Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

News De onbetaalbare waarde van drie Nederlandse gemeenten

Wuivend koraal, tropisch nevelwoud, zeeschildpadden en flamingo’s. En dat binnen Nederlandse grenzen. Sinds 10 oktober 2010 zijn de eilanden Bonaire, Saba en St. Eustatius Nederlandse gemeenten. En heeft Nederland de verantwoordelijkheid gekregen over enkele van ‘s werelds meest fascinerende maar kwetsbare ecosystemen.
Passend in het VN Jaar van de Biodiversiteit heeft het ministerie van EL&I* opdracht gegeven de blik te richten op de rijke biodiversiteit op de eilanden. Deze is van belang voor de eilanden zelf, voor hun op toerisme gestoelde economieën, voor de visserij - en voor Nederland. 16 oktober verscheen deze speciale uitgave van Change Magazine. Op www.changemagazine.nl/bes is een dossier hierover aangelegd

Publicatiedatum 22/10/2010

Op 10 oktober 2010 hielden de Nederlandse Antillen op te bestaan. Curaçao en Sint Maarten zijn sindsdien autonome staten binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Saba, Sint Eustatius en Bonaire zijn Nederlandse gemeenten.

Veel media aandacht is gegaan naar de staatkundige en maatschappelijke gevolgen van deze omwenteling, “een revolutie zonder bloedvergieten”, zoals Glenn Helberg van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders het noemt. “Terecht, want deze omwenteling heeft grote gevolgen voor de bewoners”, stelt LNV Kwartiermaker Ton Akkerman. “Maar nu is het zaak de belangrijkste resources van de eilanden onder de aandacht te brengen: de natuur. Want de veelheid aan soorten, zowel onder als boven water, is de basis van de economieën op deze eilanden: het toerisme”.
In dit nummer van Change Magazine praat Rijksvertegenwoordiger Henk Kamp (nu Minister van Sociale Zaken) met de Bonairiaanse gezaghebber Glenn Thodé over de grote cultuurverschillen en de moeizame maar mogelijke liefde tussen ecologie en economie op de eilanden. DCNA directeur Kalli de Meyer waarschuwt voor ongebreidelde groei maar prijst de nieuwe kansen. Vissers van de drie de eilanden laten hun onzekerheden de vrije loop ‘jullie willen de natuur beschermen, maar wie beschermt ons?’.

En verder: Met de Exclusieve Economische Zone heeft het ministerie van LNV een belangrijk instrument in handen de natuur te beschermen en de visserij duurzaam te bevorderen; de kustwacht geeft aan waar zijn extra mogelijkheden liggen met de EEZ; bioloog Paul Hoetjes geeft het belang aan van internationale verdragen om handel in beschermde dieren te voorkomen; duurzaam ondernemer Ruud Koornstra geeft zijn visie op een duurzaam Bonaire. En veel meer.
Met deze uitgave wordt een impuls gegeven aan het belang van biodiversiteit – voor de eilanden, voor Nederland, voor iedereen. Een signaal dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij doet uitgaan in het VN jaar van de biodiversiteit .
Kijk voor de inhoudsopgave op www.changemagazine.nl/magazine.
Ontvangt u het nummer niet, bestel het via
www.changemagazine.nl/bestellen