in Nederland. De hete en droge zomer van vorig jaar pakte voor het klein geaderd witje negatief uit, terwijl groot koolwitje en klein koolwitje als de afgelopen jaren vlogen. Het scheefbloemwitje breidde zich juist verder uit. De verschillen komen vooral voort uit verschillen in leefgebied.
 • Stierenkuilen schakelen de natuur aaneen
  [gepubliceerd op: 15/09/2019]
  Stierenkuilen en zandbaden zijn belangrijk voor pionierplanten, graafwespen, zandbijen en andere insecten. Stieren in natuurlijke kuddes maken de kuilen in de bronsttijd. Zandbaden ontstaan door wisenten of paarden. In dit laatste deel van een zomerserie over stierenkuilen laten we zien waarom ze belangrijk zijn voor een heel scala aan planten- en diersoorten en waar je de kuilen zelf kunt vinden.
 • Kruisspin wederom meest geteld tijdens spinnentelling
  [gepubliceerd op: 15/09/2019]
  Vorig weekend was de nationale ‘Huis- en Tuinspinnentelling 2019’. Voor de zevende keer is de kruisspin de winnaar. Deze soort werd zowel in de meeste tuinen geteld, als ook met het hoogste aantal exemplaren gezien. De grote trilspin en de venstersectorspin namen de tweede en derde plaats in. De herfstspin is de opvallendste daler in de tuinranglijst.
 • Lachstern en reuzenstern: twee doortrekkers die op slaapplaatsen worden geteld
  [gepubliceerd op: 13/09/2019]
  Ons land is van belang voor doortrekkende lachsterns en reuzensterns uit noordoostelijker gebieden. Beide soorten blijven in de nazomer enige tijd bij ons hangen. De aantallen worden dan gevolgd met simultaantellingen op gemeenschappelijke slaapplaatsen. Terwijl de lachstern steeds zeldzamer wordt, neemt de reuzenstern juist toe.
 • Teunisbloempijlstaart: nieuwe standvlinder in Nederland
  [gepubliceerd op: 12/09/2019]
  De Europees beschermde teunisbloempijlstaart komt sinds 1996 voor in Nederland. Sindsdien is de soort met een flinke opmars bezig; de laatste jaren komt de vlinder verspreid voor in het zuidoosten van Nederland. Vorig jaar werden er voor het tiende jaar op rij rupsen gevonden. Dit betekent dat de soort een populatie heeft in ons land, en we hem tot de Nederlandse standvlinders kunnen rekenen.
 • Komend weekend: #Egelweekend!
  [gepubliceerd op: 12/09/2019]
  Op 14 en 15 september is het jaarlijkse Egelweekend. Tijdens dit weekend roepen de Zoogdiervereniging en de Egelwerkgroep iedereen op om egelwaarnemingen door te geven, bijvoorbeeld uit eigen achtertuin of buurt. Deze waarnemingen dragen bij aan onderzoek naar de egel in Nederland. Dit jaar is het extra speciaal: 2019 is het Jaar van de Egel, én het is de tiende editie van het Egelweekend.
 • Haring al in het Haringvliet? Doe mee aan het vissenweekend
  [gepubliceerd op: 11/09/2019]
  De Hollandse rivierdelta is van oudsher een kraamkamer voor opgroeiende jonge vissen. RAVON is in 2018 van gestart met een ’Zegen in de Delta’, een grootscheeps onderzoek naar jonge vis. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de effecten van de ‘Kier in de Haringvlietsluizen’. Dit najaar gooien we er een schepje bovenop, zoals tijdens de speciale editie van ons ‘Vissenweekend’. Doe jij mee?
 • Populiermelkzwammen niet alleen aanwezig in duinen, maar ook in bermen van snelwegen
  [gepubliceerd op: 11/09/2019]
  Een inwoner van Oostzaan reed met de auto over verkeersknooppunt Zaandam richting huis, toen hij in de berm grote paddenstoelen ontwaarde. Nieuwsgierig geworden, pakte hij thuis de fiets, want via het fietspad is het verkeersknooppunt goed te bereiken. Aangekomen zag hij grote groepen Populiermelkzwammen onder de vele populieren van het knooppunt staan.
 • Is het nou een rund of een wisent?
  [gepubliceerd op: 10/09/2019]
  Wisenten worden met grote regelmaat door elkaar gehaald met runderen. Dan weer met een Schotse hooglander, dan weer met een tauros. Maar een wisent is allesbehalve een rund. Al 200.000 jaar geleden trokken de wisenten hun eigen pad. Tijd om deze prachtige grote grazer beter te leren kennen.
 • Symposium: Burgers of overheid? Natuurbescherming in de 21ste eeuw
  [gepubliceerd op: 10/09/2019]
  Op zaterdagmiddag 2 november 2019 organiseert de Heimans en Thijsse Stichting het symposium met de titel ‘Burgers of overheid? Natuurbescherming in de 21ste eeuw’. Moeten burgers weer het voortouw nemen in de natuurbescherming? Wat blijft de rol van de overheid? En hoe gaan we om met tegenstellingen binnen die nieuwe burgerbeweging? Meld u nu aan.
 • Waarom zien we nu nergens woerden?
  [gepubliceerd op: 10/09/2019]
  Voor vogelaars is de periode net na het broedseizoen niet de makkelijkste tijd. Veel vogels zijn in de rui: ze krijgen een nieuw verenkleed. Daardoor zijn ze kwetsbaar voor rovers. Logisch dus, dat ze zich veel verschuilen. En geluid maken ze ook al bijna niet. Een kwetsbare vogel wil natuurlijk niet teveel opvallen en bovendien hoeft er geen territorium meer te worden verdedigd.
 • Natuurontwikkeling op landgoed Zwanenburg
  [gepubliceerd op: 09/09/2019]
  Op landgoed Zwanenburg in Heeswijk-Dinther krijgt de natuur de ruimte. De eigenaar van het landgoed, Eugène van Bouwdijk Bastiaanse, heeft voormalige landbouwgronden de bestemming natuur gegeven. Daar waar eerder gras en mais stond en pony’s graasden, groeit straks een kruidenrijk mengsel.
 • Gaaf! Koninginnenpage in mijn tuin!
  [gepubliceerd op: 09/09/2019]
  Voor veel mensen is het zien van een koninginnenpage een feest. Helemaal leuk wordt het als je deze grote en fraai gekleurde vlinder in je eigen tuin tegenkomt en die kans was de afgelopen twee jaar aanzienlijk, want de koninginnenpage heeft prima gevlogen.
 • We moeten de natuur beschermen tegen ons
  [gepubliceerd op: 08/09/2019]
  Arachnologen worden ze ook wel genoemd; de mensen die gevangen zijn in het web van interesses rondom spinachtigen of arachnoïdea. Het overkwam Andrea Dekkers jaren geleden toen ze de IVN-natuurgidsenopleiding deed en daarna terecht kwam bij de insectenwerkgroep.
 • Gemiddelde noordse stormvogel heeft 24 stukjes plastic in maag
  [gepubliceerd op: 08/09/2019]
  Van 115 aangespoelde noordse stormvogels in de jaren 2014 tot en met 2018 is de hoeveelheid plastic in de maag bepaald. De 24 stukjes plastic die gemiddeld in een maag worden aangetroffen wegen 0,26 gram. Bijna alle magen bevatten wel iets van plastic. Jonge vogels hebben meer plastic in de maag dan oudere vogels. De hoeveelheid plastic loopt wel iets terug.
 • Bloemen en bestuivers op Canarische eilanden bevestigen Darwins 'evolutionaire wedloop'
  [gepubliceerd op: 07/09/2019]
  Onderzoekers van Naturalis ontdekten op de Canarische eilanden een verband tussen de vorm van orchideeënbloemen en de geologische ouderdom van het eiland waar de orchidee groeit. Hoe ouder het eiland, hoe langgerekter de bloem blijkt te zijn. Dit verband was al door Darwin voorspeld. Darwin voorzag een trend waarbij de lengte van bloemen en de tong van bestuivers allebei geleidelijk langer worden.
 • Zwervend lieveheersbeestje gearriveerd in Nederland
  [gepubliceerd op: 06/09/2019]
  In augustus is bij Roermond een niet eerder in Nederland aangetroffen lieveheersbeestje gevonden. Het betreft een soort waarvan uit het buitenland bekend is dat ze rondzwerft en soms op nieuwe plekken opduikt. Het feit dat de dichtstbijzijnde vindplaats 300 kilometer verderop ligt, maakt de vondst extra bijzonder. De kever heeft de Nederlandse naam zwervend lieveheersbeestje gekregen.
 • Een jaar lang in het zee-ijs
  [gepubliceerd op: 06/09/2019]
  De Duitse ijsbreker Polarstern zal zich een jaar lang laten ‘invriezen’ in het Noordpoolgebied om het Arctische systeem en klimaatverandering te onderzoeken. Vanuit WUR doen onderzoekers mee met deze unieke expeditie in twee projecten. Het ene Wageningse onderzoek richt zich op de Arctische kabeljauw; het andere op de uitwisseling van klimaat-actieve gassen tussen oceaan, ijs en atmosfeer.
 • Drie duurzame aanwijzingen voor alle 'soortgenoten'
  [gepubliceerd op: 05/09/2019]
  'De mens richt met zijn huidige destructieve economische koers het Familiebedrijf Natuur ten gronde', betoogde Louise Vet in de duurzame troonrede van 2019. Maar dat is geen reden tot pessimisme. De oplossing ligt in het innoveren mét de natuur, gebruikmakend van een wereld aan ecologische kennis. Want een crisis biedt ook altijd kansen.
 • Op ontdekkingstocht door ons groene erfgoed
  [gepubliceerd op: 05/09/2019]
  Het weekend van 14 en 15 september is het Open Monumentendag. Het thema is 'Plekken van plezier'. Ook in de natuur zijn dergelijke plekken te ontdekken. Op de Open Monumentendag kun je zelfs enkele natuurmonumenten bezoeken die normaal niet voor het publiek toegankelijk zijn. Stel op de Atlas Leefomgeving je eigen fiets- of wandelroute samen. Of zoek de rust op, en ontdek mooie buitenplaatsen.’
 • #Tuintelling: #Dwergvleermuis blijft “huis, tuin en keukenvleermuis”
  [gepubliceerd op: 05/09/2019]
  In het weekend van 24 en 25 augustus vond de nazomerse vleermuistuintelling van 2019 plaats. Het was de tweede vleermuistuintelling ooit in Nederland, en werd georganiseerd door de Jaarrond Tuintelling en de Zoogdiervereniging. Zo’n 300 tuineigenaren deden mee en telden in totaal ruim 2600 vleermuizen: flink wat meer dan de 1907 vleermuizen bij de eerste tuintelling in mei 2019.
 • Rampjaar voor heivlinder en kommavlinder in het binnenland
  [gepubliceerd op: 05/09/2019]
  2019 blijkt een rampjaar voor de heivlinder en de kommavlinder. Door de extreme droogte vorig jaar hebben de vlinders zich toen te weinig voortgeplant. Vooral in de binnenlandse heidegebieden zijn de waargenomen aantallen verontrustend laag. In grote populaties kunnen de soorten zich misschien nog wel herstellen, maar de kans is groot dat ze helemaal verdwijnen op plekken waar er al weinig waren.
 • Boomvalk zoekt kraaiennest
  [gepubliceerd op: 04/09/2019]
  De boomvalk is een bijzondere vogel: vanwege tijdgebrek voedt hij zijn jongen bij voorkeur op in oude kraaiennesten, vaak in populieren. De gemeente Den Haag onderzoekt nu het nestgebruik van de boomvalk om te ontdekken welke bomen moeten blijven staan en zo de graag geziene gast in de stad te behouden.
 • De kracht van gemalen steen bij bodemherstel
  [gepubliceerd op: 03/09/2019]
  In Nederland hebben we veelal te maken met arme, verzuurde bodems. Dat heeft grote gevolgen voor de flora en fauna. Om onze bossen en natuurgebieden te behouden en te koesteren voor de toekomst, is het essentieel dat er bodemherstel plaatsvindt. Het toevoegen van mineralen is daarbij een waardevolle maatregel. Het creëren van een goede balans in de bodem is namelijk de basis van het herstelproces.
 • Vastgoedsector erkent meerwaarde natuurinclusief project
  [gepubliceerd op: 03/09/2019]
  Over een kleine maand sluit de aanmelding voor de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen. Met de award willen Vogelbescherming, Zoogdiervereniging en de provincie Noord-Brabant de meest inspirerende natuurinclusieve projecten van Nederland extra in het zonnetje zetten. Steeds meer professionals erkennen de meerwaarde van een natuurinclusieve benadering, zo blijkt.
 • Spinnentelling 2019: 7 en 8 september
  [gepubliceerd op: 03/09/2019]
  In het weekend van 7 en 8 september wordt de Nationale Spinnentelling 2019 gehouden. Welke spinnen leven er in en rondom je huis? Ga ook op zoek naar spinnen en geef je waarnemingen door.
 • 4 miljoen kilo eikels en beukennootjes; meer vruchten na warme winters en zomers
  [gepubliceerd op: 02/09/2019]
  Met naar schatting ruim 4 miljoen kilo eikels en beukennootjes op de Veluwe gaat 2019 de boeken in als een redelijk mastjaar. De variatie tussen gebieden is dit jaar echter wel groot. Het is al weer het zevende opeenvolgende jaar met beukennootjes. Het blijkt dat hoe warmer de voorgaande winter en de zomer van het voorgaande jaar waren hoe meer beukennootjes aan de bomen zitten.
 • Veel kleine parelmoervlinders in het binnenland
  [gepubliceerd op: 02/09/2019]
  De kleine parelmoervlinder staat bekend als een duinvlinder, die ook wel in het binnenland opduikt. De laatste jaren zien we steeds meer kleine parelmoervlinders in het binnenland en dit jaar waren er heel erg veel. Hoewel de soort het in de duinen niet zo goed doet, zien we daar nog wel steeds de hoogste dichtheden.
 • Leemwespen forenzen naar stierenkuil
  [gepubliceerd op: 01/09/2019]
  Vier soorten leem- of metselwespen, een graafwesp en een bijensoort halen klei voor hun nest uit stierenkuilen. Stieren in natuurlijke kuddes maken die kuilen in de bronsttijd. In een reeks verhalen doet ARK-onderzoeker Jeroen Helmer vanuit de kuilen verslag van opmerkelijke ontdekkingen. Dit keer: het woon-werkverkeer van wespen en bijen naar een stierenkuil.
 • Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups ook tweede jaar zeer succesvol
  [gepubliceerd op: 01/09/2019]
  In het tweede jaar van het project ‘Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups’ werden op een proeflocatie met natuurlijke vijanden 80% minder nesten aangetroffen dan op de controlelocatie. Op de proeflocatie werd bijna 90% van de nesten aangevreten. Op de controlelocatie maar 3%. Tijdens het landelijke processierupssymposium voor professionals op 25 september worden de resultaten toegelicht.
 • Zes vragen over de oorzaken en gevolgen van branden in de Amazone
  [gepubliceerd op: 31/08/2019]
  De bossen in de Amazone worden ook wel de longen van de aarde genoemd. Hoewel deze beeldspraak niet helemaal opgaat (longen nemen zuurstof op en stoten CO2 uit; groeiende bossen nemen CO2 op en stoten zuurstof uit), is het gebied erg belangrijk voor het leven op aarde. De huidige branden leiden dan ook tot veel zorg. Onderzoekers van Wageningen University & Research geven uitleg over de situatie.
 • Explosieve groei van steltlopers in lisdoddeveld
  [gepubliceerd op: 30/08/2019]
  De provincie Utrecht experimenteert in Marickenland bij Vinkeveen (gemeente de Ronde Venen) sinds half juli met lisdodde. Op een gebied van zes hectare wordt onderzocht hoe deze 'rietsigaar' in dit veengebied het best groeit. In de zompige delen die half of net niet onder water staan, groeit de lisdodde goed. Verrassend is de explosieve groei van het aantal steltlopers in dit gebied.
 • Zeldzaam: bosuilen brengen tweede broedsel groot
  [gepubliceerd op: 30/08/2019]
  Nestonderzoeker Ronald Beskers viel bijna van zijn stoel toen hij in juli jonge bosuilen hoorde krijsen. Het paar in zijn Blaricumse tuin had voor de tweede keer een broedsel grootgebracht. Bosuilen staan erom bekend dat ze maar één broedsel grootbrengen, maar de uitzondering bevestigt de regel. Voor Nederland een uniek geval.
 • Beschuit met #eikelmuisjes! @Zoogdierverenig
  [gepubliceerd op: 29/08/2019]
  De zeldzame eikelmuis heeft jongen gekregen in een tweede leefgebied. De eikelmuis kwam tot in de jaren vijftig nog algemeen voor in de hellingbossen van Zuid-Limburg, maar was in 2017 vrijwel verdwenen en teruggedrongen tot één kleine populatie van hooguit enkele tientallen dieren. Door de geboorte van jongen in een tweede leefgebied is de weg naar herstel hopelijk ingeslagen.
 • Spannend en verrassend! Doe komend weekend mee met de Nationale #Nachtvlindernacht @vlinderNL
  [gepubliceerd op: 29/08/2019]
  Wist u dat er meer dan tweeduizend soorten nachtvlinders in ons land voorkomen? Wist u dat er roze, gele en mintgroene nachtvlinders zijn? Kent u de weeskinderen en de huismoeder? In het weekend van 30 en 31 augustus wordt weer de Nationale Nachtvlindernacht gehouden. Dan zal op meer dan honderd plekken worden gekeken welke nachtvlindersoorten er voorkomen. En u kunt daarbij zijn!
 • Bouwen aan klimaatbestendige bossen en natuur
  [gepubliceerd op: 28/08/2019]
  Bijna dagelijks horen en lezen we over het veranderende klimaat, CO2-uitstoot, stikstof en de zorgwekkende impact van dat alles op bos en natuur. We zien confronterende beelden van verdroogde natuur, kwijnende bossen, dode bomen, opgedroogde vennen en dieren die het moeilijk hebben. Deze ontwikkelingen zijn al jaren aan de gang, maar er is wel degelijk iets aan te doen.
 • Naturalis-feestje levert grote spitskop op
  [gepubliceerd op: 28/08/2019]
  Op 27 augustus werd een populatie van de grote spitskop aangetroffen in een aangeplante grasvlakte bij het Leids Universitair Medisch Centrum in Leiden. Deze sprinkhaan lijkt zich dus te vestigen in ons land. We roepen alle natuurliefhebbers op om de komende dagen na zonsondergang in hun eigen omgeving alert te zijn op het zoemende geluid van de grote spitskop.
 • Glasaalintrek in 2019 een stuk lager
  [gepubliceerd op: 28/08/2019]
  Vorig jaar werd langs de gehele Nederlandse kust een sterke verhoging waargenomen in de aantallen glasalen (jonge paling). Dit voorjaar waren de aantallen wisselend tussen de verschillende regio’s en kwamen een stuk lager uit dan in 2018.
 • Zeldzaam Wit ruitertje twee keer gevonden in verschillende gebieden
  [gepubliceerd op: 28/08/2019]
  Het Wit ruitertje is een zeldzaam paddenstoeltje dat onlangs werd aangetroffen: voor het eerst in de Maneswaard bij Opheusden en in de Duursche Waarden bij Olst, waar het eerder (in het jaar 2000) is gevonden. Het is een klein wittig paddenstoeltje met een steeltje dat bij het ouder worden donkerder verkleurt. De soort groeit op rottend loofhout in vochtige bosjes op relatief voedselrijke bodems.
 • Een topprestatie voor de kerkuil!
  [gepubliceerd op: 27/08/2019]
  Een historisch moment: op 9 augustus om 11.23 uur legde vrouw kerkuil voor de camera’s van Beleef de Lente het zevende ei van het derde legsel. En dat tijdens het ruien! Een topprestatie: 17 eieren in één broedseizoen. Dit is uniek, daarom blijven de camera’s van Beleef de Lente vier weken langer open. Hoe zou het de uilskuikens uit dit derde legsel vergaan? Kijk live mee op www.beleefdelente.nl.
 • Kennemerstrand; topgebied voor Groenknolorchis en Honingorchis
  [gepubliceerd op: 27/08/2019]
  Het IJmuidense Kennemerstrand geniet een zekere faam onder orchidofielen vanwege het voorkomen van de zeldzame orchideeënsoorten Honingorchis en Groenknolorchis. Beide soorten zijn sinds hun jaar van eerste waarneming spectaculair in aantal toegenomen. De focus ligt nu op behoud van de kwetsbare vegetatie in dit bijzondere natuurgebied.
 • Scheefbloemwitje al bijna in heel Nederland
  [gepubliceerd op: 26/08/2019]
  Het scheefbloemwitje is pas sinds 2015 in ons land, maar is inmiddels in alle provincies al gezien en een groot deel van Nederland is al gekoloniseerd. De komende weken vliegt de soort nog en kan deze op nieuwe plekken worden ontdekt. Dat is niet zo eenvoudig, want hij lijkt best sterk op de andere witjes.
 • Maas weer opgeruimd
  [gepubliceerd op: 26/08/2019]
  Al meer dan 430 vrijwilligers hebben zich in 2019 ingezet voor schone Maasoevers. De resultaten van hun inzet zijn nu bekend: ze verzamelden meer dan 650 vuilniszakken van 60 liter vol met zwerfaval.
 • Verspreiding Japanse zeepbelslak komt langzaam op gang
  [gepubliceerd op: 25/08/2019]
  De Japanse zeepbelslak is sinds 2018 bekend uit het Veerse Meer. Toen kwam deze exoot uitsluitend voor op een kleine locatie ten oosten van de jachthaven bij Wolphaartsdijk. Ruim een jaar later zijn de dieren weliswaar aan een kleine opmars begonnen, maar is het bekende voorkomen tot op heden nog steeds beperkt tot een gebied van even ten westen tot even ten oosten van Wolphaartsdijk.
 • Regulier hooikoortsseizoen voorbij; Hitte echter gunstig voor alsemambrosia
  [gepubliceerd op: 25/08/2019]
  De pollenconcentratie van gras en bijvoet is sterk teruggelopen. Daarmee is het reguliere hooikoortsseizoen zo goed als voorbij. De huidige zeer hoge temperaturen zijn echter ideaal voor alsemambrosia. Alsemambrosia komt nu pas in bloei en kan lokaal hooikoortsklachten veroorzaken. Vooral bij vogelvoederplaatsen kan de alsemambrosia aanwezig zijn.
 • Diepzeesoorten
  [gepubliceerd op: 24/08/2019]
  Onderzoekers van Wageningen Marine Research en de pelagische visserijsector hebben gezamenlijk een determinatiegids voor diepzeevissoorten uitgebracht. De fotogids omvat een selectie van bijna honderd bijzondere vissoorten en tien inktvissoorten uit de meso-pelagische zone (tussen tweehonderd en duizend meter diepte) in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan.
 • Laatste fase natuurherstel Wooldse Veen in uitvoering
  [gepubliceerd op: 23/08/2019]
  De komende weken zullen de laatste werkzaamheden in en om het Wooldse Veen uitgevoerd worden. Het gaat om het dempen van sloten en het leggen van duikers, het inrichten van enkele voormalige landbouwpercelen, het plaatsen van scherm en het kappen van een kleine oppervlakte bos. Het is dan het eerste gebied in Gelderland waar de natuurherstelmaatregelen klaar zijn.
 • Werkgroep Zeearend volgt jonge zeearenden via een GPS-zender
  [gepubliceerd op: 23/08/2019]
  Vier zeearenden zijn sinds eind mei 2019 door de Werkgroep Zeearend voorzien van een GPS-zender: twee in Flevoland en twee in Krammer-Volkerak en Biesbosch. Daarmee kunnen de jonge vogels de komende jaren worden gevolgd, als ze op zoek gaan naar een eigen territorium en partner. Terreinbeheerders en overheden krijgen hiermee informatie over hoe ze de zeearend beter kunnen beschermen.
 • De zwartpootwolbij, een verrassende nieuwe bijensoort voor Nederland
  [gepubliceerd op: 23/08/2019]
  Op 30 juli werd tijdens veldwerk in de bebouwde kom van Ede een vrouwtje van de Anthidium septemspinosum aangetroffen, een wilde bij die niet eerder in ons land werd vastgesteld. Als Nederlandse naam wordt zwartpootwolbij voorgesteld. Het aantal soorten wilde bijen bekend uit ons land komt hiermee op 361.
 • Normen en waarden van belang in dialoog over opvolging mosselconvenant
  [gepubliceerd op: 22/08/2019]
  Uit onderzoek van Wageningen Marine Research blijkt dat mosselkwekers, natuurorganisaties, beleidsadviseurs bij de overheid en wetenschappers verschillende ideeën hebben over hoe de natuur functioneert, en hoe je moet omgaan met die natuur. Nieuwe afspraken over mosselzaadvangst en mosselkweek in de Waddenzee vragen om breed gedragen onderzoek, en om het meenemen van normen en waarden.
 • Slim dakgebruik biedt kansen voor leefomgeving
  [gepubliceerd op: 22/08/2019]
  We krijgen steeds vaker te maken met extremer weer ten gevolge van klimaatverandering. Tegelijkertijd staat de energietransitie voor de deur; we moeten omschakelen naar alternatieve brandstoffen. En dan neemt de biodiversiteit ook nog eens af. Kunnen we onze eigen omgeving inzetten voor deze opgaven? Ja, we kunnen het dak op!
 • Tweede ronde zadellibellen?
  [gepubliceerd op: 22/08/2019]
  Op verschillende plekken in Nederland zijn dit jaar zadellibellen opgedoken. Dit waren zwervers uit het zuidoosten. Ze zijn samen met de distelvlinders uit de omgeving van Israël gekomen. Tot nu toe waren er, als er al zadellibellen naar Nederland kwamen, altijd maar een paar, maar dit jaar waren het er tientallen. Krijgen we de komende weken de nakomelingen te zien? Dat zou uniek zijn.
 • Bronstige stier laat de schoorsteen roken
  [gepubliceerd op: 21/08/2019]
  Stierenkuilen bieden vestigingsplekken voor de zeldzame schoorsteenwesp Odynerus melanocephalus. Deze wesp gedijt in kruidenrijke natuurontwikkelingsgebieden, maar wil er dan wel graag een stukje bodemwoeling bij. In een zomerserie over stierenkuilen presenteert ARK-onderzoeker Jeroen Helmer zijn verrassende ontdekkingen. Deze keer: een charmant bouwvakkertje in de stierenkuil.
 • Veel staalsteeltjes te vinden op Schiermonnikoog
  [gepubliceerd op: 21/08/2019]
  Staalsteeltjes zijn paddenstoeltjes waarvan de meeste soorten in groepjes in schrale, al dan niet drassige graslanden kunnen worden gevonden. Veel natuurliefhebbers hebben nog nooit staalsteeltjes gezien, want vrijwel alle soorten zijn zeldzaam. In het westen van Schiermonnikoog werd een opvallend groot aantal Bruine zwartsneesatijnzwammen opgemerkt.
 • We moeten Nederland weer mooi maken
  [gepubliceerd op: 20/08/2019]
  We spreken met Henny Brinkhof die bezig is met aanplant van wilgen. Met gebruik van de provinciale subsidie wijstgronden heeft hij drie percelen van 6½, 3½ en 1 hectare wijstgrond aangekocht. Over het laatste perceel loopt de Peelrandbreuk.
 • Vette trekvogels vliegen ver
  [gepubliceerd op: 20/08/2019]
  Ontiegelijk dik worden, daar zijn veel trekvogels nu druk mee. Ook in uw tuin zijn vogels bezig zich vol te eten. Want met voldoende brandstof aan boord kunnen ze hun lange reis zuidwaarts volbrengen. Daar is soms een onvoorstelbare aanpassing van hun lichaam voor nodig.
 • Vijftig tinten rood: heidelibellen
  [gepubliceerd op: 19/08/2019]
  Het is nu heidelibellentijd. Heidelibellen zijn voor veel mensen een moeilijke groep om op naam te brengen. Van de drie algemene soorten (steenrode, bruinrode en bloedrode heidelibel) lijken zelfs de namen op elkaar. Deze soorten worden dan ook vaak met elkaar verward. Als je weet op welke kenmerken je moet letten, kom je er vaak wel uit. Hier een korte stoomcursus heidelibellen herkennen.
 • #Nacht van de #Vleermuis en tweede #Vleermuistuintelling #tuintelling
  [gepubliceerd op: 19/08/2019]
  Vleermuisliefhebbers kunnen het weekend van 23 tot en met 25 augustus 2019 hun hart ophalen tijdens een van de ruim zestig excursies tijdens de Nacht van de Vleermuis 2019. Wie daar geïnspireerd raakt, of dat al was, kan op 24 en 25 augustus tijdens de tweede Nationale Vleermuistuintelling ook de vleermuizen in zijn eigen tuin in kaart brengen.
 • Grondnesten #eikenprocessierups compliceren beheersing. Op 25 september vindt er een processierupsbijeenkomst voor professionals plaats. Opgave kan via link in dit natuurbericht
  [gepubliceerd op: 19/08/2019]
  Een nieuwe studie bewijst dat de levenscyclus van de processierups met grondnesten een stuk ingewikkelder wordt. Rupsen met brandharen komen dan opeens pas in juni tevoorschijn. Dat is ruim nadat preventieve bespuitingen worden uitgevoerd. Het is één van de onderwerpen die aan bod zullen komen tijdens de landelijke bijeenkomst voor professionals op 25 september.
 • Ernstig bedreigde heidehommel na 69 jaar herontdekt in Overijssel
  [gepubliceerd op: 19/08/2019]
  Voor het eerst in 69 jaar is de heidehommel weer waargenomen in Overijssel. Deze ernstig bedreigde hommelsoort kwam vroeger verspreid over een groot deel van Nederland voor maar was de laatste jaren alleen nog uit Drenthe bekend.
 • Wespendief: niet elke buizerd is een buizerd
  [gepubliceerd op: 18/08/2019]
  De meeste vogels zijn al lang klaar met het broedseizoen, zo niet de wespendief. Dit is de maand dat de jongen van deze meest onzichtbare, maar ook meest opmerkelijke roofvogel van ons land het nest verlaten. In de oudere bossen, vooral naald- en gemengde bossen, kun je met wat geluk jonge wespendieven horen bedelen. Niet lang meer, want spoedig begint de trek naar het zuiden, richting Afrika.
 • Kuddewaakhonden beschermen schapen op de Sallandse Heuvelrug
  [gepubliceerd op: 18/08/2019]
  Sinds januari 2018 loopt een twee jaar durende pilot met de inzet van kuddewaakhonden op de Sallandse Heuvelrug om schapen te beschermen tegen aanvallen door wolven, vossen of honden. Het doel is om in Nederland ervaring op te doen met de inzet van deze honden. Nu de wolf na 150 jaar afwezigheid weer terug is in Nederland is het nodig om schapen beter te beschermen.
 • Grove den en douglasspar niet gegroeid door droogte 2018
  [gepubliceerd op: 17/08/2019]
  Door de droogte in 2018 heeft de groei van de grove den en douglasspar in Nederland nagenoeg stilgestaan. Wageningen University & Research voert proefprojecten uit om bossen bestendiger te maken voor een veranderend klimaat.
 • Huiszwaluwen hebben het heftig bij hitte
  [gepubliceerd op: 16/08/2019]
  ‘Hittegolven gaan we steeds vaker meemaken. Ze worden heviger en langer in veel delen van de wereld.’ Dat stelt het klimaatrapport dat het IPCC vorige week publiceerde. Eind juli maakten we nog een forse hittegolf mee, zodanig dat het temperatuurrecord na 75 jaar doorbroken werd, en niet zo’n beetje ook. Hoe reageerden huiszwaluwen op de extreme temperaturen? Zij broedden immers nog volop.
 • Rosevleugel gevonden, een nieuwe sprinkhanensoort voor Nederland
  [gepubliceerd op: 16/08/2019]
  Woensdag 14 augustus vonden Joris Verhees en Pim Lemmers langs de Geul bij Bunde de eerste rosevleugel van Nederland. Net voordat ze hem vonden hadden ze het heel toevallig nog over de soort, aangezien de soort voor het eerst in lange tijd weer in België was gevonden.
 • Een melding van geraniumblauwtje, en nog eiafzettend ook!
  [gepubliceerd op: 15/08/2019]
  Er zijn in Nederland eigenlijk geen invasieve exoten onder de dagvlinders. Het geraniumblauwtje, dat af en toe in ons land wordt waargenomen, is in Zuid-Europa wel degelijk invasief en levert daar flinke schade in pelargonium- en geraniumkwekerijen. Vorige week werd er een eiafzettend vrouwtje gezien in Giessenburg. Laat daar de rupsen maar flink huishouden!
 • Verbod op zonnebaars van kracht
  [gepubliceerd op: 15/08/2019]
  Het pleidooi van RAVON en andere Europese organisaties om te stoppen met het verhandelen van de zonnebaars heeft zijn vruchten afgeworpen. Vanaf 15 augustus 2019 mag de soort niet meer verhandeld en gehouden worden in de Europese Unie.
 • Herstel vogelstand Nieuw-Zeeland duurt minstens 50 miljoen jaar
  [gepubliceerd op: 14/08/2019]
  De komst van mensen naar Nieuw-Zeeland, zo’n 700 jaar geleden, zorgde voor een grote uitstervingsgolf onder de vogels. Ook nu is het voortbestaan van talloze soorten bedreigd. Onderzoekers hebben berekend dat er minstens 50 miljoen jaar evolutie nodig is om het verlies aan biodiversiteit te herstellen.
 • Niet elke rups is een processierups
  [gepubliceerd op: 14/08/2019]
  Er is deze zomer veel te doen geweest over de inmiddels welbekende eikenprocessierups. Elke rups met haren lijkt zo al snel een rups waar je voor moet oppassen. Veel rupsen met haren zijn echter geen enkel gevaar, sterker nog, je tuin wordt er een stuk leuker door. Maar hoe herken je de eikenprocessierups eigenlijk en welke rupsen wil je juist wel in je tuin hebben?
 • Maak van je huis een thuis voor stadsnatuur
  [gepubliceerd op: 13/08/2019]
  Natuurinclusief bouwen is de nieuwste trend om natuur in de stad te behouden. Want: jouw huis is niet alleen jouw thuis, maar ook een plek waar vogels en vleermuizen wonen. En daar kun je zelf veel voor doen. Bijkomend voordeel: groene tuinen vangen wateroverlast op bij extreme buien en zijn koeler in de zomer. Vijf tips om zelf aan de slag te gaan.
 • #Steenmarter trekt #Veluwezoom op
  [gepubliceerd op: 13/08/2019]
  In 2019 zijn voor het eerst steenmarters op de Veluwezoom vastgelegd met behulp van camera’s. De vraag is nu of er sprake is van een blijvende vestiging in de grote boskernen van de Veluwezoom of dat de soort zich alleen langs de randen op de overgang van het bos naar het cultuurlandschap zal kunnen handhaven. En hoe gaan de boommarters in dit gebied reageren?
 • Duizenden distelvlinders
  [gepubliceerd op: 12/08/2019]
  De distelvlinder heeft af en toe een 'invasiejaar'; er zijn er dan heel erg veel. 2019 is zo'n jaar. Met een kleine omweg zijn er in juni vele honderdduizenden distelvinders ons land binnengekomen. Deze hebben zich toen voortgeplant en zijn doodgegaan, maar hun nakomelingen zijn er nu in groten getale. Bovendien komen er nog distelvlinders uit Scandinavië bij.
 • Grootschalige sterfte van zeedieren in Grevelingenmeer
  [gepubliceerd op: 11/08/2019]
  Recente recordtemperaturen en werkzaamheden aan de spuisluis in de Grevelingendam hebben deze zomer er weer toe geleid dat door zuurstofgebrek ontelbare zeedieren in het Grevelingenmeer zijn doodgegaan. Door afwezigheid van stroming en het opwarmen van het zeewater is onder de tien meter een totaal gebrek aan zuurstof ontstaan. Als je hier duikt beleef je hoe het is om in een 'deathzone' te zijn.
 • Nieuw wandelboekje verbindt natuurherstel en cultuurhistorie
  [gepubliceerd op: 09/08/2019]
  In het Natura2000-gebied Stelkampsveld begint volgend jaar grootschalig natuurherstel. Het nabijgelegen museum De Lebbenbrugge heeft nu een wandelboekje uitgebracht, dat laat zien hoe dit herstel past in de veranderingen in het landschap van de afgelopen eeuwen. Aan de hand van een wandeling uit 1923 kijk je met andere ogen naar het landschap.
 • Nederlandse steden niet op hitte gebouwd
  [gepubliceerd op: 08/08/2019]
  Het was warm, warmer, het warmst de afgelopen weken. Steden in Nederland zijn niet op deze hitte gebouwd. In de stad wordt het gemiddeld veel warmer dan op het platteland. Dit heet het stedelijk hitte-eiland effect. Op de kaart Stedelijk hitte-eiland effect op de Atlas Natuurlijk Kapitaal lichten steden als oranje kooltjes op in een zee van blauw. Groen kan verkoeling brengen in de stad.
 • Zit de heivlinder straks nog op de hei?
  [gepubliceerd op: 08/08/2019]
  Augustus is de tijd voor de vlinders van de heide. Tot nu toe wordt de heivlinder niet veel gezien en in de duinen en op de Wadden is hij relatief veel meer aanwezig dan in de binnenlandse heidegebieden. De droge zomer van vorig jaar heeft daar vast en zeker mee te maken.
 • Eerste zelfstandige stappen van jonge Nederlandse Rode Wouwen niet zonder gevaar
  [gepubliceerd op: 07/08/2019]
  Sinds 2015 lijkt het aantal broedgevallen van Rode Wouwen in Nederland toe te nemen. Het is onbekend of deze toename een gevolg is van 'overflow' uit nabije buitenlandse populaties of voortkomt uit 'eigen' Nederlandse reproductie. Om hier antwoord op te krijgen is er een project gestart met het kleurringen en zenderen van jonge Rode Wouwen. De eerste gezenderde vogels zijn nu uitgevlogen.
 • 'Prachtlint' verbindt natuurparels in Alblasserwaard en Vijfheerenlanden
  [gepubliceerd op: 07/08/2019]
  Door de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden ontwikkelt zich een lang vlinder- en bijenlint: het Prachtlint. De gelijknamige werkgroep adviseert gemeenten, boeren en andere grondeigenaren hoe ze hun percelen bij- en vlindervriendelijk kunnen inrichten, onder het motto ‘Kleurrijk Groen, Samen Doen’. Eén van de parels is de voedselhaag van biologisch-dynamische boerderij Noorderlicht in Noordeloos.
 • Nieuwe paddenstoel voor Nederland: de 'Oranje sparrenhoutzwam'
  [gepubliceerd op: 07/08/2019]
  Afgelopen voorjaar werd op een dode stam in een sparrenbos in het Drents Friese Wold een feloranje houtzwam ontdekt. Het bleek te gaan om Pycnoporellus fulgens, een nieuwe soort voor Nederland. Het is een houtzwam van oude sparrenbossen, die in de ons omringende landen zeldzaam is. Sommige mycologen beschouwen de paddenstoel als een oerwoudsoort: een soort van weinig aangetaste bossen.
 • Negen nieuwe tiny forests in Noord-Brabant
  [gepubliceerd op: 06/08/2019]
  Er komen negen nieuwe tiny forests in Noord-Brabant. Deze mini bossen vormen een prima leefomgeving voor bijen, vlinders en andere dieren. Mensen die bij zo’n mini bos wonen, krijgen er een groene, gezonde plek bij, die de buurt onderling en met de natuur verbindt.
 • Waar zijn de tuinvogels gebleven?
  [gepubliceerd op: 06/08/2019]
  Ik zie geen tuinvogels meer! En als er één zit, heeft hij kale plekken. Wat is er aan de hand? Heerst er een gruwelijke vogelziekte en zijn ze allemaal dood?! Platgebeld wordt Vogelbescherming met deze vraag. Het antwoord: Geen zorgen, ‘onzichtbaarheid’ en een verfomfaaid uiterlijk zijn voor vogels in de nazomer normaal. Er zijn hier twee redenen voor.
 • Voortschrijdend rampscenario beekvissen
  [gepubliceerd op: 06/08/2019]
  Aanhoudende droogte en hoge temperaturen: het lijkt inmiddels normaal. Terwijl weerrecords sneuvelen, gaan soorten die afhankelijk zijn van koel stromend water ten onder. In 2018 bleek hoe kwetsbaar het watersysteem is. De huidige inrichting met een snelle afvoer van regenwater, grootschalig grondwatergebruik en weinig variatie aan dieptes en substraten maakt beken kwetsbaar in droge warme zomers.
 • Wespenoverlast in 2019 vertoont een grillig beeld
  [gepubliceerd op: 05/08/2019]
  De wespenpopulaties in 2019 laten een grillig beeld zien, zo blijkt uit een inventarisatie voor Nature Today onder wespenbestrijders. Vooralsnog is de wespenoverlast het grootst in het noorden van het land. In een groot deel van Nederland is de overlast vergelijkbaar met 2018. De meeste meldingen betreffen de Duitse wesp en de Franse veldwesp. Het aantal hoornaar meldingen is opvallend laag.
 • Is de buxusmot op haar retour?
  [gepubliceerd op: 05/08/2019]
  Vorig jaar stond de buxusmot in de tuinvlindertelling op plaats zeven. Er werden toen in de tuinen meer dan 4000 van deze exoot gemeld. Dit jaar stond de soort niet eens in de top 25, met nog geen 300 meldingen. Hoewel de buxusmot ook in augustus veel wordt gezien, lijkt het er toch op dat er dit jaar veel minder zijn dan vorig jaar.
 • Maashorst topgebied biodiversiteit
  [gepubliceerd op: 04/08/2019]
  De Maashorst wordt steeds soortenrijker! Twee paar grauwe klauwieren, een broedpaar raven en de nodige nachtzwaluwen dit jaar tonen aan dat het goed gaat met dit grote Brabantse natuurgebied. De natuurontwikkeling werpt zijn vruchten af. De omvorming van landbouwgrond naar bloemrijke graslanden levert samen met de heidevelden en bossen een gevarieerd landschap op.
 • Het nestseizoen van de zeeschildpadden op de Nederlands Caribische eilanden is van start
  [gepubliceerd op: 03/08/2019]
  Het nestseizoen van de zeeschildpadden is officieel begonnen: op elk van de Nederlands-Caribische eilanden zijn de eerste babyschildpadden uitgekomen. Tussen april en december gebruiken verschillende soorten zeeschildpadden onze Caribische eilanden om hun nesten te maken. Er zijn wel kleine verschillen tussen de eilanden wat betreft het precieze seizoen en de soorten die er hun eieren leggen.
 • Provincieakkoorden vaal groen: graag wat meer ambitie
  [gepubliceerd op: 03/08/2019]
  De coalitieakkoorden van de provincies bieden aanknopingspunten voor de natuur en geven kansen voor het herstel van boerenlandvogels, oordeelt Vogelbescherming Nederland. Toch zijn de afspraken op een paar uitzonderingen na zo algemeen en vaag dat er te weinig urgentiebesef over de ernst van de biodiversiteitscrisis uit de coalitieprogramma’s spreekt.
 • Meest voorkomende dier ter wereld leeft vooral in het Hoge Noorden
  [gepubliceerd op: 02/08/2019]
  Uit de eerste wereldwijde bodeminventarisatie van aaltjes blijkt dat de grootste aantallen in Arctische gebieden voorkomen, en niet in de tropen. De studie is gestart door onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie, en uitgevoerd met gegevens van een groot internationaal team. In Nature leggen ze uit waarom klimaatverandering via deze bodemwormpjes een enorme impact kan hebben.
 • Gierzwaluwen vertrekken weer
  [gepubliceerd op: 02/08/2019]
  Weg zijn de schreeuwende groepen gierzwaluwen boven de wijk. Het luchtruim boven steden en dorpen wordt plots weer veel stiller. Hoe was het broedseizoen voor deze soort? Sommige vogelaars gaven aan dat ze weinig ‘giertjes’ zagen. Maar zegt dat iets over het aantal broedvogels?
 • Beleef de Lente van Vogelbescherming gaat door in de zomer
  [gepubliceerd op: 02/08/2019]
  De camera’s van het webcamproject Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland blijven deze zomer aan. Nu de kerkuil en de huiszwaluw bezig zijn met een nieuwe leg, valt er nog zoveel te beleven dat Vogelbescherming besloten heeft deze camera’s open te houden. Beleef de Lente trekt al jaren honderdduizenden kijkers, die via de webcams meeleven met het wel en wee van vogels in het broedseizoen.
 • Veel meldingen exotische hooikoortsplant in 2018
  [gepubliceerd op: 01/08/2019]
  Vorig jaar werden bijna zeventig procent meer waarnemingen gedaan van Alsemambrosia in het openbaar dan in voorgaande jaren. Het is echter nog onduidelijk of de warmte van vorig jaar tot meer zaadzetting heeft geleid. Om te voorkomen dat deze plant het hooikoortsseizoen verlengt, starten we vandaag weer met de jaarlijkse Ambrosiacampagne. Doe ook mee!
 • #Nederland niet geschikt voor #lynx, wel voor #goudjakhals
  [gepubliceerd op: 01/08/2019]
  De vestiging van de wolf in Nederland is na een jarenlange periode met individuele dwaal- en zwerfgasten een feit: dit voorjaar kreeg een wolvenpaar een nest jongen op de Veluwe. Het is nu de vraag of ook andere relatief grote roofdieren, zoals de Europese lynx en de goudjakhals, zich duurzaam zouden kunnen vestigen in Nederland.
 • Toch nog vlinders!
  [gepubliceerd op: 31/07/2019]
  De resultaten van de tuinvlindertelling die in juli werd gehouden, waren verontrustend. Er werden maar erg weinig vlinders geteld, vergeleken met de voorgaande jaren. Sinds maandag komen er echter ook wat positievere berichten. Vooral de distelvlinder vliegt enorm goed en zo worden de vlinderstruiken toch nog goed bezocht. En niet alleen uit de tuin komen positieve berichten.
 • Jarenlange inzet vrijwilligers glasaalmonitoring beloond
  [gepubliceerd op: 31/07/2019]
  Tijdens het internationale congres van de Sustainable Eel Group in Londen eind juni ontving RAVON uit handen van de Engelse minister voor Visserij een prijs voor de door vrijwilligers uitgevoerde glasaalmonitoringsprojecten. Volgens de Minister wordt nergens ter wereld op zo’n grote schaal met behulp van vrijwilligers gegevens over de intrek van jonge aal (glasaal) verzameld als in Nederland.
 • Nachtvlinderaars opgelet: nachtelijke migratie kiezelsprinkhanen
  [gepubliceerd op: 30/07/2019]
  Recentelijk werd op twee plaatsen een kiezelsprinkhaan waargenomen op een lichtval voor nachtvlinders. Na de eerste vondst in 2010 werd gespeculeerd over de wijze van uitbreiden van de kiezelsprinkhaan. Omdat veel vindplaatsen zich langs spoorlijnen bevonden, leek transport met treinen een logische optie. Deze nieuwe vondsten wijzen erop dat de soort zich op eigen kracht kan uitbreiden.
 • Drijvende waterweegbree in Noord-Brabant: witte bloemenzee of dobberende klonen?
  [gepubliceerd op: 30/07/2019]
  FLORON en Waterschap de Dommel onderzochten in hoeverre het beheer in Brabantse beken effect heeft op de voortplanting en het behoud van Drijvende waterweegbree. Wat is de genetische diversiteit van deze streng beschermde waterplant en hoe kunnen we de soort het best behouden?
 • Weinig vlinders tijdens de tuinvlindertelling
  [gepubliceerd op: 29/07/2019]
  Van 6 tot en met 28 juli is, voor de elfde keer, de tuinvlindertelling weer gehouden. Er zijn zo’n 10.000 tellingen gedaan. Een kwartier lang noteerde men de vlinders die in de tuin aanwezig waren. Er zijn minder vlinders gezien dan in de voorgaande jaren. De atalanta is de meest getelde vlinder.
 • De nationale parken van Brabant
  [gepubliceerd op: 29/07/2019]
  Noord-Brabant heeft vier nationale parken. Het zijn veilige leefgebieden voor plant en dier. Ze behoren verder tot de mooiste landschappen van de provincie. De natuur in de parken maakt onderdeel uit van het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden (Natura 2000). Om de biodiversiteit te behouden en te herstellen, geeft de provincie subsidie voor het beheer aan de terreinbeheerders.
 • Noordzeespons in Oosterschelde aangetroffen
  [gepubliceerd op: 28/07/2019]
  Sportduikers hebben in de Oosterschelde complexen van de Vijgspons aangetroffen. Het zijn opmerkelijke waarnemingen omdat de soort zeer regelmatig op wrakken in de Noordzee wordt aangetroffen maar zich niet in de Oosterschelde lijkt te kunnen vestigen. De Oosterscheldekering vormt voor veel zeedieren een slecht te passeren barrière en heeft een grote invloed op de ecologie van de Oosterschelde.
 • Succes met natuurlijke aanleg schelpdierbanken
  [gepubliceerd op: 28/07/2019]
  De oesterbroedjes in de Voordelta zijn flink gegroeid! Dat bleek uit twee monitoringsdagen bij de Brouwersdam. Dit voorjaar zijn er voor het eerst kleine oesterbroedjes op schelpen in de Noordzee geplaatst om te onderzoeken of dit een succesvolle manier is om nieuwe schelpdierbanken te ontwikkelen. De eerste resultaten zijn hoopvol.
 • Eerste lisdodde geplant in Marickenland
  [gepubliceerd op: 27/07/2019]
  In Marickenland is 15 juli een begin gemaakt met de aanplant van zes hectare lisdodde. De provincie wil weten hoe dit gewas het beste gedijt. Onderzoekers gaan experimenteren met zaai- en plantmethodes, verschillende typen kades die het water binnen de lisdoddepercelen moeten houden en maatregelen die vraat door ganzen tegen kunnen gaan.
 • Eerste vlinders vliegen uit, naderend einde van het eikenprocessierupsseizoen
  [gepubliceerd op: 27/07/2019]
  De eerste eikenprocessievlinders zijn uitgevlogen. Op 22 juli zijn de eerste vlinders in de feromoonvallen in Mill waargenomen. De warme omstandigheden zijn nu erg geschikt om een lange afstand te kunnen overbruggen. Als de vlinders eind september zijn uitgevlogen, is het tijd om de balans op te maken en voorbereidingen te maken voor het beheer van volgend jaar.
 • Gelderse Staten bomen over bos
  [gepubliceerd op: 26/07/2019]
  De discussie over bos en bomen kan niemand ontgaan zijn. Het kappen van bomen roept protest op: langs wegen, in de duinen, op de heide en in de stad; maar ook in het bos zelf. De provincies gaan over het natuurbeleid en moeten dus een standpunt innemen. Zeker Gelderland: de bosrijkste van allemaal.
 • #Hitte #stress bij #vleermuizen
  [gepubliceerd op: 26/07/2019]
  Het is en wordt weer erg warm in Nederland. Zeker voor vleermuizen die in de spouwmuren of in daken aan zonzijdes van gebouwen leven. Wanneer vleermuizen binnen de spouwmuur of het dak niet naar een koelere plek kunnen verhuizen, dan zijn ze gedwongen om van gebouw te wisselen of buiten aan de muur te gaan hangen. Help vleermuizen met meer verkoelend water en groen in stad en dorp!
 • Meer dan veertig eitjes van een keizersmantel in één tuin
  [gepubliceerd op: 25/07/2019]
  Net als in ons land, worden er nu ook in Vlaanderen vlinders in tuinen geteld. Vaste Vlaamse teller Ortwin Hoffmann had dit jaar wel een heel bijzondere tuinvlindertelling. Een keizersmantelvrouwtje zette meer dan veertig eitjes af in zijn tuin!
 • Fossielvrij door Klimaatakkoord: wat zijn effecten op mens en natuur?
  [gepubliceerd op: 25/07/2019]
  Wat betekent het Klimaatakkoord voor onze veiligheid, gezondheid en natuur? Het RIVM voerde een eerste verkenning uit. De overgang naar elektrisch vervoer zorgt voor minder luchtvervuiling en geluidsoverlast. Daarnaast kunnen de maatregelen ervoor zorgen dat er in 2050 zo’n 10 procent minder stikstof in de natuur terechtkomt. Dit kan de biodiversiteit ten goede komen.
 • Warme steden sturen slakkenevolutie
  [gepubliceerd op: 25/07/2019]
  Hoogleraar Menno Schilthuizen, auteur van 'Darwin in de stad', en onderzoeker Niels Kerstes van Naturalis onderzochten samen met Vincent Kalkman en Thijmen Breeschoten hoe de stedelijke temperatuur de evolutie van slakkenhuisjes beïnvloedt. Op 19 juli 2019 verscheen hun artikel 'Snail shell colour evolution in urban heat islands detected via citizen science' in Communications Biology.
 • Schotse tuimelaars tussen Texel en Den Helder
  [gepubliceerd op: 24/07/2019]
  Een unieke waarneming afgelopen vrijdag voor de Noord-Hollandse kust. NIOZ-onderzoeker Jeroen Hoekendijk en collega-onderzoekers van Wageningen Marine Research zagen vrijdagochtend twee groepen van 10 tuimelaars gestaag het Marsdiep, het zeegat tussen Texel en Den Helder, inzwemmen. "Heel bijzonder", zegt Hoekendijk, "want tuimelaars zie je zelden vanaf de kust en zeker niet in zo’n grote groep."
 • Nieuwe ronde subsidie voor behoud van icoonsoorten in Zuid-Holland
  [gepubliceerd op: 24/07/2019]
  Vanaf 15 juli 2019 stelt de provincie Zuid-Holland opnieuw subsidie beschikbaar voor projecten die bijdragen aan het behoud van Zuid-Hollandse icoonsoorten: dier- en plantensoorten die belangrijk zijn voor de natuur in de provincie. Bedrijven, maatschappelijke organisaties en particulieren kunnen projecten indienen. Eerdere subsidies leidden al tot mooie resultaten, zoals in de Hof van Seghwaert.
 • Ook droogte is een natuurlijk proces
  [gepubliceerd op: 24/07/2019]
  2018 was een kurkdroog jaar en ook in 2019 is het droog. Dat dit effect heeft op de natuur is onmiskenbaar. De vegetatie verdort, bos en heide worden vatbaar voor brand; beken, vennen en poelen vallen droog en watergebonden soorten sterven. Maar dat er in zo’n droge periode nog veel meer gebeurt viel dit jaar pas goed te merken.
 • Herstel leefgebied bronlibel in Noord-Brabant
  [gepubliceerd op: 23/07/2019]
  Het vermoeden bestaat dat de bronlibel door de extreem droge zomer van 2018 is verdwenen uit de Esperloop in Noord-Brabant. Dit geeft aan hoe kwetsbaar het leefgebied van deze zeldzame libel is. De provincie heeft subsidie verstrekt aan de Vlinderstichting om te onderzoeken of de libel echt is verdwenen. Er is ook geld beschikbaar om het leefgebied van de bronlibel te herstellen.
 • Mijlpaal voor de Jaarrond Tuintelling
  [gepubliceerd op: 23/07/2019]
  Dit weekend bereikte de Jaarrond Tuintelling een heuse mijlpaal. Het prachtige aantal van 250.000 tellingen werd gehaald en dat in nog geen vijf jaar tijd! Door de jaren heen hebben meer dan 16.000 tellers ruim 5200 verschillende soorten dieren en planten geteld in meer dan 1300 tuinreservaten. Wat heeft dat kijken en tellen van dit grote citizen science project zoal opgeleverd?
 • Kleurkeur: voor meer biodiversiteit in bermen en groenstroken
  [gepubliceerd op: 22/07/2019]
  De Vlinderstichting en Stichting Groenkeur hebben in 2019 Kleurkeur ontwikkeld. Kleurkeur staat voor goed maaibeheer van bermen en andere groenstroken. Dankzij Kleurkeur kunnen opdrachtgevers en aannemers zich voorbereiden op een nieuwe standaard voor insectenvriendelijk bermbeheer. Beter bermbeheer zorgt voor meer bloemen, en een grotere overlevingskans van insecten als vlinders en bijen.
 • Opnieuw een succesvol steppekiekendiefpaar in Nederland
  [gepubliceerd op: 22/07/2019]
  Deze zomer is het een steppekiekendiefpaar gelukt om zes jongen groot te brengen. In 2017 werd er voor het eerst in Nederland officieel een broedend paartje steppekiekendieven vastgesteld. Ze brachten in een Groninger graanakker in een beschermd nest vier jongen groot. Na een mislukte broedpoging in 2018 krijgt het verhaal rond de Nederlandse steppekiekendieven nu dus een zeer succesvol vervolg.
 • Dode das leeft!
  [gepubliceerd op: 22/07/2019]
  Dode dieren zijn een bron van voedingsstoffen en voortplantingshabitat voor andere dieren. Daarmee zijn ze de laatste schakel in de voedselketen. Een filmpje van een dode das laat zien hoe verschrikkelijk veel insecten kunnen voortkomen uit een kadaver.
 • 85 mannen in een stierenkuil
  [gepubliceerd op: 21/07/2019]
  Over insectenhotels gesproken: 85 mannen van de bijenwolf, een graafwesp, hebben voor zeker een maand een stierenkuil geboekt in de natuurlijk begraasde uiterwaarden van de Ooijpolder bij Nijmegen. De kuilen die de stieren maken in de bronsttijd blijken grote aantallen insecten te herbergen. Een walhalla voor onder andere de bijenwolf.
 • Komende week hooikoortsklachten door bijvoetpollen en hitte
  [gepubliceerd op: 21/07/2019]
  Komende dagen komt bijvoet in bloei. Voor veel hooikoortspatiënten betekent dat een opleving van de hooikoortsklachten net nu de hoogste graspollenconcentraties achter de rug zijn. De pollen komen op een ongelukkig moment. Door de hitte kan de ozonconcentratie flink oplopen. De combinatie van hitte, ozon en pollen kan tot extra gezondheidseffecten leiden. Lees de tips om klachten te verminderen.
 • Steeds meer ringgegevens van vogels online beschikbaar in NLBIF @NLBIF @niooknaw
  [gepubliceerd op: 20/07/2019]
  In Nederland worden jaarlijks zo’n 300 duizend vogels geringd. De afgelopen honderd jaar heeft dit ruim 15 miljoen ringgegevens opgeleverd. Het Vogeltrekstation verzamelt al deze gegevens; via NLBIF is een deel hiervan te downloaden. Zo komen er tijdreeksen beschikbaar die veranderingen over lange tijdperiodes weergeven, en ons begrip van de vaak complexe relaties in de natuur vergroten.
 • Haaienexpeditie naar Saba Bank
  [gepubliceerd op: 19/07/2019]
  Van 15 tot en met 25 juli is er een internationale haaienexpeditie naar de Saba Bank. Het doel is inzicht te krijgen in de rol van de Saba Bank in de levenscyclus van verschillende haaiensoorten, om deze beter te kunnen beschermen. De onderzoekers gebruiken een nieuwe satelliettechnologie om haaien te volgen, en werken samen met lokale vissers om de bijvangst in kreeftenfuiken te verminderen.
 • Zeer veel trekkende pimpelmezen in juni
  [gepubliceerd op: 19/07/2019]
  In juni werden er zeer grote aantallen pimpelmezen geteld, met name aan de kust. Op trektelpost de Ketelbrug/Kamperhoek bij Den Haag kwam er op 25 juni een recordaantal pimpelmezen voorbij. De trek wijst op bijzonder goede broedresultaten in combinatie met voedselgebrek. Het is nog onbekend waar de vogels vandaan kwamen en waar ze naartoe gingen. Normaalgesproken trekken pimpelmezen in het najaar.
 • Nieuwe #eikelmuizen voor Zuid-Limburg
  [gepubliceerd op: 18/07/2019]
  Begin deze maand zijn er voor de derde keer eikelmuizen uitgezet in de omgeving van Bemelen. De uitzetting maakt deel uit van het soortbeschermingsplan voor de eikelmuis dat sinds juni van dit jaar in uitvoering is.
 • Meest bekeken vragen op Processierups.nu
  [gepubliceerd op: 18/07/2019]
  Op donderdag 4 juli lanceerden we de website Processierups.nu met meer dan honderd vragen en antwoorden over processierupsen. In de eerste twee weken zijn er ruim honderdduizend mensen op de site geweest: samen bezochten zij ruim negenhonderdduizend pagina’s. In dit bericht de top 25 van meest bekeken vragen. Ook zijn er recent nieuwe vragen en antwoorden toegevoegd.
 • Tuinvlindertelling 2019: waar is de kleine vos?
  [gepubliceerd op: 18/07/2019]
  De tuinvlindertelling is nu twee weken aan de gang. Er zijn al meer dan 3.000 tellingen ingevoerd via Vlindermee. Tot nu toe zijn er duidelijk minder vlinders per telling gezien dan in voorgaande jaren. Een aantal soorten, waaronder de kleine vos, doet het erg slecht. Er zijn ook soorten die de komende twee weken waarschijnlijk nog zullen toenemen. Hieronder wat opvallende tussenresultaten.
 • Het ene meer is het andere niet: ruimtelijke verschillen bepalen herstel
  [gepubliceerd op: 17/07/2019]
  Vervuiling van meren is een wereldwijd probleem. Denk bijvoorbeeld aan giftige algenbloei. Herstel is mogelijk, maar kost veel tijd en moeite. Hoe je die het effectiefst kunt gebruiken hangt voor een belangrijk deel af van ruimtelijke verschillen, betoogt een team onderzoekers onder leiding van het NIOO in Science of The Total Environment. Daar was eigenlijk nog nooit goed naar gekeken.
 • 1232 soorten zetten biodiversiteit Maashorst op de kaart
  [gepubliceerd op: 17/07/2019]
  Maar liefst 1232 planten- en diersoorten zijn in één juniweekend gezien in de Maashorst. Van roodpootvalk en zomertortel tot kleine parelmoervlinder, prachtlynxspin en wegdistel. 127 natuurliefhebbers brachten in het weekend van 14-16 juni de biodiversiteit van dit grote Brabantse natuurgebied in kaart. De soortenrijkdom laat zien dat de natuurontwikkeling in de Maashorst zijn vruchten afwerpt.
 • 13,6 ton subsidie voor bedreigde soorten in Utrecht
  [gepubliceerd op: 17/07/2019]
  De provincie Utrecht opent twee subsidieregelingen om bedreigde planten en dieren te beschermen en te behouden. Vanuit de Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap (SKNL) is er 8,6 ton te verdelen en vanuit de Uitvoeringsverordening biodiversiteit provincie Utrecht (UsB) 5 ton.
 • Kamsalamander profiteert soms van droogval, of toch niet?
  [gepubliceerd op: 17/07/2019]
  Droogte en warmte hebben in 2018 behoorlijk wat effect gehad op de Nederlandse natuur. Het gaat veelal om negatieve effecten en met grote zorgen kijken we naar de toekomst. Soms zijn er ook positieve effecten gemeld, al is het de vraag of die aanhouden als de trend van droogte en hitte zich doorzet. Bij de kamsalamander zagen we dit voorjaar enkele positieve ontwikkelingen. Maar zijn die duurzaam?
 • Ga op zoek naar waterplanten in de zomervakantie
  [gepubliceerd op: 16/07/2019]
  De zomervakanties gaan weer van start en tijdens de warme dagen zoeken we massaal verkoeling in en op het water. De waterkwaliteit is in veel natuurwater verbeterd en er is weer volop leven te vinden. Ga deze zomer dus eens snorkelen in eigen land en laat je verrassen door de mysterieuze onderwaterwereld!
 • Grote karekiet: leefgebied in Loosdrecht onder druk
  [gepubliceerd op: 16/07/2019]
  Stevig riet, in diep water, is bijna net zo schaars als de grote karekiet zelf. Toch is dat wat deze rietvogel nodig heeft om erbovenop te komen. Vogelbescherming liet daarom de mogelijkheden voor biotoopherstel in de Loosdrechtse Plassen onderzoeken. Dit gebied is één van de laatste bolwerken, waar echter nog veel moet gebeuren om een gezonde populatie grote karekieten te krijgen.
 • Actie tegen bomenkap boekt succes
  [gepubliceerd op: 15/07/2019]
  De Staten van Gelderland omarmen unaniem het burgerinitiatief ‘Stop de bomenkap langs N-wegen in Gelderland’. Behoud van gezonde bomen wordt het uitgangspunt van alle toekomstig beleid. Dat bleek in de Statenvergadering van woensdag 3 juli. De aanvraag voor een kapvergunning voor het lopende project N319 wordt ingetrokken en de provincie komt nog dit jaar met een nieuw plan.
 • Idylles langs de grachten: bloemen voor vlinders, bijen en mensen
  [gepubliceerd op: 15/07/2019]
  Op verschillende plekken in Amsterdam hebben kademuren het einde van hun levensduur bereikt. Als tijdelijke maatregel zijn de kades verstevigd. Op deze kale zandlichamen zijn inheemse bloemen ingezaaid, zodat de kades, die er een aantal jaren zullen liggen, voedsel leveren voor vlinders en bijen. Bovendien maakt het de grachten nog aantrekkelijker voor mensen.
 • Volwassen reuzenteek zeer waarschijnlijk nu ook in Nederland
  [gepubliceerd op: 14/07/2019]
  In het Drentse Odoorn is naar alle waarschijnlijkheid een volwassen hyalommateek, een ‘reuzenteek’, gevonden op een IJslands paard. De teek is groot, heeft de karakteristieke gestreepte pootjes en beweegt zich snel voort. Het zou voor het eerst zijn dat in Nederland een volwassen hyalommateek is aangetroffen.
 • Extra wandelverbinding in Wilnis
  [gepubliceerd op: 14/07/2019]
  Prachtige natuur en een avontuurlijke oversteek met een trekpontje over de Veldwetering. De provincie Utrecht heeft in Galgenland in Wilnis een wandelverbinding dwars door de weilanden gemaakt, tussen de knooppunten 46 en 47 van het wandelnetwerk in het Groene Hart. Speciaal voor rustzoekers en liefhebbers van weidevogels en kleurrijke planten in het veenweidegebied.
 • Een nieuwe methode voor het opsporen van zieke bomen @_NVWA
  [gepubliceerd op: 13/07/2019]
  Ziekten en plagen kunnen onze bossen aantasten. Een aantal organismen, de zogenaamde quarantaineorganismen, worden actief opgespoord en bestreden. De NVWA is onlangs gestart met het ontwikkelen van een nieuwe methode om verzwakte bomen op te sporen aan de hand van satellietbeelden.
 • Waarden in het groen
  [gepubliceerd op: 12/07/2019]
  Groen is bevorderlijk voor je gezondheid en draagt bij aan een prettige leefomgeving. Zowel een park als een bos nodigt uit tot beweging, zorgt voor meer recreatie en minder bezoeken aan de huisarts. Maar hoe druk je deze waarde van groen uit in getallen? De Groene baten planner zocht het uit voor het welzijn van Amsterdammers.
 • Werken bloemrijke bermen tegen de eikenprocessierups?
  [gepubliceerd op: 12/07/2019]
  Niemand kan meer om de eikenprocessierups heen; hij wordt dan ook actief bestreden. Alle bestrijdingsmiddelen hebben echter hun beperkingen en lossen waarschijnlijk op lange termijn het probleem niet op. De Vlinderstichting startte in 2015 een onderzoek naar het effect van bloemrijke bermen op natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, en daarmee ook op de aantallen eikenprocessierupsen.
 • Vroege vondst van opgegraven Stekelige hertentruffels
  [gepubliceerd op: 11/07/2019]
  Op 8 juli werden in het Robbenoordbos (NH) een aantal Stekelige hertentruffels aangetroffen, in een kuiltje dat reeën groeven op zoek naar deze paddenstoelen. Zelden werden er zo vroeg in het jaar hertentruffels ontdekt. Meestal verraadt de truffelknotszwam, een parasiet op hertentruffels, namelijk de aanwezigheid van hertentruffels. Deze zwam verschijnt pas in augustus of september.
 • Opnieuw vroege piek in tekenbeetseizoen
  [gepubliceerd op: 11/07/2019]
  Het aantal tekenbeetmeldingen via Tekenradar.nl piekt voor het tweede jaar op rij vroeg. Begin juni was het aantal tekenbeetmeldingen per week nog 20 procent hoger dan gemiddeld, nu is dat gedaald tot minder dan de helft van het 5-jaarsgemiddelde. Toch lopen nog elke week duizenden mensen een tekenbeet op. Controleren op tekenbeten blijft dus belangrijk, zeker in de vakantieperiode.
 • Zet jouw beeld in voor de #bescherming van #zoogdieren
  [gepubliceerd op: 11/07/2019]
  Een beeld zegt meer dan duizend woorden. En voordat je dat beeld hebt geschoten, heb je vaak eerst heel geduldig en vol spanning een dier geobserveerd. Wij zijn op zoek naar al die mensen die vol geduld of soms snel met veel geluk de mooiste plaatjes schieten. Dit is je kans: in het kader van de actualisatie van de Rode Lijst Zoogdieren organiseert de Zoogdiervereniging een fotowedstrijd, doe mee!
 • Voor eerst op film: koolmees voert processierups aan jongen
  [gepubliceerd op: 10/07/2019]
  Voor het eerst is vastgesteld dat een koolmees eikenprocessierupsen uit hun nest haalt en deze rupsen aan de jongen voert. De nieuwste inventarisaties van het aantal eikenprocessierupsnesten in het project Natuurlijke bestrijding in Wapserveen laat zien dat de proeflocatie met nestkasten 65 procent minder eikenprocessierupsnesten had dan de locatie waar geen nestkasten werden opgehangen.
 • Vogels bestrijden processierupsen
  [gepubliceerd op: 10/07/2019]
  Je zou er jeuk van krijgen: weer een bericht over eikenprocessierupsen. Zelden houdt een onopvallende bruine vlinder Nederland zo bezig. De rupsen hebben brandharen die hevige jeuk opleveren. Kool- en pimpelmezen, boomklever en koekoek kunnen helpen om de aantallen in de perken te houden. Maar niet als ze dat alleen moeten doen.
 • Nieuw groen schoolplein in Gouda zorgt voor biodiversiteit in de stad
  [gepubliceerd op: 10/07/2019]
  Van een kale, grijze vlakte naar een afwisselend speellandschap: bij de Casimirschool in Gouda zijn ze maar wát trots op hun nieuwe schoolplein. Een ‘stepping stone’ voor de natuur in de stad, waar ook regenwater wordt opgevangen en afgevoerd. Voor de leerlingen en buurtbewoners is er van alles te zien, te doen, te beleven en te leren.
 • Innovaties in eDNA en automatische beeldherkenning om soorten te detecteren
  [gepubliceerd op: 09/07/2019]
  Er komen steeds meer mogelijkheden om met kunstmatige intelligentie en het detecteren van DNA in de omgeving de aanwezigheid van dieren vast te stellen zonder dat je ze hoeft te vangen. Daarmee kun je bijvoorbeeld veel sneller bepalen of zeldzame soorten nog voorkomen. HAS Hogeschool en Naturalis starten een lectoraat om het toepassen van deze nieuwe detectietechnieken eenvoudiger te maken.
 • Mist de distelvlinder de Tuinvlindertelling?
  [gepubliceerd op: 09/07/2019]
  Het is weer een invasiejaar voor de distelvlinder. In het vorige invasiejaar, in 2009, was de distelvlinder de trotse winnaar van de Landelijke Tuinvlindertelling, die momenteel volop aan de gang is. Of de vlinder dit jaar in de top zal terechtkomen, is echter maar zeer de vraag. De vlinders zijn weken later dan in 2009, en de volgende generatie komt waarschijnlijk pas na de telling tevoorschijn.
 • Herstel van de vennen in Noord-Brabant @Brabant
  [gepubliceerd op: 09/07/2019]
  Noord-Brabant is een echte vennenprovincie. Met in totaal zeshonderd vennen heeft de provincie een groot deel van de Nederlandse vennen binnen haar grondgebied. Ze vervullen als leefgebied voor veel planten- en diersoorten een belangrijke functie voor de natuur. Daarnaast verfraaien ze het landschap.
 • amazonemier gevonden
  [gepubliceerd op: 08/07/2019]
  De amazonemier is een sterk bedreigde soort in Nederland en even leek het er op dat soort was verdwenen. Na drie jaar zoeken op en nabij de laatste vindplaats in Noord-Brabant is de soort eindelijk weer gevonden; de eerste vondst in veertien jaar.
 • Waddenfonds steunt project Swimway Waddenzee @WURmarine
  [gepubliceerd op: 08/07/2019]
  Het project Waddentools – Swimway Waddenzee kan dankzij een bijdrage vanuit het Waddenfonds van start gaan. Dat werd afgelopen vrijdag door het Waddenfonds bekend gemaakt. Doel van het project is om erachter te komen met welke beheermaatregelen de verarmde visstand in de Waddenzee kan worden hersteld. Wageningen Marine Research is een van de kennispartners.
 • Zwarte #wouw duikt op voor #wildcamera @ARKNatuur
  [gepubliceerd op: 07/07/2019]
  De zwarte wouw komt de laatste jaren weer voor in Nederland. Sinds 2011 broedt deze roofvogel in de provincie Noord-Brabant en ook dit jaar is het een paartje gelukt een nest jongen groot te brengen. De kans om een zwarte wouw te spotten wordt dus groter, maar nu is deze aaseter en jager ook op beeld vastgelegd. Dat is bijzonder, want het is de eerste keer dat het is gelukt met een wildcamera.
 • Duikexpeditie gaat op zoek naar de Nederlandse onderzeeboot O13 en bijzondere diersoorten Doggersbank @WURmarine
  [gepubliceerd op: 06/07/2019]
  Stichting Duik De Noordzee Schoon vertrok vrijdag 5 juli voor de dertiende duikexpeditie op de Noordzee. Deze tiendaagse reis, Expeditie Doggersbank 2019, staat in het teken van unieke ontdekkingen in dit bijzondere Natura2000-gebied. Ook maken de vrijwilligers de locaties waar ze duiken schoon door afval mee naar boven te nemen.
 • Nieuwe natte natuur voor moerasvogels in polder Groot Mijdrecht Noord-Oost
  [gepubliceerd op: 05/07/2019]
  Tussen Utrecht en Amsterdam, in de polder Groot Mijdrecht Noord-Oost, is een moeras gerealiseerd. Natuur, waterberging en landbouw gaan hier samen. De eerste 17 hectare natte natuur voor moerasvogels is nu een feit.
 • Tapuit: een soort in de min, maar dit jaar in de plus
  [gepubliceerd op: 05/07/2019]
  Wie in voorjaar of zomer de duinen van één van de Waddeneilanden bezoekt of het Aekingerzand, op de grens van Friesland en Drenthe, ziet met een beetje geluk iets zwart-wits wegschieten. Goede kans dat het een tapuit is, waarvan de tweekleurige staart behoorlijk opvalt bij het opvliegen.
 • Kennisplatform Processierups start met Processierups.nu: Meer dan 100 FAQs op een rij
  [gepubliceerd op: 04/07/2019]
  In opdracht van het Ministerie van LNV is een Kennisplatform Processierups in oprichting waarin allerlei partijen samen gaan werken om de overlast veroorzaakt door de eikenprocessierups te verminderen en te voorkomen. Een van de eerste acties is de lancering van Processierups.nu. De experts van het Kenniscentrum Eikenprocessierups geven hier op meer dan 100 vragen een antwoord.
 • #Beschuit met #vleermuisjes @Zoogdierverenig
  [gepubliceerd op: 04/07/2019]
  Begin juli is een drukke tijd voor vleermuismoeders. Veel van de vleermuizen die je nu ’s avonds kunt zien vliegen zijn vrouwtjes die zich haasten om in korte tijd veel insecten te vangen, zodat ze daarna weer snel hun jong kunnen zogen. Als dagdieren zijn wij ons nauwelijks bewust van deze drukke kraamtijd. Hoogste tijd voor een natuurbericht vol met schattige babyfoto’s en piepgeluidjes.
 • Op heterdaad betrapt!
  [gepubliceerd op: 03/07/2019]
  Tijdens de voorjaarstrek van amfibieën zijn elk jaar meldingen van gruwelijke taferelen langs de waterkant. Verminkte gewone padden en bruine kikkers liggen verspreid of op hoopjes bij het water. Het zijn ware massaslachtingen waarbij de slachtoffers niet altijd dood zijn, maar nog leven en voor een deel geconsumeerd zijn. Welke predatoren hebben in het voorjaar een oog dat groter is dan de maag?
 • Effect insecticide op waterjuffers in sloten groter dan gedacht
  [gepubliceerd op: 03/07/2019]
  Uit een recente studie blijkt dat het lantaarntje, de minst kritische waterjuffer van Nederland, sterk beïnvloed wordt door lage concentraties van het insecticide thiacloprid. Concentraties die ook in gewone sloten gevonden worden leiden al tot ander gedrag van de larven en tot een sterke afname van het aantal larven dat volwassen wordt.
 • In Nederland uitgestorven bekerzwam teruggevonden in Flevoland
  [gepubliceerd op: 03/07/2019]
  Paddenstoelen vervelen nooit omdat je geregeld voor onverwachte verrassingen komt te staan. Dit ondervond Leonard Minkema toen hij een kijkje ging nemen in het Revebos bij Dronten (FL) en daar een flink aantal exemplaren van de uitgestorven gewaande Violette modderbekerzwam aantrof. De Violette modderbekerzwam werd in 1987 voor het laatst gezien in ons land.
 • Vrijwilligers zetten verbindingszone op de kaart
  [gepubliceerd op: 02/07/2019]
  101 poelen onderzocht in een gebied van veertig vierkante kilometer: de Stichting Natuur in de Graafschap en de Stichting Staring Advies hebben een flinke klus geklaard. Doel van deze actie is om in beeld te brengen wat er nodig is om een goede verbindingszone voor amfibieën tot stand te brengen ten noorden en oosten van Lochem, een gebied waar allerlei ontwikkelingen aan de orde zijn.
 • Tweehonderd beste plekken voor wilde flora op de kaart gezet
  [gepubliceerd op: 02/07/2019]
  Waar komen de meest bijzondere planten, mossen en paddenstoelen voor? Natuurorganisaties FLORON, BLWG en NMV hebben een kaart gemaakt met hotspots voor botanische biodiversiteit in Nederland. Deze plekken blijken niet alleen in natuurgebieden te liggen.
 • Een steenuiltje kijkt je echt aan!
  [gepubliceerd op: 01/07/2019]
  "Uilen zijn zulke fascinerende beestjes. Ze hebben me gevoelsmatig altijd al getrokken. Een uil heeft iets geheimzinnigs omdat de vogel vooral ‘s nachts rondwaart. De eerste keer dat ik in een kast keek waarin een steenuiltje zat te broeden, was een fantastisch moment." Aan het woord is Adrie Staals, vrijwilliger bij de in 2003 opgerichte agrarische natuurvereniging Hei, Heg en Hoogeind.
 • Landelijke tuinvlindertelling: 6 tot en met 28 juli 2019
  [gepubliceerd op: 01/07/2019]
  Welke vlinders vliegen er bij u in de tuin? Hoe gaat het met de tuinvlinders? In welke tuinen vinden we de meeste vlinders? Door mee te werken aan de Landelijke Tuinvlindertelling kunt u helpen deze vragen te beantwoorden. De tuinvlindertelling vindt dit jaar plaats van 6 tot en met 28 juli.
 • Eerste Gemarmerde streepschelp uit het Zeeuwse kustgebied
  [gepubliceerd op: 30/06/2019]
  Onlangs trof een sportduiker in het Grevelingenmeer een opvallend maar klein mosselachtig schelpdiertje aan. Het gaat om de Gemarmerde streepschelp, die zelden of nooit zo dicht onder de kust wordt aangetroffen. Deze soort heeft vaak een nogal opmerkelijke leefwijze, hetgeen bij dit exemplaar duidelijk te zien was.
 • De bodem kan schade door droogte beperken, of juist versterken
  [gepubliceerd op: 29/06/2019]
  De bodem speelt een belangrijke rol in het bepalen van de klimaatbestendigheid van planten. Een bodem met gunstige eigenschappen verbetert het herstelvermogen van planten bij hitte en droogte, maar een ongunstige bodem draagt juist bij aan schade. Dit blijkt uit recent onderzoek van Wageningen University & Research.
 • Waddenfonds investeert in natuurrijkere slaperdijken in Groningen
  [gepubliceerd op: 29/06/2019]
  Het Waddenfonds besloot begin juni om het pilotproject ‘Natuurrijke slaperdijken Groningen’ te steunen met een financiële bijdrage. Met dit pilotproject willen we de natuur- en landschapswaarde van slaperdijken vergroten.
 • Minstens tien rifhaaisoorten rond de Nederlands-Caribische eilanden
  [gepubliceerd op: 28/06/2019]
  Wageningen Marine Research rapporteerde minstens tien rifhaaisoorten rond de Nederlands-Caribische eilanden in een recentelijke gepubliceerd rapport in opdracht van DCNA. De meest voorkomende soorten zijn de verpleegsterhaai en de Caribische rifhaai. Over het algemeen werden er meer haaien waargenomen in beschermde dan in onbeschermde gebieden. Dit benadrukt het belang van beschermende zones.
 • Klimaatverandering straks grotere bedreiging voor Amazone dan ontbossing
  [gepubliceerd op: 28/06/2019]
  Nu nog is ontbossing de grootste bedreiging voor de bomen in de Amazone. Maar volgens onderzoek van onder meer Hans ter Steege van Naturalis Biodiversity Center zal klimaatverandering binnen afzienbare tijd – rond 2050 – ontbossing hebben ingehaald als voornaamste bedreiging voor de Amazone.
 • Milieu Gezondheids Risico’s (MGR) van Overijssel tot Eindhoven
  [gepubliceerd op: 28/06/2019]
  De kaart Milieu Gezondheids Risico (MGR) op de Atlas Leefomgeving geeft een inschatting van de effecten van zowel luchtvervuiling als geluid. Dit maakt de opeenstapeling van effecten zichtbaar. Deze is het grootst nabij steden en drukke wegen. De MGR is in Eindhoven en de provincie Overijssel succesvol toegepast als instrument om milieu en gezondheid mee te nemen in omgevingsbeleid.
 • Eindelijk weer een goed distelvlinderjaar
  [gepubliceerd op: 27/06/2019]
  Een maand geleden was het nog de vraag of we ook in Nederland mee konden genieten van de distelvlinderinvasie die in andere delen van Europa gaande was. Inmiddels is duidelijk dat er ook hier heel veel distelvlinders vliegen. De laatste grote invasie was in 2009.
 • Het #Egelzwammetje, een #juweel van een #paddenstoeltje @NedMycVer
  [gepubliceerd op: 27/06/2019]
  Het Egelzwammetje is een klein maar opvallend paddenstoeltje om naar uit te kijken in de zomermaanden, want er worden dan relatief veel waarnemingen gemeld. Het komt veel voor in gemeenschappen van bosplanten die gedomineerd worden door wilg, op voedselrijke gronden die periodiek onder water staan.
 • Rennen veldmuizen in Friesland als lemmingen hun dood tegemoet?
  [gepubliceerd op: 26/06/2019]
  Afgelopen week kwam het bizarre bericht binnen dat in Friesland honderden veldmuizen dood zijn aangetroffen bij een aquaduct. Het lijkt erop alsof ze als lemmingen over de rand van het aquaduct zijn gestort. Een duidelijke reden voor dit lokale fenomeen is nog niet bekend, al zal de hoge veldmuizenstand dit jaar ongetwijfeld een rol spelen.
 • Zeldzame bokkenorchis na twaalf jaar weer terug in Hollandse Duinen
  [gepubliceerd op: 26/06/2019]
  Na twaalf jaar afwezigheid bloeit de zeldzame bokkenorchis weer in het Nationaal Park Hollandse Duinen. Een oplettende vrijwilliger kwam de orchidee tijdens een wandeling tegen. De komende tijd zetten boswachters in het gebied zich in om de leefomstandigheden voor de plant goed te houden, met aanpassingen in het maaibeleid en verstuivingsprojecten.
 • Inventarisatie ruim 20 duizend eiken: sterke toename eikenprocessierups
  [gepubliceerd op: 26/06/2019]
  Twintigduizend eikenbomen zijn vorig jaar en dit jaar gecontroleerd op de aanwezigheid van eikenprocessierupsen. Het blijkt dat het aantal rupsen sterk is toegenomen. Op sommige plaatsen zijn er drie keer zo veel rupsen als in het piekjaar 2018. Opvallend is verder dat ze ook meer in bossen voorkomen dan voorheen. We verwachten dat half juli de eerste vlinders al gaan uitvliegen.
 • Unieke soorten van Zwarte en Kaspische Zee in crisis
  [gepubliceerd op: 25/06/2019]
  Boringen in de kustvlaktes en lagunes aan de Zwarte Zee in Roemenië geven een beeld van de evolutie van de fauna daar. Het gaat om unieke Pontokaspische soorten die zijn geëvolueerd in het gebied van de Zwarte Zee en de Kaspische Zee in de laatste paar miljoen jaar, zoals steuren, allerlei unieke kreeftsoorten en weekdieren, en de Kaspische zeehond (in de Kaspische Zee).
 • Cijfer waterkwaliteit Nederlandse slootjes gedaald
  [gepubliceerd op: 25/06/2019]
  De waterkwaliteit van Nederlandse slootjes is gemiddeld slechter dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van IVN Natuureducatie en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). In 2018 scoorden de slootjes een 6,9 en dat cijfer blijft nu steken op een 6,1. “De biologische waterkwaliteit daalt bijna met een punt. Dat bevestigt dat we goed met onze belangrijke sloten om moeten gaan.”
 • Top vijf vakantievogels
  [gepubliceerd op: 25/06/2019]
  Bijna vakantie! Oftewel: tijd om de koffers te pakken. Daar horen natuurlijk een verrekijker en een vogelgids in. Nieuwe plekken betekent namelijk kansen op bijzondere vogels. Of toch op zijn minst soorten die we niet dagelijks in de tuin aantreffen. Dit is onze uitermate subjectieve top vijf van vogels die een vakantie in Europa nóg geslaagder kunnen maken.
 • Samen ongebaande paden verkennen in natuurinclusieve kringlooplandbouw
  [gepubliceerd op: 24/06/2019]
  Wageningen University & Research (WUR) en de Drentse natuurboerderij Eytemaheert gaan samen de nieuwe kansen en mogelijkheden van een natuurinclusieve kringlooplandbouw verkennen. Doel is om met elkaar nieuwe ideeën en oplossingen te onderzoeken en daarvan te leren.
 • Van dromen en ambities tot verbetering water en natuur bij #Etten-Leur @Brabant
  [gepubliceerd op: 24/06/2019]
  Waterschap Brabantse Delta, Staatsbosbeheer en de provincie Noord-Brabant gaan de waterhuishouding in Noordrand Midden verbeteren, in combinatie met de realisatie van het Natuurnetwerk Brabant. De ambitie voor de natuurdoelen ligt vast. De wijze waarop het gebied precies wordt ingericht volgt later.
 • Stalmuursluiper bijt man in eikel
  [gepubliceerd op: 23/06/2019]
  In de nacht van 4 op 5 juni is in Friesland een man in zijn eikel gebeten door een stalmuursluiper, een spinnensoort van 9 tot 12 millimeter groot uit de familie van de bodemjachtspinnen (Gnaphosidae). Zover bekend betreft dit de eerste gedocumenteerde melding van dit gedrag.
 • Nederlands-Duitse natuuralliantie voor de Rijn genomineerd voor EU-prijs @ARKNatuur
  [gepubliceerd op: 23/06/2019]
  De Groen Blauwe Rijn Alliantie (GBRA) is genomineerd voor de RegioStars Public Choice Award van de Europese commissie. In de GBRA werken Nederlandse en Duitse organisaties samen op het gebied van water en natuur langs de Rijn. Bijvoorbeeld door het realiseren van grensoverschrijdende ecologische verbindingen voor otters en trekvissen. De innovatieve aanpak is nu door de EU opgemerkt.
 • Wat te doen bij gezondheidsklachten door brandharen van de eikenprocessierups?
  [gepubliceerd op: 22/06/2019]
  In grote delen van Nederland kampen mensen met gezondheidsklachten als gevolg van de brandharen van de eikenprocessierups. In dit bericht een antwoord op veel gestelde vragen. Wat kunnen de klachten zijn, wat kan je er aan doen, hoe kun je ze voorkomen? Ook geven we antwoord op hoe je brandharen uit kleding krijgt, of dieren gevoelig zijn voor de haren en of je besmette groenten nog kunt eten.
 • Komen de kwartelkoningen nog?
  [gepubliceerd op: 22/06/2019]
  De teller staat voorlopig op twintig roepende kwartelkoningen. Dat is het laagste aantal in een lange reeks van teljaren. Begin juni gingen vogelaars in de nachtelijke uren op pad in de kerngebieden van deze soort, de oren gespitst op de karakteristieke 'crex-crex'-zang. Dit weekend is de tweede telling. Komen er nog vogels bij?
 • Landschap in de provincie Utrecht wordt mooier en natuurlijker @ProvUtrecht
  [gepubliceerd op: 21/06/2019]
  De provincie Utrecht is initiator van een platform dat het buitengebied mooier en biodiverser maakt door het aanleggen of herstellen van kleine landschapselementen. Dat zijn bijvoorbeeld poelen, lanen, knotwilgen, houtwallen en bosjes. Het platform kleine landschapselementen is onlangs uitgebreid van negen naar vijftien partijen.
 • Dit jaar voor het eerst Nederlandse zadellibellen?
  [gepubliceerd op: 21/06/2019]
  Er zijn de afgelopen weken heel veel zadellibellen in ons land gezien. Deze soort uit Afrika komt regelmatig naar het Noorden, maar blijft meestal in Zuidelijk Europa. Dit jaar zijn ze er vroeg bij en er is op diverse locaties voortplanting vastgesteld. Mogelijk dat er over een aantal maanden Nederlandse zadellibellen tevoorschijn komen.
 • Schatzoeken naar een boom met vleermuizen
  [gepubliceerd op: 20/06/2019]
  Nachtelijk onderzoek in een bos heeft altijd iets mysterieus. Gewapend met vleermuisdetector of warmtebeeldcamera kent het bos opeens een stuk minder geheimen. We zien de lichtgevende bolletjes van hupsende konijnen en scharrelende muizen. Onze voetstappen maken een krakend geluid op de detector. Ineens is daar het geluid waar we op wachten: een vleermuis zoeft over ons hoofd door de bomenlaan.
 • Doe mee met de rivierrombouttelling
  [gepubliceerd op: 20/06/2019]
  Het is weer tijd voor de rivierrombout. Larven van deze bijzondere libel kruipen uit de rivier de strandjes op. Daar barst het huidje van de larve open, en de libel ‘sluipt uit’. De Vlinderstichting, EIS Kenniscentrum insecten en Waarneming organiseren daarom weer de landelijke rivierrombouttelling.
 • Brabant gaat voor een vitale bodem
  [gepubliceerd op: 20/06/2019]
  Een vitale bodem is belangrijk voor de agrarische sector, natuur en samenleving. Het vernieuwde platform van Bodemnetwerk Brabant ondersteunt het beter omgaan met de bodem.
 • Filmbeelden bevestigen: jonge wolven op de Veluwe
  [gepubliceerd op: 19/06/2019]
  Het wolvenpaar op de Noord-Veluwe heeft jongen. Videobeelden tonen drie jonge wolven op verkenning in de natuur. Deskundigen bevestigen dat het inderdaad gaat om wolven. Voor het eerst in twee eeuwen zijn er in Nederland weer wolven geboren in het wild.
 • Gebruik satellietdata biedt meerwaarde voor habitatonderzoek
  [gepubliceerd op: 19/06/2019]
  Met de groene glazenmaker gaat het de afgelopen jaren slecht in Nederland. Dit komt door een achteruitgang van het aantal krabbenscheerplanten – de enige plant waar de libel haar eitjes op afzet. Wat de achteruitgang van krabbenscheer precies veroorzaakt, is onduidelijk. Satellietdata kunnen snel inzicht geven in plekken waar habitat verbeterd moet worden.
 • Steuntje in de rug voor Fryske ringslangen
  [gepubliceerd op: 19/06/2019]
  De ringslang komt ten oosten en zuiden van Leeuwarden in lage dichtheden voor. Toch worden er elk jaar, met name in het gebied tussen Leeuwarden, Gytsjerk en de Westereen, dieren gezien. Om de soort een steuntje in de rug te geven zijn afgelopen voorjaar in de gemeente Leeuwarden vijf nieuwe broeihopen aangelegd.
 • Natuur- en milieuorganisaties: landbouwplan van minister Schouten gemiste kans
  [gepubliceerd op: 18/06/2019]
  Natuur- en milieuorganisaties zijn teleurgesteld over het ‘Realisatieplan’ voor de landbouw van minister Schouten. De organisaties zien veel toekomst in kringlooplandbouw, maar vinden het langverwachte plan van de minister veel te mager. De keuzes die de minister eerder in aanloop van haar visie centraal stelde, komen niet aan de orde. Een gemiste kans.