Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

News Doe mee aan de Tuinvlindertelling op 6 en 7 augustus!

Tel tijdens het weekend van 6 en 7 augustus 2011 een kwartier lang alle vlinders in je tuin. En geef je door wat je gezien hebt. Zo ben je eenvoudig waarnemer van de populaties van tuinvlinders en draag je bij aan een betere kennis van de natuur. Tegelijk ontdek je meer van de rijkdom van je eigen tuin!

Betreffende URL http://www.vlindermee.nl/index.php
Bron De Vlinderstichting
Publicatiedatum 18/07/2011

Op 6 en 7 augustus 2011 zal overal in Nederland en België door duizenden gezinnen gespeurd worden naar  vlinders  in de  tuin.  In België  al  voor  de  vijfde keer,  in Nederland dit  jaar de derde editie. Alle waarnemingen kunnen worden doorgegeven www.vlindermee.nl.

Iedereen ziet wel eens vlinders in de tuin. Maar waarom zou je ze tellen? Door de vlinders in je tuin te tellen, kan je meten hoe het met de natuur in je omgeving gaat. En die cijfers zijn belangrijk, want dagvlinders reageren snel op het milieu en klimaatverandering. Begin dit jaar werden er veel vlinders gezien. Door het warme voorjaar vlogen de vlinders volop. Helaas betekent dit niet dat het goed gaat met de vlinders. Als we naar het langjarig gemiddelde kijken, gaan veel soorten hard achteruit. En dat geldt ook voor de ‘gewone’ tuinvlinders: de citroenvlinder en de dagpauwoog bijvoorbeeld, hebben het zwaar.

Iedereen kan meedoen door in de eigen tuin naar vlinders te kijken, ze op naam te brengen, te tellen en de aantallen door te geven via de website www.vlindermee.nl.  Meedoen is heel makkelijk: download het telformulier en eventueel de herkenningskaart en ga de tuin in! Dat kan in het weekend van 6 en 7 augustus tijdens de tuinvlindertelling, maar je kan ook nu al beginnen. Op www.vlindermee.nl kan je aan het eind van iedere maand je vlinders doorgeven. Zo krijg je een mooi overzichtje van wat er maandelijks in je tuin rondvliegt.

Het maakt niet uit of je de vlinders op een bloem hebt gezien of fladderend door de lucht. Belangrijk is wel dat je niet twee keer dezelfde vlinder telt. Daarom schrijf je alleen het grootste aantal vlinders op die je op eenzelfde moment hebt gezien. Zo weet je zeker dat je nooit vlinders dubbel telt.  

Stap 1: Bereid je voor

Op www.vlindermee.nl kan je een handige vlinderkaart downloaden, zodat je alle tuinvlinders kan herkennen.

Stap 2: Naar buiten

Zoek vervolgens een plekje in de tuin, bijvoorbeeld bij een vlinderstruik, en tel een kwartier lang alle vlinders die je ziet. Noteer per soort het aantal dat je tegelijkertijd ziet. Deze aantallen kan je doorgeven via www.vlindermee.nl.

Stap 3: Geef je waarnemingen door

Registreer je eenmalig als vlinderteller (of gebruik je inloggegevens van vorig jaar). Voer het maximale aantal exmplaren dat je hebt gezien in.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Om vlinders naar je tuin te lokken zijn vooral bloemen met veel nectar belangrijk. Vlinders drinken van de nectar met hun lange tong. Er zijn veel bloemen en planten die veel nectar bevatten: denk aan vlinderstruik, lavendel, hemelsleutel, ijzerhard (verbena) en koninginnekruid. Vlinders zullen met name te vinden zijn op zonnige plekjes.

Bekijk de Vlinderplanten-Top 50

De smaak te pakken? Je kan elke maand de vlinders in je tuin tellen! Je waarnemingen worden opgeslagen in een persoonlijk account, waarin je onmiddellijk kan zien hoe het met de vlinders in je tuin is gesteld.

Kijk voor meer informatie op www.vlindermee.nl of neem contact op met De Vlinderstichting ia 0317-467346.

Organisatie: De Vlinderstichting
Telefoon: 0317-467346
E-mail:
info@vlinderstichting.nl

Please note that this information has expired.