Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

News Hoge ambtenaar: natuur cruciaal voor vestigingsklimaat

De aanwezigheid van natuur is een cruciale vestigingsvoorwaarde voor bedrijven. Dat stelde directeur-generaal Annemie Burger van het ministerie van Economische Zaken op 26 november 2012 tijdens een debat in De Balie (Amsterdam).

‘Blankenburgtunnel slecht’

Dat Eindhoven als vestigingsstad nu zo in trek is, is mede te danken aan de kwaliteit van de groene omgeving, aldus Burger, als DG verantwoordelijk voor natuur en regio. “Inleveren op de natuur heeft negatieve gevolgen voor de economische ontwikkeling.”

ANWB-directeur Guido van Woerkom onderschreef Burgers stelling. “Brabant heeft het goed op orde. Rotterdam heeft echter een groot tekort aan groen. De aanleg van de Blankenburgtunnel is slecht voor het vestigingsklimaat. Die tunnel komt net in een gebied dat nog mooi is.”

Thomas Heerkens van Landal GreenParks weet uit eigen ervaring hoe belangrijk natuur voor mensen is. “Huisjes in de natuur zijn altijd het eerste weg. Op het gebied van recreatie in de natuur is er nog een wereld te winnen.”

‘Bezuinigingen draconisch’

Ook D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven benadrukte het belang van een groene omgeving. “Daar is het bedrijfsleven bij gebaat. En ook onze gezondheid en de kwaliteit van het water.” De overheid heeft daarom een belangrijke verantwoordelijkheid. “Het is een illusie te denken dat we de natuur kunnen redden met alleen privaat geld. De bezuinigingen op natuur zijn weliswaar wat teruggedraaid, maar blijven draconisch.”

Cijfers Van Woerkom onjuist

Voorafgaand aan het debat had Van Woerkom in dagblad Trouw gepleit voor een fusie tussen Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de provinciale landschappen. Dat zou een besparing van 400 miljoen euro aan overheadkosten opleveren, aldus de ANWB-voorman. En 1.500 van de 5.000 arbeidsplaatsen zouden kunnen vervallen.

In een reactie stelden Natuurmonumenten en de 12Landschappen dat deze cijfers uit de lucht zijn gegrepen. De genoemde 400 miljoen gaat niet op aan overhead, maar aan de totale kosten van natuurbeheer. Ook werken er bij Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en De12Landschappen samen niet meer dan 2.000 mensen. De natuurorganisaties wezen er verder op dat er al veel samengewerkt wordt, bijvoorbeeld in het beheer en op het gebied van automatisering. Ze zien geen voordelen in een fusie.

18 december: Wouter Bos

Het debat in De Balie is onderdeel van Goudader Natuur, een debatreeks over natuur en economie, die met Natuurmonumenten is georganiseerd. De thema’s die in de volgende afleveringen aan bod komen zijn gezondheid & welzijn (18 december) en waterbeheer (29 januari). Wouter Bos houdt op 18 december een inleiding over de vraag hoe de natuur kan bijdragen aan het beheersbaar houden van de kosten in de gezondheidszorg.

Betreffende URL http://www.natuurmonumenten.nl/over-natuurmonumenten/pers-en-nieuws/nieuws/hoge-ambtenaar-natuur-cruciaal-voor-vestigingsklimaat
Bron (bron: Natuurmonumenten 27 nov 2012, 12:22
Publicatiedatum 29/11/2012
Geografische dekking Nederland,

Please note that this information has expired.