Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

News De IUCN Rode Lijst 2010: Goed en Slecht Nieuws

22.634 dier- en plantsoorten worden bedreigd met uitsterven en 854 soorten zijn al uitgestorven. Dat staat in de IUCN Rode Lijst 2010 van bedreigde dier- en plantensoorten die gister werd gepresenteerd

Publicatiedatum 28/10/2010

Conclusie: het gaat nog steeds niet goed met de biodiversiteit. Maar we kunnen er wel wat aan doen. Dit blijkt uit een rapport dat vandaag tegelijkertijd met de Rode Lijst wordt gepresenteerd tijdens de VN-Biodiversiteitstop (CBD) in Nagoya, Japan.

Het rapport is het meest uitgebreide onderzoek naar de status van gewervelden (vissen, amfibieën, reptielen, vogels, zoogdieren) wereldwijd en bevestigt een uitstervingscrisis: een vijfde van alle soorten wordt bedreigd. De resultaten tonen aan dat jaarlijks voor gemiddeld 50 soorten zoogdieren, vogels en amfibieën de kans op uitsterven toeneemt. Dit komt voornamelijk door de uitbreiding van landbouw, houtkap, over-exploitatie en invasieve soorten.

Dramatische Verliezen
De meest dramatische verliezen hebben plaats gevonden in Zuidoost Azië. Dit is grotendeels het gevolg van het planten van exportgewassen zoals palmolie, handel in hardhout, het omzetten van natuur in rijstvelden en niet-duurzame jacht.

Het had nog erger kunnen zijn
Terwijl het onderzoek een toename van verlies aan biodiversiteit bevestigt, is het het eerste dat duidelijk bewijs heeft dat natuurbescherming wereldwijd een positief effect heeft. Resultaten tonen aan biodiversiteit er 20% slechter voor zou staan zonder natuurbescherming. 

Uitgestorven maar toch weer terug in de natuur
De studie toont aan dat 64 soorten zoogdieren, vogels en amfibieën een verbeterde status hebben als gevolg van natuurbescherming. Hieronder bevinden zich drie soorten die uitgestorven waren in het wild en gereïntroduceerd zijn in het wild: De Californische condor (Gymnogyps californianus) en de zwartvoetbunzing (Mustela nigripes) in Amerika en het przewalskipaard (Equus ferus) in Mongolië. 

Stichting Reservaten Przewalski-paard, lid van IUCN, heeft samen met Mongoolse natuurbeschermers het Hustai Nationaal park opgezet waar nu 250 przewalskipaarden in het wild lopen. Ze hebben przewalskipaarden uit dierentuinen aangekocht en in natuurgebieden in Nederland en Duitsland gefokt om ze vervolgens in Mongolië in het wild uit te zetten.

Het gaat in vergelijking met voorgaande Rode Lijsten weer beter met onze Nederlandse zoogdieren”, zegt Johan Thissen van de Zoogdiervereniging, lid van IUCN. “Ook heeft Nederlandse inzet gevolgen voor wereldwijde status van zoogdieren. Dankzij bijvoorbeeld de grote Nederlandse betrokkenheid bij de herïntroductie van het przewalskipaard, is de status van deze soort van ‘Extinct in the Wild’ naar Critically Endangered’ gegaan.”

Natuurbescherming ontoereikend
De onderzoekers waarschuwen dat natuurbescherming werkt, maar dat vroegere en huidige inspanningen niet toereikend zijn in verhouding tot de enorme bedreigingen waar de natuur aan blootgesteld wordt. In dit licht hebben beleidsmakers tijdens de CBD-conferentie in het Japanse Nagoya opgeroepen tot een significante verhoging van beschikbare middelen om de doelen van de conventie haalbaar te maken.

bron: www.iucn.nl

foto: Gerard Meijssen