Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

News Goed nieuws: record aantal bruinvissen in de zuidelijke Noordzee

Er zijn bijna vier keer zo veel bruinvissen geteld dan in andere jaren!

Publicatiedatum 20/04/2010

Afgelopen weekend (17-18 april) zijn door Stichting Rugvin op de veerboten van de Stena Line tussen Hoek van Holland en Harwich (UK) 316 bruinvissen geteld. Rugvin voert nu voor het zesde jaar op rij maandelijkse monitoringsonderzoeken uit vanaf de brug van de veerboten Hollandica en Britannica.

In de voorgaande jaren werden steevast de meeste dieren geteld in de periode februari - april met een maximum van 44 dieren. In het afgelopen weekend werden er op de heenreis 148 dieren geteld en op de terugweg 168. Het totaal van 316 is bijn 4 x zoveel als er normaal gemiddeld in een heel jaar worden geteld.

De dieren werden verspreid waargenomen over bijna het gehele vaarwater, behalve dicht langs de kust. Ze werden meestal gezien in kleine groepjes van 2 tot 3 dieren.

De omstandigheden voor het spotten van de dieren waren overigens uitstekend, maar dat verklaart niet de grote hoeveelheden dieren in zee. Rugvin wil de komende dagen nagaan of ook haar collega organisaties op andere trajecten het zelfde verschijnsel waarnemen.

Bruinvissen zijn familie van de dolfijnen en andere walvisachtigen.  Ze worden maximaal 1.90 meter lang en komen regelmatig voor in de Noordzee.