Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

News Fish and chips straks alleen voor rijken

Wilde vis is over tien tot twintig jaar een luxeproduct. Zelfs de beroemde 'fish and chips' zijn volgens Britse wetenschappers een maaltijd die alleen rijken zich nog kunnen veroorloven. Het is tijd om anders te produceren en consumeren, vindt de Taskforce Biodiversiteit.

Betreffende URL http://www.demorgen.be/dm/nl/5381/Bedreigde-Dieren/article/detail/1104036/2010/05/10/Vis-is-over-10-jaar-luxeproduct.dhtml
Bron De morgen
Publicatiedatum 11/05/2010

De schuldigen zijn de Europese politicit, aldus de wetenschappers. Ieder jaar krijgen ze alarmerende cijfers en ieder jaar kiezen ze voor quota die 25 tot 30 procent te hoog liggen. Een oplossing is nog niet in zicht.
Onze lege oceanen zijn natuurlijk geen recent probleem. Al veertig jaar weten we dat het de verkeerde kant op gaat. En toch slaagden twee generaties er niet in om hun mooie beloften waar te maken. Europa heeft één van de slechtste rapporten in de hele wereld. Een studie van professor Callum Roberts beschrijft hoe ernstig de situatie wel is. Tegenwoordig gebruiken vissers snelle boten en heel moderne technologie om op de laatste vissen te jagen.

Politieke partijen

In de aanloop naar de verkiezingen stuurde de Taskforce een reeks aanbevelingen naar de politieke partijen. De verkiezingen op 9 juni bieden een unieke kans om de Nederlandse economie blijvend duurzaam te herstellen, de Nederlandse concurrentiepositie te verbeteren en een bijdrage te leveren aan mondiale uitdagingen zoals armoedebestrijding, welvaartsverdeling en ecologie. Maar dan moeten er wel andere keuzes worden gemaakt, aldus de Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen.
 
Hart aanbevelingen

In essentie kunnen de aanbevelingen van de Taskforce worden vervat in de volgende boodschap: ‘Behoud en duurzaam gebruik van biodiversiteit en ecosystemen en een billijke verdeling van lusten en lasten daarvan zijn een basisvoorwaarde voor duurzaam economisch herstel. Nederland kan een impuls geven aan mondiaal herstel van biodiversiteit  en tegelijkertijd de Nederlandse concurrentiepositie verbeteren, door ambitieuze doelen te stellen met prioriteit bij voedselzekerheid, actief  investeren in duurzame industriepolitiek, werk maken van effectieve gebiedsbescherming en inzet van economische instrumenten.’