Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

Natuurbericht.nl

RDF feed: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/rss
 • Steeds meer ringgegevens van vogels online beschikbaar in NLBIF @NLBIF @niooknaw
  [gepubliceerd op: 20/07/2019]
  In Nederland worden jaarlijks zo’n 300 duizend vogels geringd. De afgelopen honderd jaar heeft dit ruim 15 miljoen ringgegevens opgeleverd. Het Vogeltrekstation verzamelt al deze gegevens; via NLBIF is een deel hiervan te downloaden. Zo komen er tijdreeksen beschikbaar die veranderingen over lange tijdperiodes weergeven, en ons begrip van de vaak complexe relaties in de natuur vergroten.
 • Haaienexpeditie naar Saba Bank
  [gepubliceerd op: 19/07/2019]
  Van 15 tot en met 25 juli is er een internationale haaienexpeditie naar de Saba Bank. Het doel is inzicht te krijgen in de rol van de Saba Bank in de levenscyclus van verschillende haaiensoorten, om deze beter te kunnen beschermen. De onderzoekers gebruiken een nieuwe satelliettechnologie om haaien te volgen, en werken samen met lokale vissers om de bijvangst in kreeftenfuiken te verminderen.
 • Zeer veel trekkende pimpelmezen in juni
  [gepubliceerd op: 19/07/2019]
  In juni werden er zeer grote aantallen pimpelmezen geteld, met name aan de kust. Op trektelpost de Ketelbrug/Kamperhoek bij Den Haag kwam er op 25 juni een recordaantal pimpelmezen voorbij. De trek wijst op bijzonder goede broedresultaten in combinatie met voedselgebrek. Het is nog onbekend waar de vogels vandaan kwamen en waar ze naartoe gingen. Normaalgesproken trekken pimpelmezen in het najaar.
 • Nieuwe #eikelmuizen voor Zuid-Limburg
  [gepubliceerd op: 18/07/2019]
  Begin deze maand zijn er voor de derde keer eikelmuizen uitgezet in de omgeving van Bemelen. De uitzetting maakt deel uit van het soortbeschermingsplan voor de eikelmuis dat sinds juni van dit jaar in uitvoering is.
 • Meest bekeken vragen op Processierups.nu
  [gepubliceerd op: 18/07/2019]
  Op donderdag 4 juli lanceerden we de website Processierups.nu met meer dan honderd vragen en antwoorden over processierupsen. In de eerste twee weken zijn er ruim honderdduizend mensen op de site geweest: samen bezochten zij ruim negenhonderdduizend pagina’s. In dit bericht de top 25 van meest bekeken vragen. Ook zijn er recent nieuwe vragen en antwoorden toegevoegd.
 • Tuinvlindertelling 2019: waar is de kleine vos?
  [gepubliceerd op: 18/07/2019]
  De tuinvlindertelling is nu twee weken aan de gang. Er zijn al meer dan 3.000 tellingen ingevoerd via Vlindermee. Tot nu toe zijn er duidelijk minder vlinders per telling gezien dan in voorgaande jaren. Een aantal soorten, waaronder de kleine vos, doet het erg slecht. Er zijn ook soorten die de komende twee weken waarschijnlijk nog zullen toenemen. Hieronder wat opvallende tussenresultaten.
 • Het ene meer is het andere niet: ruimtelijke verschillen bepalen herstel
  [gepubliceerd op: 17/07/2019]
  Vervuiling van meren is een wereldwijd probleem. Denk bijvoorbeeld aan giftige algenbloei. Herstel is mogelijk, maar kost veel tijd en moeite. Hoe je die het effectiefst kunt gebruiken hangt voor een belangrijk deel af van ruimtelijke verschillen, betoogt een team onderzoekers onder leiding van het NIOO in Science of The Total Environment. Daar was eigenlijk nog nooit goed naar gekeken.
 • 1232 soorten zetten biodiversiteit Maashorst op de kaart
  [gepubliceerd op: 17/07/2019]
  Maar liefst 1232 planten- en diersoorten zijn in één juniweekend gezien in de Maashorst. Van roodpootvalk en zomertortel tot kleine parelmoervlinder, prachtlynxspin en wegdistel. 127 natuurliefhebbers brachten in het weekend van 14-16 juni de biodiversiteit van dit grote Brabantse natuurgebied in kaart. De soortenrijkdom laat zien dat de natuurontwikkeling in de Maashorst zijn vruchten afwerpt.
 • 13,6 ton subsidie voor bedreigde soorten in Utrecht
  [gepubliceerd op: 17/07/2019]
  De provincie Utrecht opent twee subsidieregelingen om bedreigde planten en dieren te beschermen en te behouden. Vanuit de Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap (SKNL) is er 8,6 ton te verdelen en vanuit de Uitvoeringsverordening biodiversiteit provincie Utrecht (UsB) 5 ton.
 • Kamsalamander profiteert soms van droogval, of toch niet?
  [gepubliceerd op: 17/07/2019]
  Droogte en warmte hebben in 2018 behoorlijk wat effect gehad op de Nederlandse natuur. Het gaat veelal om negatieve effecten en met grote zorgen kijken we naar de toekomst. Soms zijn er ook positieve effecten gemeld, al is het de vraag of die aanhouden als de trend van droogte en hitte zich doorzet. Bij de kamsalamander zagen we dit voorjaar enkele positieve ontwikkelingen. Maar zijn die duurzaam?
 • Ga op zoek naar waterplanten in de zomervakantie
  [gepubliceerd op: 16/07/2019]
  De zomervakanties gaan weer van start en tijdens de warme dagen zoeken we massaal verkoeling in en op het water. De waterkwaliteit is in veel natuurwater verbeterd en er is weer volop leven te vinden. Ga deze zomer dus eens snorkelen in eigen land en laat je verrassen door de mysterieuze onderwaterwereld!
 • Grote karekiet: leefgebied in Loosdrecht onder druk
  [gepubliceerd op: 16/07/2019]
  Stevig riet, in diep water, is bijna net zo schaars als de grote karekiet zelf. Toch is dat wat deze rietvogel nodig heeft om erbovenop te komen. Vogelbescherming liet daarom de mogelijkheden voor biotoopherstel in de Loosdrechtse Plassen onderzoeken. Dit gebied is één van de laatste bolwerken, waar echter nog veel moet gebeuren om een gezonde populatie grote karekieten te krijgen.
 • Actie tegen bomenkap boekt succes
  [gepubliceerd op: 15/07/2019]
  De Staten van Gelderland omarmen unaniem het burgerinitiatief ‘Stop de bomenkap langs N-wegen in Gelderland’. Behoud van gezonde bomen wordt het uitgangspunt van alle toekomstig beleid. Dat bleek in de Statenvergadering van woensdag 3 juli. De aanvraag voor een kapvergunning voor het lopende project N319 wordt ingetrokken en de provincie komt nog dit jaar met een nieuw plan.
 • Idylles langs de grachten: bloemen voor vlinders, bijen en mensen
  [gepubliceerd op: 15/07/2019]
  Op verschillende plekken in Amsterdam hebben kademuren het einde van hun levensduur bereikt. Als tijdelijke maatregel zijn de kades verstevigd. Op deze kale zandlichamen zijn inheemse bloemen ingezaaid, zodat de kades, die er een aantal jaren zullen liggen, voedsel leveren voor vlinders en bijen. Bovendien maakt het de grachten nog aantrekkelijker voor mensen.
 • Volwassen reuzenteek zeer waarschijnlijk nu ook in Nederland
  [gepubliceerd op: 14/07/2019]
  In het Drentse Odoorn is naar alle waarschijnlijkheid een volwassen hyalommateek, een ‘reuzenteek’, gevonden op een IJslands paard. De teek is groot, heeft de karakteristieke gestreepte pootjes en beweegt zich snel voort. Het zou voor het eerst zijn dat in Nederland een volwassen hyalommateek is aangetroffen.
 • Extra wandelverbinding in Wilnis
  [gepubliceerd op: 14/07/2019]
  Prachtige natuur en een avontuurlijke oversteek met een trekpontje over de Veldwetering. De provincie Utrecht heeft in Galgenland in Wilnis een wandelverbinding dwars door de weilanden gemaakt, tussen de knooppunten 46 en 47 van het wandelnetwerk in het Groene Hart. Speciaal voor rustzoekers en liefhebbers van weidevogels en kleurrijke planten in het veenweidegebied.
 • Een nieuwe methode voor het opsporen van zieke bomen @_NVWA
  [gepubliceerd op: 13/07/2019]
  Ziekten en plagen kunnen onze bossen aantasten. Een aantal organismen, de zogenaamde quarantaineorganismen, worden actief opgespoord en bestreden. De NVWA is onlangs gestart met het ontwikkelen van een nieuwe methode om verzwakte bomen op te sporen aan de hand van satellietbeelden.
 • Waarden in het groen
  [gepubliceerd op: 12/07/2019]
  Groen is bevorderlijk voor je gezondheid en draagt bij aan een prettige leefomgeving. Zowel een park als een bos nodigt uit tot beweging, zorgt voor meer recreatie en minder bezoeken aan de huisarts. Maar hoe druk je deze waarde van groen uit in getallen? De Groene baten planner zocht het uit voor het welzijn van Amsterdammers.
 • Werken bloemrijke bermen tegen de eikenprocessierups?
  [gepubliceerd op: 12/07/2019]
  Niemand kan meer om de eikenprocessierups heen; hij wordt dan ook actief bestreden. Alle bestrijdingsmiddelen hebben echter hun beperkingen en lossen waarschijnlijk op lange termijn het probleem niet op. De Vlinderstichting startte in 2015 een onderzoek naar het effect van bloemrijke bermen op natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, en daarmee ook op de aantallen eikenprocessierupsen.
 • Vroege vondst van opgegraven Stekelige hertentruffels
  [gepubliceerd op: 11/07/2019]
  Op 8 juli werden in het Robbenoordbos (NH) een aantal Stekelige hertentruffels aangetroffen, in een kuiltje dat reeën groeven op zoek naar deze paddenstoelen. Zelden werden er zo vroeg in het jaar hertentruffels ontdekt. Meestal verraadt de truffelknotszwam, een parasiet op hertentruffels, namelijk de aanwezigheid van hertentruffels. Deze zwam verschijnt pas in augustus of september.
 • Opnieuw vroege piek in tekenbeetseizoen
  [gepubliceerd op: 11/07/2019]
  Het aantal tekenbeetmeldingen via Tekenradar.nl piekt voor het tweede jaar op rij vroeg. Begin juni was het aantal tekenbeetmeldingen per week nog 20 procent hoger dan gemiddeld, nu is dat gedaald tot minder dan de helft van het 5-jaarsgemiddelde. Toch lopen nog elke week duizenden mensen een tekenbeet op. Controleren op tekenbeten blijft dus belangrijk, zeker in de vakantieperiode.
 • Zet jouw beeld in voor de #bescherming van #zoogdieren
  [gepubliceerd op: 11/07/2019]
  Een beeld zegt meer dan duizend woorden. En voordat je dat beeld hebt geschoten, heb je vaak eerst heel geduldig en vol spanning een dier geobserveerd. Wij zijn op zoek naar al die mensen die vol geduld of soms snel met veel geluk de mooiste plaatjes schieten. Dit is je kans: in het kader van de actualisatie van de Rode Lijst Zoogdieren organiseert de Zoogdiervereniging een fotowedstrijd, doe mee!
 • Voor eerst op film: koolmees voert processierups aan jongen
  [gepubliceerd op: 10/07/2019]
  Voor het eerst is vastgesteld dat een koolmees eikenprocessierupsen uit hun nest haalt en deze rupsen aan de jongen voert. De nieuwste inventarisaties van het aantal eikenprocessierupsnesten in het project Natuurlijke bestrijding in Wapserveen laat zien dat de proeflocatie met nestkasten 65 procent minder eikenprocessierupsnesten had dan de locatie waar geen nestkasten werden opgehangen.
 • Vogels bestrijden processierupsen
  [gepubliceerd op: 10/07/2019]
  Je zou er jeuk van krijgen: weer een bericht over eikenprocessierupsen. Zelden houdt een onopvallende bruine vlinder Nederland zo bezig. De rupsen hebben brandharen die hevige jeuk opleveren. Kool- en pimpelmezen, boomklever en koekoek kunnen helpen om de aantallen in de perken te houden. Maar niet als ze dat alleen moeten doen.
 • Nieuw groen schoolplein in Gouda zorgt voor biodiversiteit in de stad
  [gepubliceerd op: 10/07/2019]
  Van een kale, grijze vlakte naar een afwisselend speellandschap: bij de Casimirschool in Gouda zijn ze maar wát trots op hun nieuwe schoolplein. Een ‘stepping stone’ voor de natuur in de stad, waar ook regenwater wordt opgevangen en afgevoerd. Voor de leerlingen en buurtbewoners is er van alles te zien, te doen, te beleven en te leren.
 • Innovaties in eDNA en automatische beeldherkenning om soorten te detecteren
  [gepubliceerd op: 09/07/2019]
  Er komen steeds meer mogelijkheden om met kunstmatige intelligentie en het detecteren van DNA in de omgeving de aanwezigheid van dieren vast te stellen zonder dat je ze hoeft te vangen. Daarmee kun je bijvoorbeeld veel sneller bepalen of zeldzame soorten nog voorkomen. HAS Hogeschool en Naturalis starten een lectoraat om het toepassen van deze nieuwe detectietechnieken eenvoudiger te maken.
 • Mist de distelvlinder de Tuinvlindertelling?
  [gepubliceerd op: 09/07/2019]
  Het is weer een invasiejaar voor de distelvlinder. In het vorige invasiejaar, in 2009, was de distelvlinder de trotse winnaar van de Landelijke Tuinvlindertelling, die momenteel volop aan de gang is. Of de vlinder dit jaar in de top zal terechtkomen, is echter maar zeer de vraag. De vlinders zijn weken later dan in 2009, en de volgende generatie komt waarschijnlijk pas na de telling tevoorschijn.
 • Herstel van de vennen in Noord-Brabant @Brabant
  [gepubliceerd op: 09/07/2019]
  Noord-Brabant is een echte vennenprovincie. Met in totaal zeshonderd vennen heeft de provincie een groot deel van de Nederlandse vennen binnen haar grondgebied. Ze vervullen als leefgebied voor veel planten- en diersoorten een belangrijke functie voor de natuur. Daarnaast verfraaien ze het landschap.
 • amazonemier gevonden
  [gepubliceerd op: 08/07/2019]
  De amazonemier is een sterk bedreigde soort in Nederland en even leek het er op dat soort was verdwenen. Na drie jaar zoeken op en nabij de laatste vindplaats in Noord-Brabant is de soort eindelijk weer gevonden; de eerste vondst in veertien jaar.
 • Waddenfonds steunt project Swimway Waddenzee @WURmarine
  [gepubliceerd op: 08/07/2019]
  Het project Waddentools – Swimway Waddenzee kan dankzij een bijdrage vanuit het Waddenfonds van start gaan. Dat werd afgelopen vrijdag door het Waddenfonds bekend gemaakt. Doel van het project is om erachter te komen met welke beheermaatregelen de verarmde visstand in de Waddenzee kan worden hersteld. Wageningen Marine Research is een van de kennispartners.
 • Zwarte #wouw duikt op voor #wildcamera @ARKNatuur
  [gepubliceerd op: 07/07/2019]
  De zwarte wouw komt de laatste jaren weer voor in Nederland. Sinds 2011 broedt deze roofvogel in de provincie Noord-Brabant en ook dit jaar is het een paartje gelukt een nest jongen groot te brengen. De kans om een zwarte wouw te spotten wordt dus groter, maar nu is deze aaseter en jager ook op beeld vastgelegd. Dat is bijzonder, want het is de eerste keer dat het is gelukt met een wildcamera.
 • Duikexpeditie gaat op zoek naar de Nederlandse onderzeeboot O13 en bijzondere diersoorten Doggersbank @WURmarine
  [gepubliceerd op: 06/07/2019]
  Stichting Duik De Noordzee Schoon vertrok vrijdag 5 juli voor de dertiende duikexpeditie op de Noordzee. Deze tiendaagse reis, Expeditie Doggersbank 2019, staat in het teken van unieke ontdekkingen in dit bijzondere Natura2000-gebied. Ook maken de vrijwilligers de locaties waar ze duiken schoon door afval mee naar boven te nemen.
 • Nieuwe natte natuur voor moerasvogels in polder Groot Mijdrecht Noord-Oost
  [gepubliceerd op: 05/07/2019]
  Tussen Utrecht en Amsterdam, in de polder Groot Mijdrecht Noord-Oost, is een moeras gerealiseerd. Natuur, waterberging en landbouw gaan hier samen. De eerste 17 hectare natte natuur voor moerasvogels is nu een feit.
 • Tapuit: een soort in de min, maar dit jaar in de plus
  [gepubliceerd op: 05/07/2019]
  Wie in voorjaar of zomer de duinen van één van de Waddeneilanden bezoekt of het Aekingerzand, op de grens van Friesland en Drenthe, ziet met een beetje geluk iets zwart-wits wegschieten. Goede kans dat het een tapuit is, waarvan de tweekleurige staart behoorlijk opvalt bij het opvliegen.
 • Kennisplatform Processierups start met Processierups.nu: Meer dan 100 FAQs op een rij
  [gepubliceerd op: 04/07/2019]
  In opdracht van het Ministerie van LNV is een Kennisplatform Processierups in oprichting waarin allerlei partijen samen gaan werken om de overlast veroorzaakt door de eikenprocessierups te verminderen en te voorkomen. Een van de eerste acties is de lancering van Processierups.nu. De experts van het Kenniscentrum Eikenprocessierups geven hier op meer dan 100 vragen een antwoord.
 • #Beschuit met #vleermuisjes @Zoogdierverenig
  [gepubliceerd op: 04/07/2019]
  Begin juli is een drukke tijd voor vleermuismoeders. Veel van de vleermuizen die je nu ’s avonds kunt zien vliegen zijn vrouwtjes die zich haasten om in korte tijd veel insecten te vangen, zodat ze daarna weer snel hun jong kunnen zogen. Als dagdieren zijn wij ons nauwelijks bewust van deze drukke kraamtijd. Hoogste tijd voor een natuurbericht vol met schattige babyfoto’s en piepgeluidjes.
 • Op heterdaad betrapt!
  [gepubliceerd op: 03/07/2019]
  Tijdens de voorjaarstrek van amfibieën zijn elk jaar meldingen van gruwelijke taferelen langs de waterkant. Verminkte gewone padden en bruine kikkers liggen verspreid of op hoopjes bij het water. Het zijn ware massaslachtingen waarbij de slachtoffers niet altijd dood zijn, maar nog leven en voor een deel geconsumeerd zijn. Welke predatoren hebben in het voorjaar een oog dat groter is dan de maag?
 • Effect insecticide op waterjuffers in sloten groter dan gedacht
  [gepubliceerd op: 03/07/2019]
  Uit een recente studie blijkt dat het lantaarntje, de minst kritische waterjuffer van Nederland, sterk beïnvloed wordt door lage concentraties van het insecticide thiacloprid. Concentraties die ook in gewone sloten gevonden worden leiden al tot ander gedrag van de larven en tot een sterke afname van het aantal larven dat volwassen wordt.
 • In Nederland uitgestorven bekerzwam teruggevonden in Flevoland
  [gepubliceerd op: 03/07/2019]
  Paddenstoelen vervelen nooit omdat je geregeld voor onverwachte verrassingen komt te staan. Dit ondervond Leonard Minkema toen hij een kijkje ging nemen in het Revebos bij Dronten (FL) en daar een flink aantal exemplaren van de uitgestorven gewaande Violette modderbekerzwam aantrof. De Violette modderbekerzwam werd in 1987 voor het laatst gezien in ons land.
 • Vrijwilligers zetten verbindingszone op de kaart
  [gepubliceerd op: 02/07/2019]
  101 poelen onderzocht in een gebied van veertig vierkante kilometer: de Stichting Natuur in de Graafschap en de Stichting Staring Advies hebben een flinke klus geklaard. Doel van deze actie is om in beeld te brengen wat er nodig is om een goede verbindingszone voor amfibieën tot stand te brengen ten noorden en oosten van Lochem, een gebied waar allerlei ontwikkelingen aan de orde zijn.
 • Tweehonderd beste plekken voor wilde flora op de kaart gezet
  [gepubliceerd op: 02/07/2019]
  Waar komen de meest bijzondere planten, mossen en paddenstoelen voor? Natuurorganisaties FLORON, BLWG en NMV hebben een kaart gemaakt met hotspots voor botanische biodiversiteit in Nederland. Deze plekken blijken niet alleen in natuurgebieden te liggen.
 • Een steenuiltje kijkt je echt aan!
  [gepubliceerd op: 01/07/2019]
  "Uilen zijn zulke fascinerende beestjes. Ze hebben me gevoelsmatig altijd al getrokken. Een uil heeft iets geheimzinnigs omdat de vogel vooral ‘s nachts rondwaart. De eerste keer dat ik in een kast keek waarin een steenuiltje zat te broeden, was een fantastisch moment." Aan het woord is Adrie Staals, vrijwilliger bij de in 2003 opgerichte agrarische natuurvereniging Hei, Heg en Hoogeind.
 • Landelijke tuinvlindertelling: 6 tot en met 28 juli 2019
  [gepubliceerd op: 01/07/2019]
  Welke vlinders vliegen er bij u in de tuin? Hoe gaat het met de tuinvlinders? In welke tuinen vinden we de meeste vlinders? Door mee te werken aan de Landelijke Tuinvlindertelling kunt u helpen deze vragen te beantwoorden. De tuinvlindertelling vindt dit jaar plaats van 6 tot en met 28 juli.
 • Eerste Gemarmerde streepschelp uit het Zeeuwse kustgebied
  [gepubliceerd op: 30/06/2019]
  Onlangs trof een sportduiker in het Grevelingenmeer een opvallend maar klein mosselachtig schelpdiertje aan. Het gaat om de Gemarmerde streepschelp, die zelden of nooit zo dicht onder de kust wordt aangetroffen. Deze soort heeft vaak een nogal opmerkelijke leefwijze, hetgeen bij dit exemplaar duidelijk te zien was.
 • De bodem kan schade door droogte beperken, of juist versterken
  [gepubliceerd op: 29/06/2019]
  De bodem speelt een belangrijke rol in het bepalen van de klimaatbestendigheid van planten. Een bodem met gunstige eigenschappen verbetert het herstelvermogen van planten bij hitte en droogte, maar een ongunstige bodem draagt juist bij aan schade. Dit blijkt uit recent onderzoek van Wageningen University & Research.
 • Waddenfonds investeert in natuurrijkere slaperdijken in Groningen
  [gepubliceerd op: 29/06/2019]
  Het Waddenfonds besloot begin juni om het pilotproject ‘Natuurrijke slaperdijken Groningen’ te steunen met een financiële bijdrage. Met dit pilotproject willen we de natuur- en landschapswaarde van slaperdijken vergroten.
 • Minstens tien rifhaaisoorten rond de Nederlands-Caribische eilanden
  [gepubliceerd op: 28/06/2019]
  Wageningen Marine Research rapporteerde minstens tien rifhaaisoorten rond de Nederlands-Caribische eilanden in een recentelijke gepubliceerd rapport in opdracht van DCNA. De meest voorkomende soorten zijn de verpleegsterhaai en de Caribische rifhaai. Over het algemeen werden er meer haaien waargenomen in beschermde dan in onbeschermde gebieden. Dit benadrukt het belang van beschermende zones.
 • Klimaatverandering straks grotere bedreiging voor Amazone dan ontbossing
  [gepubliceerd op: 28/06/2019]
  Nu nog is ontbossing de grootste bedreiging voor de bomen in de Amazone. Maar volgens onderzoek van onder meer Hans ter Steege van Naturalis Biodiversity Center zal klimaatverandering binnen afzienbare tijd – rond 2050 – ontbossing hebben ingehaald als voornaamste bedreiging voor de Amazone.
 • Milieu Gezondheids Risico’s (MGR) van Overijssel tot Eindhoven
  [gepubliceerd op: 28/06/2019]
  De kaart Milieu Gezondheids Risico (MGR) op de Atlas Leefomgeving geeft een inschatting van de effecten van zowel luchtvervuiling als geluid. Dit maakt de opeenstapeling van effecten zichtbaar. Deze is het grootst nabij steden en drukke wegen. De MGR is in Eindhoven en de provincie Overijssel succesvol toegepast als instrument om milieu en gezondheid mee te nemen in omgevingsbeleid.
 • Eindelijk weer een goed distelvlinderjaar
  [gepubliceerd op: 27/06/2019]
  Een maand geleden was het nog de vraag of we ook in Nederland mee konden genieten van de distelvlinderinvasie die in andere delen van Europa gaande was. Inmiddels is duidelijk dat er ook hier heel veel distelvlinders vliegen. De laatste grote invasie was in 2009.
 • Het #Egelzwammetje, een #juweel van een #paddenstoeltje @NedMycVer
  [gepubliceerd op: 27/06/2019]
  Het Egelzwammetje is een klein maar opvallend paddenstoeltje om naar uit te kijken in de zomermaanden, want er worden dan relatief veel waarnemingen gemeld. Het komt veel voor in gemeenschappen van bosplanten die gedomineerd worden door wilg, op voedselrijke gronden die periodiek onder water staan.
 • Rennen veldmuizen in Friesland als lemmingen hun dood tegemoet?
  [gepubliceerd op: 26/06/2019]
  Afgelopen week kwam het bizarre bericht binnen dat in Friesland honderden veldmuizen dood zijn aangetroffen bij een aquaduct. Het lijkt erop alsof ze als lemmingen over de rand van het aquaduct zijn gestort. Een duidelijke reden voor dit lokale fenomeen is nog niet bekend, al zal de hoge veldmuizenstand dit jaar ongetwijfeld een rol spelen.
 • Zeldzame bokkenorchis na twaalf jaar weer terug in Hollandse Duinen
  [gepubliceerd op: 26/06/2019]
  Na twaalf jaar afwezigheid bloeit de zeldzame bokkenorchis weer in het Nationaal Park Hollandse Duinen. Een oplettende vrijwilliger kwam de orchidee tijdens een wandeling tegen. De komende tijd zetten boswachters in het gebied zich in om de leefomstandigheden voor de plant goed te houden, met aanpassingen in het maaibeleid en verstuivingsprojecten.
 • Inventarisatie ruim 20 duizend eiken: sterke toename eikenprocessierups
  [gepubliceerd op: 26/06/2019]
  Twintigduizend eikenbomen zijn vorig jaar en dit jaar gecontroleerd op de aanwezigheid van eikenprocessierupsen. Het blijkt dat het aantal rupsen sterk is toegenomen. Op sommige plaatsen zijn er drie keer zo veel rupsen als in het piekjaar 2018. Opvallend is verder dat ze ook meer in bossen voorkomen dan voorheen. We verwachten dat half juli de eerste vlinders al gaan uitvliegen.
 • Unieke soorten van Zwarte en Kaspische Zee in crisis
  [gepubliceerd op: 25/06/2019]
  Boringen in de kustvlaktes en lagunes aan de Zwarte Zee in Roemenië geven een beeld van de evolutie van de fauna daar. Het gaat om unieke Pontokaspische soorten die zijn geëvolueerd in het gebied van de Zwarte Zee en de Kaspische Zee in de laatste paar miljoen jaar, zoals steuren, allerlei unieke kreeftsoorten en weekdieren, en de Kaspische zeehond (in de Kaspische Zee).
 • Cijfer waterkwaliteit Nederlandse slootjes gedaald
  [gepubliceerd op: 25/06/2019]
  De waterkwaliteit van Nederlandse slootjes is gemiddeld slechter dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van IVN Natuureducatie en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). In 2018 scoorden de slootjes een 6,9 en dat cijfer blijft nu steken op een 6,1. “De biologische waterkwaliteit daalt bijna met een punt. Dat bevestigt dat we goed met onze belangrijke sloten om moeten gaan.”
 • Top vijf vakantievogels
  [gepubliceerd op: 25/06/2019]
  Bijna vakantie! Oftewel: tijd om de koffers te pakken. Daar horen natuurlijk een verrekijker en een vogelgids in. Nieuwe plekken betekent namelijk kansen op bijzondere vogels. Of toch op zijn minst soorten die we niet dagelijks in de tuin aantreffen. Dit is onze uitermate subjectieve top vijf van vogels die een vakantie in Europa nóg geslaagder kunnen maken.
 • Samen ongebaande paden verkennen in natuurinclusieve kringlooplandbouw
  [gepubliceerd op: 24/06/2019]
  Wageningen University & Research (WUR) en de Drentse natuurboerderij Eytemaheert gaan samen de nieuwe kansen en mogelijkheden van een natuurinclusieve kringlooplandbouw verkennen. Doel is om met elkaar nieuwe ideeën en oplossingen te onderzoeken en daarvan te leren.
 • Van dromen en ambities tot verbetering water en natuur bij #Etten-Leur @Brabant
  [gepubliceerd op: 24/06/2019]
  Waterschap Brabantse Delta, Staatsbosbeheer en de provincie Noord-Brabant gaan de waterhuishouding in Noordrand Midden verbeteren, in combinatie met de realisatie van het Natuurnetwerk Brabant. De ambitie voor de natuurdoelen ligt vast. De wijze waarop het gebied precies wordt ingericht volgt later.
 • Stalmuursluiper bijt man in eikel
  [gepubliceerd op: 23/06/2019]
  In de nacht van 4 op 5 juni is in Friesland een man in zijn eikel gebeten door een stalmuursluiper, een spinnensoort van 9 tot 12 millimeter groot uit de familie van de bodemjachtspinnen (Gnaphosidae). Zover bekend betreft dit de eerste gedocumenteerde melding van dit gedrag.
 • Nederlands-Duitse natuuralliantie voor de Rijn genomineerd voor EU-prijs @ARKNatuur
  [gepubliceerd op: 23/06/2019]
  De Groen Blauwe Rijn Alliantie (GBRA) is genomineerd voor de RegioStars Public Choice Award van de Europese commissie. In de GBRA werken Nederlandse en Duitse organisaties samen op het gebied van water en natuur langs de Rijn. Bijvoorbeeld door het realiseren van grensoverschrijdende ecologische verbindingen voor otters en trekvissen. De innovatieve aanpak is nu door de EU opgemerkt.
 • Wat te doen bij gezondheidsklachten door brandharen van de eikenprocessierups?
  [gepubliceerd op: 22/06/2019]
  In grote delen van Nederland kampen mensen met gezondheidsklachten als gevolg van de brandharen van de eikenprocessierups. In dit bericht een antwoord op veel gestelde vragen. Wat kunnen de klachten zijn, wat kan je er aan doen, hoe kun je ze voorkomen? Ook geven we antwoord op hoe je brandharen uit kleding krijgt, of dieren gevoelig zijn voor de haren en of je besmette groenten nog kunt eten.
 • Komen de kwartelkoningen nog?
  [gepubliceerd op: 22/06/2019]
  De teller staat voorlopig op twintig roepende kwartelkoningen. Dat is het laagste aantal in een lange reeks van teljaren. Begin juni gingen vogelaars in de nachtelijke uren op pad in de kerngebieden van deze soort, de oren gespitst op de karakteristieke 'crex-crex'-zang. Dit weekend is de tweede telling. Komen er nog vogels bij?
 • Landschap in de provincie Utrecht wordt mooier en natuurlijker @ProvUtrecht
  [gepubliceerd op: 21/06/2019]
  De provincie Utrecht is initiator van een platform dat het buitengebied mooier en biodiverser maakt door het aanleggen of herstellen van kleine landschapselementen. Dat zijn bijvoorbeeld poelen, lanen, knotwilgen, houtwallen en bosjes. Het platform kleine landschapselementen is onlangs uitgebreid van negen naar vijftien partijen.
 • Dit jaar voor het eerst Nederlandse zadellibellen?
  [gepubliceerd op: 21/06/2019]
  Er zijn de afgelopen weken heel veel zadellibellen in ons land gezien. Deze soort uit Afrika komt regelmatig naar het Noorden, maar blijft meestal in Zuidelijk Europa. Dit jaar zijn ze er vroeg bij en er is op diverse locaties voortplanting vastgesteld. Mogelijk dat er over een aantal maanden Nederlandse zadellibellen tevoorschijn komen.
 • Schatzoeken naar een boom met vleermuizen
  [gepubliceerd op: 20/06/2019]
  Nachtelijk onderzoek in een bos heeft altijd iets mysterieus. Gewapend met vleermuisdetector of warmtebeeldcamera kent het bos opeens een stuk minder geheimen. We zien de lichtgevende bolletjes van hupsende konijnen en scharrelende muizen. Onze voetstappen maken een krakend geluid op de detector. Ineens is daar het geluid waar we op wachten: een vleermuis zoeft over ons hoofd door de bomenlaan.
 • Doe mee met de rivierrombouttelling
  [gepubliceerd op: 20/06/2019]
  Het is weer tijd voor de rivierrombout. Larven van deze bijzondere libel kruipen uit de rivier de strandjes op. Daar barst het huidje van de larve open, en de libel ‘sluipt uit’. De Vlinderstichting, EIS Kenniscentrum insecten en Waarneming organiseren daarom weer de landelijke rivierrombouttelling.
 • Brabant gaat voor een vitale bodem
  [gepubliceerd op: 20/06/2019]
  Een vitale bodem is belangrijk voor de agrarische sector, natuur en samenleving. Het vernieuwde platform van Bodemnetwerk Brabant ondersteunt het beter omgaan met de bodem.
 • Filmbeelden bevestigen: jonge wolven op de Veluwe
  [gepubliceerd op: 19/06/2019]
  Het wolvenpaar op de Noord-Veluwe heeft jongen. Videobeelden tonen drie jonge wolven op verkenning in de natuur. Deskundigen bevestigen dat het inderdaad gaat om wolven. Voor het eerst in twee eeuwen zijn er in Nederland weer wolven geboren in het wild.
 • Gebruik satellietdata biedt meerwaarde voor habitatonderzoek
  [gepubliceerd op: 19/06/2019]
  Met de groene glazenmaker gaat het de afgelopen jaren slecht in Nederland. Dit komt door een achteruitgang van het aantal krabbenscheerplanten – de enige plant waar de libel haar eitjes op afzet. Wat de achteruitgang van krabbenscheer precies veroorzaakt, is onduidelijk. Satellietdata kunnen snel inzicht geven in plekken waar habitat verbeterd moet worden.
 • Steuntje in de rug voor Fryske ringslangen
  [gepubliceerd op: 19/06/2019]
  De ringslang komt ten oosten en zuiden van Leeuwarden in lage dichtheden voor. Toch worden er elk jaar, met name in het gebied tussen Leeuwarden, Gytsjerk en de Westereen, dieren gezien. Om de soort een steuntje in de rug te geven zijn afgelopen voorjaar in de gemeente Leeuwarden vijf nieuwe broeihopen aangelegd.
 • Natuur- en milieuorganisaties: landbouwplan van minister Schouten gemiste kans
  [gepubliceerd op: 18/06/2019]
  Natuur- en milieuorganisaties zijn teleurgesteld over het ‘Realisatieplan’ voor de landbouw van minister Schouten. De organisaties zien veel toekomst in kringlooplandbouw, maar vinden het langverwachte plan van de minister veel te mager. De keuzes die de minister eerder in aanloop van haar visie centraal stelde, komen niet aan de orde. Een gemiste kans.
 • Franjeporiezwam neemt toe
  [gepubliceerd op: 18/06/2019]
  Veel soorten paddenstoelen zijn sterk achteruit gegaan als gevolg van de stikstofverbindingen die via de atmosfeer al een halve eeuw over Nederland neerdalen in dertig tot vijftig kilogram per hectare. Maar natuurlijk zijn er ook soorten die daarvan profiteren. Eén daarvan is de Franjeporiezwam.
 • Waarom groeit Maïs plotseling zo hard?
  [gepubliceerd op: 18/06/2019]
  Wie in agrarisch gebied woont, ziet het in juni ineens gebeuren: het hele voorjaar heb je ruim uitzicht over de maïsakkers en staan de jonge maïsplanten er haast verloren bij. Maar dan ineens schieten ze omhoog en voor je het weet kijk je tegen muren van Maïs aan. In de steden groeien plots de stoepen vol met liefdegrassen, hanenpoten en (andere) gierstachtige grassen. Dit is er aan de hand...
 • Levend water in Spoorpark Tilburg
  [gepubliceerd op: 17/06/2019]
  “Kijk, een scholekster!”, enthousiast wijst Lucy Bathgate richting de vogel in de vijver. Lucy is kwartiermaakster van het watersysteem ‘Levend Water’ in het Spoorpark in Tilburg. Sinds juni 2016 is ze betrokken bij de realisatie van het nieuwe stadspark. Op vrijdag 21 juni 2019 gaat het park open voor publiek. “Een droom die uitkomt”, glundert Lucy.
 • Vlinders in het Kuinderbos, tel mee!
  [gepubliceerd op: 17/06/2019]
  Het Kuinderbos, in de Noordoostpolder, is een zeer gevarieerd bos waar veel vlindersoorten zich goed thuis voelen. Voor het vierde achtereenvolgende jaar is hier weer een telling waarbij in een paar uur op dertig verschillende plekken in het bos de vlinders worden geteld. Dit jaar is de telling op 14 juli. Iedereen kan daaraan meedoen, experts en beginners, jong en oud.
 • Maak kennis met de hyalommateek, de reuzenteek
  [gepubliceerd op: 16/06/2019]
  De vondst van enkele hyalommateken niet zo ver van Nederland maakte heel wat los. In dit natuurbericht een nadere kennismaking met deze reuzenteek op basis van informatie afkomstig van het European Center for Disease Prevention and Control. Waar komt hij nu voor en mogelijk in de toekomst bij een veranderend klimaat? Hoe jaagt hij? Op welke gastheren? Wat is de rol van trekvogels?
 • Vijfbandige knotsslak: nieuwe Nederlandse zeenaaktslak
  [gepubliceerd op: 16/06/2019]
  Wetenschappers hebben de West-Europese populaties van de Hemelsblauwe knotsslak onderzocht. Hun conclusie is dat er hier niet één, maar drie nauwverwante soorten zeenaaktslakken met een blauwe band op de cerata aanwezig zijn. Twee daarvan komen zeer waarschijnlijk langs de Nederlandse kust voor. Daarmee zijn we zonder nieuwe waarnemingen of duiken weer een Nederlandse soort zeenaaktslak rijker.
 • Inschrijving op Gelderse natuurgrond geopend
  [gepubliceerd op: 14/06/2019]
  De Provincie Gelderland start samen met Staatsbosbeheer een openbare grondruil. Deze partijen bieden bijna 600 hectare natuurgrond binnen Gelderland aan op een openbaar platform. Hiermee willen we grotere aaneengesloten natuurgebieden realiseren en zo de natuur in Gelderland versterken. Tegelijk biedt het ook particulieren de kans zich in te schrijven en natuur te beheren.
 • De mooiste natuurplekken in de provincie Utrecht
  [gepubliceerd op: 14/06/2019]
  Vanaf zaterdag 15 juni zendt RTV Utrecht het vierde seizoen van het televisieprogramma 'Mijn Mooiste Plek' uit. In de zesdelige televisieserie nemen kijkers presentatrice Evelien de Bruijn mee naar hun mooiste plek in de provincie Utrecht. Dit levert verrassende ontmoetingen op met bijzondere mensen in de prachtigste landschappen die de regio rijk is.
 • Waterkwaliteit Nederlandse slootjes laat te wensen over
  [gepubliceerd op: 14/06/2019]
  Het waterleven in de Nederlandse slootjes scoort een 6,9. Dat blijkt uit het eerste Nationale Slootjesonderzoek van IVN Natuureducatie en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). De data zijn verkregen tijdens de IVN Slootjesdagen 2018. Dit jaar gaat het onderzoek verder tussen 14 en 16 juni, om een nog beter beeld te krijgen en de ontwikkelingen te blijven volgen.
 • Kidsbeweegroute: van burgerinitiatief naar bedrijf met landelijke uitrol
  [gepubliceerd op: 14/06/2019]
  Eind mei 2019 onthulde Magda Mali haar twaalfde Kidsbeweegroute te midden van een heleboel kinderen en lokale partijen in Zwolle Zuid. Op de Atlas Werkconferentie vertelde ze hoe haar idee voor een prijsvraag groeide tot uitrol over het hele land. Doorzettingsvermogen, draagvlak en een contactpersoon bij de gemeente hielpen haar op weg.
 • Zorgen over zomervlinders
  [gepubliceerd op: 13/06/2019]
  De hete en droge zomer van vorig jaar herinneren we ons nog goed. Voor de zomervlinders die maar één generatie hebben, kunnen we de komende maanden pas zien of ze last hebben gehad van die extreme zomer. De eerste van die zomervlinders, bruin zandoogje en groot dikkopje, komen nu tevoorschijn. Over de nazomersoorten van de heide maken we ons grote zorgen.
 • De Nederlandse #FSC-standaard is herzien
  [gepubliceerd op: 13/06/2019]
  Het FSC-keurmerk bestaat 25 jaar en heeft als voornaamste doel behoud en duurzaam beheer van bossen. Niet alleen in de tropen, maar ook in Nederland. Bossen zijn letterlijk van levensbelang, terwijl we ook méér hout willen toepassen in de circulaire economie. Daarom heeft SoortenNL meegewerkt aan het herzien van de Nederlandse FSC-standaard, met eisen voor goed bosbeheer.
 • Kennisagenda Klimaatverandering en Gezondheid: Nederland geconfronteerd met groot aantal gezondheidsrisico’s
  [gepubliceerd op: 13/06/2019]
  Niet eerder was er zo’n compleet overzicht van hoe klimaatverandering onze gezondheid beïnvloedt. De Kennisagenda toont de invloed op hittestress, allergieën, infectieziekten, voedselgebonden ziekten, luchtkwaliteit en UV-straling. Ook maatregelen gericht op het voorkomen van of aanpassen aan klimaatverandering beïnvloeden onze gezondheid. De Kennisagenda identificeert allerlei oplossingen.
 • ‘Spoorzoeken geeft een extra dimensie aan een natuurwandeling’
  [gepubliceerd op: 13/06/2019]
  Pootafdrukken, eet- en prooiresten, holen, nesten, uitwerpselen en braakballen… Annemarie van Diepenbeek uit Veghel weet er álles over. Ze staat dan ook bekend als de ‘moeder der spoorzoekers’ en inspireert anderen door middel van lezingen, workshops en met haar praktische veldgidsen.
 • Nieuwe boleten dankzij DNA-onderzoek @NedMycVer
  [gepubliceerd op: 12/06/2019]
  Na de onweersbuien van de afgelopen dagen is de kans groot dat er weer boleten gaan verschijnen, net als het afgelopen jaar. We zijn erg benieuwd of we in 2019 weer spectaculaire vondsten gaan doen. In 2018 hebben we met hulp van DNA-barcodering met zekerheid kunnen vaststellen dat de lijst van boleten in Nederland drie soorten rijker is geworden.
 • Nieuwe #regenworm voor Nederland @VroegeVogels
  [gepubliceerd op: 11/06/2019]
  In natuurgebied De Biesbosch is een nieuwe soort regenworm voor Nederland ontdekt. Dat is zondag bekend gemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1. Het gaat om de Engelse dwergworm (Murchieona muldali). Het bodemdier is ontdekt door bioloog Anne Krediet. Hij kwam de soort op het spoor terwijl hij een boekje maakte over alle soorten regenwormen van Nederland.
 • Zes tips voor een vogelvriendelijk balkon
  [gepubliceerd op: 11/06/2019]
  Geen balkon is te hoog, te winderig of te warm voor vogels. En ook een klein balkon kan veel voor ze betekenen. Maak uw balkon in een mum van tijd vogelvriendelijk met deze zes tips.
 • 'Mensen leren kijken' @Brabant
  [gepubliceerd op: 10/06/2019]
  We treffen elkaar bij het Osse Natuur- en milieueducatiecentrum annex Kinderboerderij Elzenhoek waar beide heren zojuist in een groen jasje, op de foto zijn gezet. Jos: "We leren zelf nog steeds bij; het is oneindig. En het gaat er niet specifiek om dat we heel veel weten, maar dat we mensen leren kijken." Frank: "Het is leuk om mensen te laten delen in al die bijzonderheden in de natuur."
 • Afwijzing PAS biedt kansen voor duurzamer landgebruik @VlinderNL
  [gepubliceerd op: 10/06/2019]
  Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) moet definitief op de helling. De Raad van State heeft zich in zijn beslissing aangesloten bij de eerdere kritiek van het Europese Hof van Justitie. Dit is voor de kwaliteit van onze natuurlijke omgeving een verheugende uitspraak. Tegelijk zijn de consequenties ervan nog allerminst duidelijk.
 • Minicursus #dagvlinders herkennen overal in Nederland @vlinderNL
  [gepubliceerd op: 09/06/2019]
  Welke vlinders zie je in jouw tuin? Als je erop gaat letten, zie je steeds meer en kun je de vlinders herkennen en een naam geven. De Jaarrond Tuintelling organiseert, samen met De Vlinderstichting en de KNNV op verschillende plaatsen in het land een minicursus 'dagvlinders herkennen'.
 • #Steuren verdienen internationaal bescherming en actie @ARKNatuur
  [gepubliceerd op: 09/06/2019]
  Wereldwijd gaat het slecht met de populatie steuren in de grote rivieren. Een Europees actieplan moet zorgen voor meer internationale bescherming van de acht steurensoorten die in Europa voorkomen. En dus ook voor de Europese steur in de Rijn.
 • #Amsterdammers aan de slag voor #vlinders @vlinderNL
  [gepubliceerd op: 08/06/2019]
  De gemeente Amsterdam heeft bestuivers hoog in het vaandel staan. Bijen en vlinders gaan landelijk sterk achteruit en worden steeds afhankelijker van bermen, tuinen en openbaar groen. Daarom doet de gemeente veel aan ecologisch beheer. De bloemrijke bermen en parken die zo ontstaan vormen belangrijk leefgebied voor bestuivers en geven tegelijk een vrolijk en kleurrijk beeld aan de stad.
 • Toezichthouder en boswachter beschermen en beheren natuur in Vijfheerenlanden @ProvUtrecht
  [gepubliceerd op: 08/06/2019]
  Met de komst van de gemeente Vijfheerenlanden naar de provincie Utrecht per 1 januari, is er elfhonderd hectare beschermde natuur bij gekomen. Bij bescherming en beheer is een belangrijke rol weggelegd voor René Garskamp, boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en het Utrechts Landschap en Thomas van Bart, toezichthouder van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Utrecht.
 • Steeds meer dino's in de toekomst? @niooknaw
  [gepubliceerd op: 07/06/2019]
  In de toekomst treffen we door klimaatverandering mogelijk vaker giftige algen in onze kustwateren aan. Onderzoekers Karen Brandenburg en Dedmer van de Waal van het NIOO raden dan ook aan om dit nauwlettend in de gaten te houden met landelijke monitoring. Ze bestudeerden de giftige algenbloeien van zogenaamde dinoflagellaten, die in Zeeland al elk jaar de kop opsteken.
 • Doe mee met fotoactie kruidenrijk grasland
  [gepubliceerd op: 07/06/2019]
  Het Wereld Natuur Fonds, ministerie LNV, RVO, BoerenNatuur en WUR (WEnR) vragen je hulp bij het verzamelen van 4000 actuele foto’s van kruidenrijke graslanden in Nederland. Tot 15 juni kun je kruidenrijke graslanden fotograferen en doorgeven via een speciale webapp. Deze oproep maakt deel uit van een onderzoek om kruidenrijke graslanden op een eenvoudige en betrouwbare manier te leren herkennen.
 • Iepenpage leren zoeken - cursus
  [gepubliceerd op: 07/06/2019]
  De iepenpage is een zeldzame vlinder die zich sinds 2014 heeft uitgebreid. Door onderzoek van De Vlinderstichting is meer bekend geworden over de leefwijze. Met gericht zoeken op de juiste plekken en op de juiste manier, en ‘leren kijken’ zijn ze nu op diverse plekken gevonden – ondanks de verborgen levenswijze van deze soort. Tijdens een speciale iepenpage-cursus leer je de kneepjes van het vak.
 • Nachtbraken voor bosrietzangers
  [gepubliceerd op: 07/06/2019]
  Wanneer in het oosten de eerste paarse gloed aan de hemel verschijnt om een ochtend in juni aan te kondigen, klinkt vanuit een ruigte met brandnetels en bramen een eindeloze serie van vogelimitaties: een zingende bosrietzanger! De zangpiek van deze zangvogels is zo kort, dat vogeltellers moeten nachtbraken om ze te horen. Dit jaar was het een week langer wachten op de ‘bosrietjes’.
 • Voor het eerst in 30 jaar weer voortplanting van de grote vos in Nederland
  [gepubliceerd op: 06/06/2019]
  De grote vos was nagenoeg verdwenen uit ons land, maar dat lijkt nu te veranderen. De afgelopen jaren werden er al regelmatig vlinders gezien, maar bewijs voor voortplanting werd slechts sporadisch gevonden. Nu zijn er op verschillende plekken rupsen gevonden. Komt de grote vos weer terug naar Nederland?
 • Let op: overlastseizoen eikenprocessierupsen begonnen, nesten uit bomen gewaaid
  [gepubliceerd op: 06/06/2019]
  De levensfase waarbij de eikenprocessierups brandharen heeft is sinds de laatste week van mei nagenoeg overal bereikt. Nestvorming is inmiddels duidelijk zichtbaar in de bomen aanwezig. Door het noodweer van de afgelopen twee dagen zijn eikenprocessierupsen, hun nesten en vervellingshuidjes uit de bomen gewaaid. Hierdoor is de kans groter dat mensen en (huis)dieren in contact komen met brandharen.
 • Nieuw en veel voorkomend micro-organisme gevonden in koralen
  [gepubliceerd op: 06/06/2019]
  Bijna een derde van alle mariene soorten zijn te vinden op of rond koraalriffen. De snelle afname van koraalriffen is dan ook een grote zorg. Om koralen als geheel beter te begrijpen, hebben wetenschappers eukaryotische micro-organismen onderzocht. Onderzoekers ontdekten een nieuw, veel voorkomend micro-organisme, dat leeft in een groot aantal tropische koraalsoorten, genaamd 'corallicoliden'.
 • Kom op, ga de zolder op!
  [gepubliceerd op: 06/06/2019]
  Afgelopen weekend ging het seizoen voor de Zoldertellingen van Vleermuizen 2019 van start. Al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw worden overal in Nederland zolders en torens bezocht om te zoeken naar (sporen van) vleermuizen. Sinds 2008 zijn deze tellingen onderdeel van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM).
 • Ga mee op eilandsafari in het Haringvliet!
  [gepubliceerd op: 06/06/2019]
  Vaar mee met het Wereld Natuur Fonds en ARK Natuurontwikkeling naar het nieuwe vogel- en viseiland Bliek in het Haringvliet, en spot de eerste broedende vogels. Leer van onze experts meer over onze unieke Nederlandse deltanatuur.
 • Gezocht: slangenhemden voor ziekteonderzoek
  [gepubliceerd op: 05/06/2019]
  Sinds 2017 doet de Universiteit van Gent samen met Stichting RAVON onderzoek naar de aanwezigheid van Snake Fungal Disease (SFD) in populaties wilde slangen. Tot nog toe is de schimmel gelukkig nog niet in Nederland aangetoond. De afgelopen twee jaar is er aan onze oproep om slangenhemden op te sturen fantastisch gehoor gegeven! Ook dit veldseizoen zetten we de zoektocht onverminderd door.
 • Deze lente veel Narrentasjes
  [gepubliceerd op: 05/06/2019]
  Het Narrentasje is een schimmel die in een vroeg ontwikkelingsstadium het vruchtbeginsel van diverse soorten Prunus binnendringt en de controle over de groei overneemt. Dit leidt tot langwerpige pitloze vruchtjes die niet meer eetbaar zijn. In vergelijking met eerdere jaren zijn er deze lenteperiode veel meldingen van het Narrentasje.
 • Vijf tips voor meer (soorten) vogels in je tuin
  [gepubliceerd op: 04/06/2019]
  Koolmees, merel, roodborst of winterkoning. Hoe groener je tuin, des te meer soorten vogels voor je komen zingen. Op Mijnvogeltuin.nl van Vogelbescherming Nederland kun je via de postcode-vogelcheck ontdekken welke vogels bij jou in de buurt leven en wat je kunt doen om ze naar jouw tuin te lokken. Hieronder alvast een paar tips.
 • Ontwikkeling Harlekijn na langdurige droogte
  [gepubliceerd op: 04/06/2019]
  Drie grote groeiplaatsen van de orchidee Harlekijn in Zuidwest-Nederland lieten dit jaar een heel verschillende ontwikkeling zien. Dit heeft alles te maken met het verloop van de grondwaterstand. Extreme omstandigheden, zoals langdurige droogte, slaan op de ene plek keihard toe terwijl deze soort op de andere locatie juist toeneemt. Hoe komt dat?
 • Tweede #wolf gevestigd op de #Veluwe @WURenvironment
  [gepubliceerd op: 03/06/2019]
  Een tweede wolf heeft zich gevestigd op de Veluwe. Dat blijkt uit het monitoringsonderzoek van Wageningen Environmental Research in opdracht van BIJ12. In de periode van 1 februari tot en met 1 mei 2019 waren er in totaal zes wolven in Nederland, waaronder één in Limburg.
 • Wordt droogte de #speerwaterjuffer fataal? @vlinderNL
  [gepubliceerd op: 03/06/2019]
  De zomer van 2018 was erg droog en warm. Dat merken we nu nog steeds: op veel plekken in Nederland is de droogte nog niet voorbij. Libellen leven als larve in het water en droogte kan dan ook een probleem zijn. We beginnen de gevolgen nu duidelijk te zien en het ziet er niet goed uit. Een voorbode van wat er kan gebeuren door klimaatverandering.
 • Het #BosscheBroek bloeit op @Brabant
  [gepubliceerd op: 03/06/2019]
  Het Bossche Broek bloeit op dankzij de hydrologische maatregelen die de provincie Noord-Brabant eind 2018 liet uitvoeren. De aanhoudende droogte is nu minder van invloed en daar profiteert de vegetatie van. Het kwelwater verspreidt zich goed door het gebied en de stuwen houden het kwelwater langer vast.
 • Een voor de wetenschap nieuw #korstmos ontdekt in de #Biesbosch @BLWG_NL @VroegeVogels
  [gepubliceerd op: 02/06/2019]
  In 2016 werd in de Biesbosch een korstmos gevonden dat door specialisten niet zomaar op naam kon worden gebracht. Het bleek een voor de wetenschap nieuwe soort die in het laatste nummer van The Lichenologist wordt beschreven als Chaenotheca biesboschii. Als Nederlandse naam is Wilgenschorssteeltje gekozen. De Biesbosch is in de afgelopen tien jaar tijd uitzonderlijk rijk aan korstmossen geworden.
 • Witte #wenteltrap weer door #duikers waargenomen @_ANEMOON
  [gepubliceerd op: 02/06/2019]
  Recent is door sportduikers een levende Witte wenteltrap gevonden in de Oosterschelde. In de afgelopen twintig jaar is deze soort, duikend in de Oosterschelde, slechts twaalf keer gemeld bij Stichting ANEMOON. Het betreft dus een zeldzame vondst. Of deze waarneming een indicatie is van een opkomst van de soort is onzeker. Daarvan kan pas sprake zijn als de soort komende tijd vaker gevonden wordt.
 • Succesvolle lancering automatische insectentelling in Noord-Holland
  [gepubliceerd op: 01/06/2019]
  Op een zonnig veld van zorgboerderij Saens Groen in Wormer kwamen recent onderzoekers en belanghebbenden bij elkaar voor de landelijke aftrap van een nieuw monitoringssysteem voor insecten. Het systeem maakt het voor het eerst mogelijk om volledig automatisch insecten te tellen én te herkennen.
 • Broedsels spotten vanuit nieuwe vogelkijkhut Haringvliet
  [gepubliceerd op: 01/06/2019]
  Het gaat goed met de natuur in en om het Haringvliet: er is een flinke jonge aanwas van onder meer de bruine kiekendief en de tureluur. In het Haringvliet is onlangs een nieuwe vogelboulevard geopend waar natuurliefhebbers al deze rijkdom kunnen bewonderen: het Hellegat-Ventjager.
 • Compensatie van je CO2-emissies – heeft dat nut?
  [gepubliceerd op: 31/05/2019]
  Het is steeds makkelijker CO2-uitstoot te compenseren, bijvoorbeeld van vliegtickets of benzine. Je CO2-uitstoot wordt niet minder, maar je compenseert deze door afname van CO2-emissie uit andere bronnen. Hoogleraar Lars Hein betoogt dat CO2-compensatie zeker zin heeft, mits we blijven overstappen op duurzame energie en we dit niet als excuus gebruiken om meer energie te gebruiken.
 • Gelders coalitieakkoord bevat veel aandacht voor biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw
  [gepubliceerd op: 31/05/2019]
  Maandagavond 27 mei is het Coalitieakkoord Samen voor Gelderland 2019-2023 gepresenteerd. Hierin hebben de onderhandelaars van VVD, CDA, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en SGP de ambities beschreven voor de komende jaren. In het coalitieakkoord is veel aandacht voor natuur, biodiversiteit en Natuurinclusieve landbouw. Gelderland is immers de groenste provincie van Nederland en is daar trots op!
 • STOWA laat trends waterinsecten en mogelijke oorzaken achteruitgang onderzoeken
  [gepubliceerd op: 31/05/2019]
  Gaan onze aquatische insecten net zo achteruit als de vliegende landinsecten? Is het mogelijk om oorzaken aan te geven voor gevonden trends ? En wat leren we daarvan? Dat zijn vragen die Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) wil laten onderzoeken door de Radboud Universiteit en EIS Kenniscentrum Insecten.
 • Distelvlinder: invasie of niet?
  [gepubliceerd op: 30/05/2019]
  Toen in maart de eerste meldingen binnenkwamen over grote aantallen distelvlinders in het Midden-Oosten, gloorde er hoop: zouden we eindelijk weer eens een invasie van distelvlinders krijgen, zoals in 2009? Toen was 'onze' laatste grote invasie. De grote massa kwam toen uit het Atlas gebergte in NW Afrika. Met miljoenen overspoelden ze Europa, en een paar duizend wisten zelfs IJsland te bereiken.
 • Oproep: laat uw oude en nieuwe #waarnemingen meetellen voor de Rode Lijst #Zoogdieren
  [gepubliceerd op: 30/05/2019]
  In opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werkt de Zoogdiervereniging aan de actualisatie van het basisrapport voor de Rode Lijst Zoogdieren. Om hier een goede inschatting van te kunnen maken, roept de Zoogdiervereniging iedereen op om (oude en recente) zoogdierwaarnemingen in te voeren in de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF).
 • Hooikoortsverwachting voor gras op de kaart
  [gepubliceerd op: 30/05/2019]
  Het hooikoortsseizoen is volop aan de gang. Na de pollen die vrijkomen van berken en elzen is nu het seizoen van de graspollen aangebroken. Waar in Nederland is de hooikoortsverwachting voor mensen met een graspollenallergie het hoogst? En hoe zijn de omstandigheden de komende dagen? Bekijk de kaarten!
 • 1ste #Vleermuistuintelling: #tuinen zijn belangrijk voor #vleermuizen
  [gepubliceerd op: 29/05/2019]
  Afgelopen weekend (25 en 26 mei) vond de eerste landelijke vleermuistuintelling plaats. De eigenaren van iets meer dan driehonderd tuinen uit heel Nederland deden mee aan de telling en telden in totaal ruim 1900 vleermuizen: een succesvolle eerste telling!
 • Pionierkwelder Delfzijl @WURmarine
  [gepubliceerd op: 29/05/2019]
  Voor de kust van Delfzijl zijn op 27 mei miljoenen zeekraalzaadjes ingezaaid op de pas aangelegde pionierkwelder. Deze kwelder is een testlocatie voor kwelderontwikkeling om de effecten van de zeespiegelstijging te beperken. In opdracht van de gemeente Delfzijl experimenteren onderzoekers van EcoShape hier met verschillende methoden om kwelderaangroei te stimuleren.
 • Kroonbekerzwam nu ook in Nederland
  [gepubliceerd op: 29/05/2019]
  Tijdens een vogel-excursie in een groeve bij Berg en Terblijt bij Meerssen(LB) werd een bekerzwam gevonden die niet werd herkend. Ilona Buth fotografeerde de bekerzwam en plaatste hem op Facebook. Dit leverde diverse suggesties op, waaronder de Kroonbekerzwam, een nieuwe soort voor Nederland. Microscopische controle van wat verzameld materiaal bevestigde deze suggestie.
 • Wat de vogel niet kent… eet hij gewoon op
  [gepubliceerd op: 28/05/2019]
  Vogels kiezen soms een andere maaltijd dan ze normaal doen: een merel die op salamanders vist, een mees die eikenprocessierupsen met brandharen leert eten of een specht die specialiseert in het nestkast-openhakken. Zo’n opportunistische uitbreiding van het menu kan helpen bij het overleven. En redt misschien uw buxus.
 • Zeldzame wolfsklauwen zwaar getroffen door zomerdroogte
  [gepubliceerd op: 28/05/2019]
  Wolfsklauwen hebben de zomerdroogte van 2018 overwegend slecht doorstaan. Dit werd pijnlijk duidelijk tijdens een wolfsklauwenexcursie van het FLORON-district Gelderland-Midden. Hoe gaat het in de rest van Nederland met deze zeldzame plantensoorten?
 • Bijna twintig procent meldingen Tekenradar.nl betreft meer dan één teek
  [gepubliceerd op: 28/05/2019]
  Bijna 1 op de 5 mensen die een tekenbeet meldt op Tekenradar.nl, had meerdere tekenbeten tegelijk. Vind je bij het controleren van je lichaam een teek, zoek dan verder naar andere tekenbeten. In 2018 gaven mensen de meeste tekenbeten door vanuit Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland. Als je deze gegevens corrigeert voor het aantal inwoners, is de top drie: Drenthe, Gelderland en Utrecht.
 • Nu zijn rupsen van het oranjetipje te vinden @vlinderNL
  [gepubliceerd op: 27/05/2019]
  Het oranjetipje is een echte voorjaarsvlinder die vliegt van eind maart tot in mei. Nu zijn de rupsen aanwezig. Er waren erg veel oranjetipjes de afgelopen maanden en dat betekent dat de kans om rupsen te vinden nu groot is. Je moet deze zoeken op kruisbloemigen zoals pinksterbloem, look-zonder-look of judaspenning.
 • Groene zandbij verovert twee nieuwe provincies
  [gepubliceerd op: 27/05/2019]
  Niet met alle 360 Nederlandse bijensoorten gaat het slecht. Er zijn soorten die zich ondanks alle natuur- en milieuproblemen weten uit te breiden. Zo'n soort is de groene zandbij. Dit kleine bijtje werd in 1997 voor het eerst in Limburg gevonden en breidt zich sindsdien langzaam uit. Dit voorjaar dook de groene zandbij opeens op in Noord-Brabant en Utrecht.
 • Brabant stimuleert (natuur)herstel en behoud #wijstgronden @Brabant
  [gepubliceerd op: 26/05/2019]
  Wijst is een uniek natuurverschijnsel dat zich kenmerkt door natte hoger gelegen gronden en droge lager gelegen gronden. Dat komt doordat grondwater langs de (Peelrand)breuklijn omhoog wordt gestuwd. Kenmerkend is de rode kleur van het opborrelende grondwater door het hoge ijzergehalte. Provincie Noord-Brabant verleent subsidie voor behoud en herstel van wijstgronden samen met natuurontwikkeling.
 • Herstel #schelpdierbanken is mogelijk @ARKNatuur @wnfnederland
  [gepubliceerd op: 26/05/2019]
  Uit de eerste pilots voor herstel van schelpdierbanken in de Noordzee blijkt dat dit herstel mogelijk is. Veel van de uitgezette oesters overleven en planten zich voort op de verschillende proeflocaties. De factoren die dit succes mogelijk maken en aanbevelingen voor verder herstel zijn terug te vinden in het nieuwe rapport 'Recommendations for flat oyster restoration'.
 • Natuurgebied Oostelijke Binnenpolder van #Tienhoven toekomstbestendig @ProvUtrecht
  [gepubliceerd op: 25/05/2019]
  Tussen Tienhoven en Hollandsche Rading ligt de Oostelijke Binnenpolder van Tienhoven. Niet alleen de wandelaars en fietsers genieten er volop van, ook de zwarte stern komt er graag. En dan vooral om te broeden.
 • Argusvlindertelling laat nog geen herstel zien
  [gepubliceerd op: 24/05/2019]
  De argusvlinder is één van de snelst verdwijnende vlindersoorten in ons land. Om een actueel beeld te krijgen van de verspreiding, hebben De Vlinderstichting en Waarneming.nl voor het zesde jaar op rij een telweekend gehouden. Tijdens de telling vorig jaar werd de soort al erg weinig gemeld en het lijkt er niet op dat er dit jaar verbetering optreedt.
 • De dip van de koolmees is voorbij
  [gepubliceerd op: 24/05/2019]
  Heb je al jonge mezen gezien? De vrijwilligers van de werkgroep NESTKAST in ieder geval wel. Zij vieren hun tienjarig jubileum met een uitgebreid verslag van het broedseizoen van 2018. In totaal bekeken ze al bijna een miljoen eieren van vogels die in nestkasten broeden. Gegevens die belangrijk zijn voor onderzoek om toe- en afnames van vogels te verklaren.
 • Europees actieplan biodiversiteit grotendeels mislukt, scherpere afspraken noodzakelijk
  [gepubliceerd op: 23/05/2019]
  De EU ging in 2011 van start met een robuuste strategie die de achteruitgang van de biodiversiteit een halt moest toeroepen. Per 2020 zou de EU aantoonbare stappen hebben gezet naar ecologisch herstel. Uit een analyse van Birdlife International – waarvan Vogelbescherming de Nederlandse partner is – blijkt nu dat daarvan vrijwel niets terecht is gekomen.
 • Help #egels op weg met de #Egelsnelweg
  [gepubliceerd op: 23/05/2019]
  Hét geheim om de egel te redden kan weleens in onze eigen tuin liggen. De natuurlijke leefomgeving van de egel krimpt en de druk van predatoren in natuurgebieden wordt groter. Tuinen kunnen als ideale veilige havens voor egels dienen. In het teken van het Jaar van de Egel 2019 lanceert de Egelwerkgroep het project ‘Egelsnelweg’, waarbij tuinen weer opengesteld en geschikt worden voor egels.
 • Zeldzame vissoorten gevangen op de Waal
  [gepubliceerd op: 22/05/2019]
  Bij een visserijkundig onderzoek op de Waal bij Tiel zijn op donderdag 9 mei onder meer twee jonge zalmen, enkele rivierprikken en een juveniele houting gevangen. Als vangtuig diende de ankerkuil, een historisch vistuig dat meer dan een eeuw geleden veelvuldig gebruikt werd op de Waal. Doel van de studie is de verspreiding van trekvissoorten in de buurt van ‘langsdammen’ in kaart te brengen.
 • Trekroutes grauwe franjepoten in kaart gebracht @WURmarine
  [gepubliceerd op: 22/05/2019]
  Een nieuwe studie toont het trekpatroon van de grauwe franjepoot aan; met zijn 25 tot 40 gram één van de kleinste zeevogels. Slechts drie maanden per jaar komen ze aan land; om te broeden in de Arctis. De westelijke broedvogels laten een spectaculair trekpatroon zien. Ze steken de Atlantische Oceaan over, vliegen over Centraal-Amerika heen en brengen de winter door in de Stille Oceaan.
 • Environmental DNA als een hulpmiddel voor het monitoren van lionfish
  [gepubliceerd op: 22/05/2019]
  Onderzoekers van de Universiteit van Indiana en CIEE Bonaire voerden een reeks onderzoeken uit naar een ​​nieuwe methode die gebruik maakt van environmental DNA (eDNA). De methode kan tijd, geld en arbeid besparen in het lionfish-onderzoek. Het onderzoek laat de belangrijke rol zien die eDNA in de toekomst kan spelen voor het monitoren van lionfish en andere moeilijk te vinden soorten.
 • #Beekmijtertje doet het goed @NedMycVer
  [gepubliceerd op: 22/05/2019]
  Het aantal plaatsen waar het Beekmijtertje is aangetroffen, is de laatste jaren fors gestegen. Tot 1990 werd dit voorjaarspaddenstoeltje weinig waargenomen in Nederland. Analyse van de waarnemingen in de verspreidingsatlas lijkt er echter op te wijzen dat het crescendo gaat met deze soort.
 • Utrechtse woningcorporatie verleidt beschermde #vleermuizen om te verkassen @ProvUtrecht
  [gepubliceerd op: 21/05/2019]
  Jan van der Burg is projectleider bij woningcorporatie Mitros. Samen met nog twaalf collega’s werkt hij aan het planmatig onderhoud van 28.000 woningen en andere gebouwen in Nieuwegein en Utrecht. In zijn werk ontkomen Jan en zijn collega’s niet aan de Wet natuurbescherming. Deze wet beschermt beschermde soorten, zoals vleermuizen en vogels.
 • Europese verkiezingen: biodiversiteit is hét thema
  [gepubliceerd op: 21/05/2019]
  We kunnen niet meer om de wereldwijde biodiversiteitscrisis heen. Het knalde deze maand door de media: één miljoen soorten worden in hun voortbestaan bedreigd. Driekwart van de natuur op land en twee derde van die op zee is aangetast. Dit bedreigt niet alleen de soorten en gebieden, maar hele ecosystemen dreigen hierdoor in te storten. Dat vormt een enorm risico voor de mens en onze samenlevingen.
 • Beekdallandschap De #Gooren wordt in ere hersteld
  [gepubliceerd op: 20/05/2019]
  Brabants Landschap werkt samen met Waterschap de Dommel en gemeente Hilvarenbeek aan natuur- en landschapsherstel in De Gooren in Hilvarenbeek. Het brengt het zeldzaam geworden beekdallandschap met bijbehorende natuurwaarden terug. De doelstelling is om de herinrichting voor het einde van 2019 af te ronden.
 • Onderzoekers brengen wereldwijd in kaart hoe bomen, schimmels en bacteriën samenwerken
  [gepubliceerd op: 20/05/2019]
  In de wirwar van wortels in de bosbodem groeien schimmels en bacteriën die met bomen voedingsstoffen uitruilen tegen koolstof in een grote, wereldwijde marktplaats. Een nieuwe studie heeft op basis van 1,1 miljoen metingen in het bos en 28.000 boomsoorten de meest voorkomende symbiotische relaties in kaart gebracht. De publicatie verscheen op 15 mei 2019 in Nature.
 • OPINIE: Nederland moet nieuwe richtsnoer bestrijdingsmiddelen actief steunen!
  [gepubliceerd op: 20/05/2019]
  Dat we te maken hebben met een alarmerende achteruitgang van insecten is inmiddels algemeen bekend. En dat bestrijdingsmiddelen daar een rol bij spelen ook. De vraag is wat we er concreet aan gaan doen om die trend te keren. De stemming voor het nieuwe EU-richtsnoer voor de bijen op de aanstaande EU-vergadering van 20 en 21 mei is daar een belangrijk moment voor. Laat Nederland het actief steunen!
 • Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging bevestigt wolvenpaar op de Veluwe
  [gepubliceerd op: 19/05/2019]
  Door nieuw beeldmateriaal is het eerste wolvenpaar van Nederland bevestigd en is er de mogelijkheid dat er deze zomer jonge wolven worden grootgebracht op de Veluwe. Hoewel er sinds de zomer van 2018 weer wolven zijn op de Veluwe was het lange tijd onduidelijk of ze nog bij elkaar zijn en dus of er dit voorjaar jongen geboren kunnen zijn.
 • #Dunschaal blijkt een al heel lang aanwezige #exoot
  [gepubliceerd op: 19/05/2019]
  In Nederland leven meerdere schelpdieren uit de familie der dunschalen. De Glanzende dunschaal (Abra nitida) komt voor in de Noordzee in wat dieper water. Eind jaren 80 dook het dier ook op in ondieper water in het Deltagebied. Althans, dat werd aangenomen. Recent onderzoek heeft nu aangetoond dat dit een andere soort is; de Vensterglasschelp (Theora lubrica). Het blijkt een exoot uit o.a. Japan.
 • Piek hooikoortsseizoen komt eraan
  [gepubliceerd op: 18/05/2019]
  Voor mensen die allergisch zijn voor graspollen breekt een zware periode aan. Volgens de verwachting van Weeronline, Wageningen University en het Leids Universitair Medisch Centrum begint rond 25 mei de piekperiode van het graspollenseizoen. Tot eind juni is de kans op hooikoortsklachten zeer groot. Daarna neemt de overlast langzaam af, maar tot ver in de zomer zijn er bloeiende grassen.
 • Nieuwe serie #Natuurrijk op @omroepbrabant
  [gepubliceerd op: 18/05/2019]
  Maud Hawinkels is vanaf zaterdag 18 mei weer te zien in een nieuwe serie van het ‘net even anders dan anders’ natuurprogramma van Omroep Brabant: Natuurrijk. Het programma is wekelijks te zien om 18:00 uur.
 • Functiewijziging geeft kickstart voor natuurinclusief bedrijf
  [gepubliceerd op: 17/05/2019]
  Op Hoeve Stein in het Zuid-Hollandse Oukoop wordt sinds 2011 geëxperimenteerd met natuurbeheer door een melkveebedrijf. Wageningen Environmental Research onderzocht op verzoek van de provincie hoe de omvorming van het bedrijf is aangepakt en wat tot nu toe de resultaten zijn. De onderzoekers keken naar het proces, de bedrijfsvoering, de ecologie en de waardering door andere boeren in de omgeving.
 • Provincies starten proef om aanrijdingen met reeën te voorkomen
  [gepubliceerd op: 17/05/2019]
  Langs verschillende wegen in Gelderland en Utrecht zijn zandbedden aangelegd. Dit is onderdeel van een proef om te onderzoeken welke maatregelen het meest effectief zijn om aanrijdingen met reeën te voorkomen. De proef gaat vier jaar duren. Er is 24 kilometer weg in de proef betrokken: 6 kilometer op de Utrechtse Heuvelrug en 18 kilometer in de Achterhoek.
 • Atlassen in nieuw jasje gestoken
  [gepubliceerd op: 16/05/2019]
  De Atlas Leefomgeving, de Atlas Natuurlijk Kapitaal en de Nationale Energie Atlas zijn klaar voor de toekomst. Alle drie de Atlassen zijn omgezet naar een nieuwe omgeving. Wat is er anders?
 • Bestrijden van muskusratten leidt tot een afname van de populatie
  [gepubliceerd op: 16/05/2019]
  Vanwege de graverij van muskusratten, een knaagdier afkomstig uit Noord-Amerika, komt de waterveiligheid in gevaar en kunnen er ongelukken gebeuren. Een praktijkproef waarbij in een aantal grote gebieden enkele jaren niet is bestreden, laat zien dat bestrijding effectief kan zijn en daadwerkelijk leidt tot een kleinere populatie.
 • Eiken worden kaalgevreten!
  [gepubliceerd op: 16/05/2019]
  Plaatselijk zijn er in de Nederlandse bossen nu erg veel rupsen aanwezig. Men spreekt zelfs al van plagen. Het gaat vooral om rupsen van de grote en kleine wintervlinder. Eiken worden kaalgevreten, maar ook allerlei andere boomsoorten worden aangetast. Is dit een bedreiging voor het bos?
 • Zeldzame Olieboltruffel aangetroffen in de Schoorlse Staatsbossen
  [gepubliceerd op: 15/05/2019]
  Vorige week werd er in een laaggelegen deel van de Schoorlse Staatsbossen een onbekende truffelsoort gevonden. Na wat zoeken op de vondstlocatie werden er negen truffels geteld. Hiervan werden er twee meegenomen voor nader onderzoek. Ze waren gemakkelijk te vinden: een aantal truffels staken boven de strooisellaag uit. Na determinatie bleek het te gaan om de ernstig bedreigde Olieboltruffel.
 • Het Groene Europese Verkiezingsdebat: kijk 16 mei live mee!
  [gepubliceerd op: 15/05/2019]
  Op 16 mei, een week voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, organiseren Natuurmonumenten, IUCN NL en het Wereld Natuur Fonds het Groene Europese Verkiezingsdebat. Zeven Nederlandse kandidaten voor het Europese Parlement vertellen over hun plannen en gaan met elkaar in debat over landbouw, natuur, water en klimaat.
 • Uitbreiding lepelaars door kleine kolonies in Zuid-Holland
  [gepubliceerd op: 15/05/2019]
  Het gaat goed met lepelaars in Nederland. Het aantal kolonies is inmiddels naar een ongekend hoogtepunt gegroeid. Minder bekend is dat er de laatste jaren vooral in provincie Zuid-Holland steeds meer kleine kolonies ontstaan buiten natuurgebieden, soms zelfs tot bij de stad. Veel van deze lepelaarkolonies starten in oude of verlaten nesten van blauwe reigers.
 • Waddenzee zwakke schakel op Oost-Atlantische trekroute
  [gepubliceerd op: 14/05/2019]
  Het gaat niet goed met de vogels die gebruik maken van de Waddenzee. Onderzoek in 33 landen langs de Oost-Atlantische trekroute toont aan dat broedvogels in het Waddengebied het slechter doen dan soorten die elders op de route nestelen. Opmerkelijk voor een gebied dat op papier goed is beschermd en op de Werelderfgoedlijst staat.
 • Ook kauwen hebben eikenprocessierupsen ontdekt
  [gepubliceerd op: 14/05/2019]
  Het lijstje met vogelsoorten dat eikenprocessierupsen eet, wordt steeds langer. Nu hebben we vastgesteld dat ook kauwen zich tegoed doen aan eikenprocessierupsen. Door de koude start van mei is de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen iets vertraagd. De komende week beginnen de eerste rupsen met nestvorming. De meerderheid van de nesten zal pas begin juni gevonden worden.
 • Vlinders en bloemen onder hoogspanning
  [gepubliceerd op: 13/05/2019]
  Op de meer dan vierhonderd hoogspanningsstations in Nederland en Duitsland gaat netbeheerder TenneT de biodiversiteit helpen. TenneT gaat dit doen op basis van spectaculaire resultaten van een pilot op drie hoogspanningsstations in Nederland. Daaruit bleek dat natuurvriendelijk onderhoud van het terrein van deze stations leidt tot instandhouding van de insectenpopulatie tot wel 72 procent.
 • Steilrandgroefbij wacht duizend jaar op bronstige stier
  [gepubliceerd op: 12/05/2019]
  Grofweg duizend jaar geleden verdwenen de grote wilde grazers uit ons landschap. Daarmee verdwenen ook de stierenkuilen die de stieren van rund en wisent maakten om te imponeren. Deze kuilen boden onder andere nestgelegenheid voor wespen en bijen. Nu er weer natuurlijke kuddes rondlopen doet ARK Natuurontwikkeling in samenwerking met Wageningen Universiteit onderzoek naar dit bijzondere fenomeen.
 • Genoom dwergzwijntje toont hoe Aziatisch wild zwijn Europa succesvol koloniseerde
  [gepubliceerd op: 11/05/2019]
  Het kleine dwergzwijn herbergt sleutelinformatie over de succesvolle verspreiding van het wilde zwijn vanuit Zuidoost-Azië naar de Indonesische eilanden, Europa en Noord-Afrika. Onderzoekers van Wageningen University & Research stelden vast dat het gewone everzwijn onderweg kruiste met andere soorten wilde zwijnen, vergelijkbaar met voorouders van de moderne mens die 'kruisten' met Neanderthalers.
 • Kijk live mee naar vogeltrek
  [gepubliceerd op: 10/05/2019]
  Wanneer komt de voorjaarstrek van de boerenzwaluw of de gierzwaluw op gang? Hoe verloopt de trek van de kraanvogel over Europa? Wanneer verlaten zomervogels Europa? De antwoorden op deze vragen zijn nu ‘live’ te zien op de viewer van het European Bird Portal (EBP).
 • 25 en 26 mei: de eerste #Nationale #Vleermuis #Tuintelling!
  [gepubliceerd op: 10/05/2019]
  Na de al best bekende nationale tellingen van vogels, vlinders en bijen, is het nu de beurt aan iets minder bekende tuingasten: vleermuizen. Nou denkt u misschien: “Vleermuizen, bij mij in de tuin???” Maar jazeker; in veel Nederlandse tuinen zijn regelmatig vliegende vleermuizen te zien. U kunt dat zelf ontdekken op 25 en 26 mei tijdens de eerste Nationale Vleermuistuintelling.
 • Provincie inventariseert bijzondere planten en dieren in Utrechtse buitengebieden
  [gepubliceerd op: 09/05/2019]
  Om te bepalen hoe het met de biodiversiteit in de provincie Utrecht gaat, brengen veldwerkers in opdracht van de provincie in kaart welke bijzondere planten en dieren er leven in de Utrechtse agrarische en natuurgebieden. Deze inventarisatie vindt jaarlijks plaats, telkens in een ander deel van Utrecht. Dit jaar staat het buitengebied van het zuidoosten van de provincie op het programma.
 • Landelijke argusvlindertelling van 17 tot en met 19 mei
  [gepubliceerd op: 09/05/2019]
  Het gaat al een tijdje niet goed met de argusvlinder. Om in beeld te krijgen waar deze boerenlandvlinder in Nederland nog te vinden is, organiseren De Vlinderstichting en Waarneming.nl voor het zesde jaar op rij een landelijke telling. Dit keer van vrijdag 17 tot en met zondag 19 mei. Alle hulp is welkom!
 • 107 vogelsoorten geteld op Caribisch eiland Saba
  [gepubliceerd op: 08/05/2019]
  Het Caribische eiland Saba blijkt nog rijker aan vogelsoorten dan al werd gedacht. De voorlaatste uitgebreide studie stamde uit 1983, toen werden 58 vogelsoorten geteld. Sinds die tijd varieerden tellingen tussen 56 en 87 soorten. Uit nieuw uitgebreid onderzoek blijkt dat er in totaal 107 vogelsoorten voorkomen, hiervan werden 31 voor het eerst gemeld.
 • De Aziatische modderkruiper: van Nederland naar België
  [gepubliceerd op: 08/05/2019]
  Dit voorjaar werden er vlak over de grens in België fuiken uitgezet voor het Meetnet van de kamsalamander van Natuurpunt. Tot ieders verrassing zat in één van de fuiken een vreemde modderkruiper. Dat bleek een Aziatische modderkruiper te zijn, nog maar de tweede waarneming in België.
 • Wereld Natuur Fonds: gezamenlijk vuist maken voor wereldwijd biodiversiteitsakkoord
  [gepubliceerd op: 08/05/2019]
  Het IPBES (Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten) presenteerde maandag een verontrustend rapport over het wereldwijde natuurverlies. Duizenden wetenschappers brengen hierin de laatste stand van de biodiversiteit in kaart en adviseren welke keuzes de mens moet maken om het tij te keren. Het WNF roept op een vuist te maken voor een wereldwijd biodiversiteitsakkoord.
 • De eerste gierzwaluw
  [gepubliceerd op: 07/05/2019]
  De eerste gierzwaluw van het jaar: voor veel mensen een ontroerend moment. Wat zijn het toch eersteklas blijheidsbrengers, met hun poten waarmee ze niet kunnen lopen en hun leven hoog in de lucht. Vindt u er een die op de grond terechtkwam? Gooi hem dan niet meteen terug de lucht in. U helpt ze beter op andere manieren.
 • Biodiversiteitsverlies: miljoen soorten bedreigd, maar tij kan keren
  [gepubliceerd op: 07/05/2019]
  Een nieuw rapport over biodiversiteitsverlies is het meest complete en alarmerende tot nu toe. Ruim een miljoen soorten worden door toedoen van de mens met uitsterven bedreigd, meer dan ooit in onze geschiedenis. Maar het rapport laat ook zien hoe het tij kan worden gekeerd, met een aanpak die opvallend veel overeenkomsten vertoont met het Deltaplan Biodiversiteitsherstel hier in Nederland.
 • Droge zomer fleurt bermen op
  [gepubliceerd op: 07/05/2019]
  De zomer van 2018 staat te boek als extreem warm en droog en ook 2019 laat een bovengemiddeld droge start zien. De gevolgen van deze langdurige droogte zijn nu goed zichtbaar in de vegetatie. Op plekken waar grassen bovengronds afgestorven waren, profiteerden dit voorjaar bloemrijke eenjarige planten. Naar verwachting floreren overblijvende kruiden komende tijd dankzij de afname van grassen.
 • Nat en droog tropisch bos doorloopt tegengesteld traject bij herstel
  [gepubliceerd op: 06/05/2019]
  Herstellende natte en droge tropische bossen volgen tegengestelde paden in soortensamenstelling naarmate deze bossen ouder worden. Dit heeft grote consequenties voor programma’s voor bosherstel. Met dit nieuwe wetenschappelijke inzicht kunnen de geschikste boomsoorten voor een bosgebied worden geselecteerd om zo tropisch bosherstel te versnellen en te verbeteren.
 • Eerste indruk voorjaarsvlinders; goed en slecht nieuws
  [gepubliceerd op: 06/05/2019]
  De tellers van het Meetnet Vlinders zijn alweer een week of vier aan het tellen. Dankzij de online invoer hebben we al een eerste indruk van de vlinders die in het voorjaar actief zijn. We zijn extra benieuwd hoe het extreem warme en droge weer van vorig jaar uitpakt. De eerste resultaten laten een wisselend beeld zien. Zo is oranjetipje veel vaker gezien dan normaal, maar kleine vos veel minder.
 • Provincie Utrecht zoekt groene ideeën voor natuurinclusief bouwen
  [gepubliceerd op: 05/05/2019]
  De provincie Utrecht zoekt voor natuurprijs Groene Kroon 2019 goede groene initiatieven die bijdragen aan de biodiversiteit in en rondom de bebouwde omgeving van de provincie. De eerste aanmeldingen zijn al binnen. Heb jij ook een goed initiatief? Doe dan mee aan natuurprijs Groene Kroon en maak kans op de prijs ter waarde van 6.000 euro.
 • De zeedruiven zijn nog niet zuur
  [gepubliceerd op: 05/05/2019]
  In de eerste lentemaand zijn er langs onze kust gewoonlijk veel druiven te vinden. Op het strand is dit een aankondiging van het begin van de lente. Bij Zeedruifjes moet je niet denken aan fruit en wijn, maar aan kleine kwallen...
 • Nieuwe brochure particulier natuurbeheer Gelderland
  [gepubliceerd op: 03/05/2019]
  Veel bos en natuur is in bezit van particulieren: van landgoederen van honderden hectaren tot de bewoner in het buitengebied die de trotse eigenaar is van een bosje met een poel. We zijn blij dat veel particulieren bijdragen aan het uitbreiden van het Gelders Natuurnetwerk. Daarom heeft de provincie Gelderland nu een nieuwe brochure uitgebracht, waarin uitgelegd wordt hoe dat in zijn werk gaat.
 • Patrijs behoeden voor uitsterven in de Bollenstreek
  [gepubliceerd op: 03/05/2019]
  De patrijs was tot de jaren zeventig van de vorige eeuw alom aanwezig in Zuid-Holland, maar is nu op veel plekken verdwenen. Ook in de Bollenstreek gaat deze akkervogel in aantal achteruit. De Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging (ANLV) Geestgrond wil hier samen met agrariërs verandering in brengen, met maatregelen voor meer voedsel en beschutting.
 • Kom ook naar de Atlas Werkconferentie op 16 mei 2019
  [gepubliceerd op: 02/05/2019]
  Nog twee weken en dan is het zover. De Atlas Werkconferentie vindt dit jaar plaats op donderdag 16 mei en wel op een heel bijzondere locatie, namelijk in de voormalige Philips gloeilampenfabriek in het hart van Eindhoven. Het thema is Burger in beweging. We focussen op hoe overheden burgers kunnen betrekken bij de leefomgeving. Want een gezonde leefomgeving bereiken we samen! Bent u er ook bij?
 • Libellenmeetnet weer van start
  [gepubliceerd op: 02/05/2019]
  Vanaf 1 mei worden de monitoringroutes van het Meetnet libellen weer geteld. Op honderden locaties gaan vrijwilligers op pad om vaste routes te doorlopen en er de libellen te tellen. Doordat dit jaar in jaar uit op dezelfde manier gebeurt, krijgen we een goed beeld van hoe het met de libellen gaat.
 • #Muntjaks ontsnappen beperkt, maar opmerkzaamheid is geboden
  [gepubliceerd op: 01/05/2019]
  De muntjak lijkt voorlopig geen vaste voet aan de grond te krijgen in Nederland, zoals dat wel is gebeurd in het Verenigd Koninkrijk. Er ontsnappen een aantal keren per jaar dieren uit gevangenschap, die zich in het wild niet lijken te handhaven. Maar oplettendheid is geboden, vooral als meerdere dieren tegelijk ontsnappen.
 • Snelle groei zonneparken: kansen voor biodiversiteit en landbouw?
  [gepubliceerd op: 01/05/2019]
  De aanleg van zonneparken in Nederland maakt een snelle groei door. Dit gaat niet zonder enige discussie. Wat is de plek van zonneparken in het landschap en wat betekent dit voor de bodem, biodiversiteit en landbouw? Er liggen zeker kansen voor combinaties met natuur en landbouw, maar daarvoor zal gezocht moeten worden naar een optimum tussen stroomproductie en andere functies.
 • Al veel koninginnenpages gemeld
  [gepubliceerd op: 30/04/2019]
  Het is pas eind april, maar toch zijn er al flink wat koninginnenpages doorgegeven. Niet alleen uit Limburg en Noord-Brabant, waar deze grote en opvallende vlinder vast voorkomt, maar ook daarbuiten. De hete en droge zomer van 2018 lijkt voor deze soort goed uit te pakken.
 • Mezensterfte door bestrijding buxusmot? Help mee met het onderzoek!
  [gepubliceerd op: 30/04/2019]
  Mezen krijgen gif binnen dat wordt gebruikt tegen de buxusmotrups, blijkt nu uit onderzoek. Uw hulp is nodig om dit uitvoeriger te onderzoeken en in de toekomst hopelijk te voorkomen. Geef waarnemingen van dode meesjes daarom alstublieft door.
 • Boomkikkers doen het goed in Brabant
  [gepubliceerd op: 29/04/2019]
  Inmiddels is de boomkikker niet meer weg te denken uit de Brabantse natuur. Die situatie was zo’n tien jaar geleden wel anders. Dat het nu zo goed gaat met de boomkikker in Brabant hebben we te danken aan de inspanningen van en samenwerking tussen Brabants Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, provincie Noord-Brabant en een zeer betrokken werkgroep met vrijwilligers.
 • Wat één geslagen purperreiger teweeg kan brengen
  [gepubliceerd op: 29/04/2019]
  De vondst van een net door een havik gedode purperreiger leidde tot boeiende informatie over de vogelsoort zelf, en tot de vondst van een zeldzame luisvlieg die al zeventig jaar niet in ons land was gezien. Hier volgt een verslag van anatomische én entomologische ontdekkingen aan deze vogel.
 • Is uw tuin goed leefgebied voor dieren?
  [gepubliceerd op: 29/04/2019]
  Bijna wekelijks staan de media vol alarmerende berichten over de achteruitgang van aantallen insecten, vogels, en andere diersoorten. Verlies van leefomgeving en gebrek aan voedsel door onder andere het intensieve landgebruik lijken hierbij een grote rol te spelen. Tuinen kunnen voor soorten goede leefomstandigheden bieden. Is uw tuin goed leefgebied?
 • Vogelobservatorium Tij brengt deltanatuur Haringvliet dichtbij
  [gepubliceerd op: 28/04/2019]
  Het Haringvliet is een icoon rijker. Het nieuwe vogelobservatorium Tij biedt een prachtig uitzicht over het weidse Haringvliet en haar vogelrijkdom. Het originele en duurzame ontwerp is in de vorm van een ei van de grote stern gebouwd.
 • Gemeente Stichtse Vecht timmert aan de weg met Wet natuurbescherming
  [gepubliceerd op: 26/04/2019]
  Gemeenten die zich het hoofd breken over hoe ze natuur kunnen beschermen zonder dat het klauwen met geld en zeeën van tijd kost, kunnen hun licht opsteken bij ambtenaren Loes van de Craats en Cees van der Weerd van de gemeente Stichtse Vecht. Zij vertellen hoe hun gemeente de plaatselijke natuur beschermt.
 • Huiszwaluwonderzoek gaat verder in 2019
  [gepubliceerd op: 26/04/2019]
  Ze vliegen momenteel ons land weer binnen: huiszwaluwen. In 2018, hun ‘Jaar van’, volgden vrijwilligers bijna duizend nesten voor een nieuw nestonderzoek. Enkele interessante resultaten daarvan delen we in dit bericht. Omdat 2018 een erg warme, droge zomer kende, willen we graag weten of het de broedende huiszwaluwen onder andere (?) weersomstandigheden anders zal vergaan. Help je mee?
 • Natuurbeleving 2.0: de potentie van digitale natuurbelevingen
  [gepubliceerd op: 25/04/2019]
  Nieuwe technologische en digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat de manier waarop mensen de natuur beleven snel aan het veranderen is. Hoewel digitale technologieën soms worden gezien als een bedreiging voor de relatie tussen mens en natuur, lijkt nieuw onderzoek aan te tonen dat sommige van deze digitale technologieën ook een bijdrage kunnen leveren aan het verbinden van mens en natuur.
 • Al twintig soorten libellen actief
  [gepubliceerd op: 25/04/2019]
  Het fraaie voorjaarsweer van de afgelopen week heeft de libellen het water uitgelokt. Meer dan twintig soorten zijn nu al te zien, waaronder zowel juffers als grotere ‘echte libellen’. Hoewel je voor een deel van die soorten speciale gebieden moet bezoeken, zijn er nu ook zeker tien soorten die je gewoon in je eigen omgeving kunt tegenkomen.
 • Een decennium van koraalduivelbeheer op Bonaire
  [gepubliceerd op: 24/04/2019]
  De koraalduivel werd voor het eerst gespot voor de kust van Bonaire in 2009. Sindsdien werkt STINAPA Bonaire nauw samen met een groep toegewijde vrijwilligers om deze invasieve soort, die van nature niet in het Caribisch gebied voorkomt, te monitoren en te beheersen. Afgelopen maand organiseerde STINAPA een openbare presentatie om de afgelopen tien jaar koraalduivelbeheer te bespreken.
 • Impuls voor poelenbeheer werpt zijn vruchten af
  [gepubliceerd op: 24/04/2019]
  Poelen zijn belangrijke landschapselementen. Ze zorgen voor variatie in het landschap, waardoor de biodiversiteit in een gebied verhoogd wordt. Goed en tijdig beheer is noodzakelijk, maar blijft vaak achterwege. Met behulp van een interactieve poelenkaart op www.poelen.nu worden terreineigenaren gestimuleerd poelen te onderhouden.
 • Bladpootrandwants: een ongevaarlijke binnendringer
  [gepubliceerd op: 23/04/2019]
  De ziekte van Chagas is een nare grotendeels tot Zuid-Amerika beperkte ziekte die door wantsen (zogenaamde Kissing bugs) wordt overgebracht. De bladpootrandwants lijkt een beetje op deze kissing bug. Jaarlijks komen er meldingen binnen van mensen die een kissing bug hebben aangetroffen in Nederland. Gelukkig blijkt het dan altijd te gaan om de ongevaarlijke, maar wel zeer fraaie bladpootrandwants.
 • Intensive care voor zomertortel
  [gepubliceerd op: 23/04/2019]
  De zomertortel is onze kleinste duivensoort. Om te voorkomen dat de ooit talrijke zomertortel uit Nederland verdwijnt, start Vogelbescherming Nederland een bijvoerprogramma. Dit is een noodmaatregel om verder verlies op korte termijn tegen te gaan. Het bijvoeren is onderdeel van een Europees reddingsplan voor de zomertortel om uitsterven te voorkomen.
 • De voorjaarsvorm van het landkaartje zien?
  [gepubliceerd op: 22/04/2019]
  Het landkaartje heeft de laatste tijd, mede door klimaatverandering, drie generaties per jaar. De eerste generatie vliegt vanaf begin april; op dit moment is de kans om ze te zien het grootst. Zoek vooral op plekjes in de buurt van bomen en struiken waar fluitenkruid bloeit.
 • De Hilver: thuishaven voor bijzondere soorten
  [gepubliceerd op: 22/04/2019]
  Langs De Reusel tussen Diessen en Moergestel ligt een uniek, nieuw natuurgebied. Wat decennialang landbouwgebied was, is nu met meer dan 700 hectare het grootste natuurontwikkelingsgebied van het Natuurnetwerk Brabant. De Hilver, ook wel de Nieuwe Reuselbeemden genoemd, is dé hotspot voor weidevogels en andere bijzondere soorten.
 • Waaiergarnalen de laatste 10 jaar sterk toegenomen
  [gepubliceerd op: 21/04/2019]
  Een verkennende analyse van de duikwaarnemingen in de Zeeuwse wateren laat over de laatste 10 jaar een toename zien van de 'waaiergarnalen'. De volgende vragen doen zich voor: neemt alleen de Bonte waaiergarnaal toe, gaat het om meer dan één soort, of wordt er nu beter op waaiergarnalen gelet dan vroeger?
 • Film: Mezen en ringmussen jagen op jonge eikenprocessierupsen
  [gepubliceerd op: 20/04/2019]
  Door de zeer hoge temperaturen komen eiken zeer vroeg in blad dit voorjaar, al kan de droogte de ontwikkeling wat afremmen. Eikenprocessierupsen doen zich te goed aan het jonge blad of aan de bladknoppen. De rupsen vormen op hun beurt een welkome voedselbron voor allerlei vogelsoorten. Op film is vastgelegd hoe pimpelmezen, koolmezen en ringmussen jagen op eikenprocessierupsen.