Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

News Life Live festival bij NCB Naturalis

Leiden beleeft op 3 en 4 september 2010 een primeur; voor het eerst wordt het gratis openluchtfestival “Life Live”georganiseerd in de tuin bij museum Naturalis.

Publicatiedatum 07/09/2010

Leiden beleeft op 3 en 4 september 2010 een primeur; voor het eerst wordt het gratis openluchtfestival “Life Live”georganiseerd in de tuin bij museum Naturalis. Vanaf vijf uur ’s middags kunnen bezoekers er genieten van film, muziek, straattheater, workshops en een hapje en een drankje. Het festival staat in het teken van het Jaar van de Biodiversiteit. Bij de start wordt een prijs uitgereikt voor het beste plan om biodiversiteit in de regio te versterken.
Het complete programma staat op www.naturalis.nl/festival en in een speciale bijlage van het Leidsch Dagblad die op 25 augustus is verschenen. Er wordt natuurlijk gehoopt op een mooie nazomer, maar mocht het slecht weer zijn dan wordt het festival naar binnen verplaatst. De toegang is gratis.

Prijsuitreiking
Gemeente Leiden, Milieudienst West-Holland en NCB Naturalis schreven de prijsvraag Wilde Weelde uit. Alle inwoners en bedrijven van de regio konden een plan bedenken om de biodiversiteit in hun buurt of bedrijf te versterken. Het winnende plan wordt uitgevoerd en hiervoor stellen de gemeente Leiden en Fonds 1818 elk 20.000 euro beschikbaar. Er zijn 30 inspirerende aanmeldingen ontvangen. De winnaar wordt bekendgemaakt op vrijdag 3 september om 19:30 uur in de tuin van Naturalis.

Films
Bezoekers kunnen in de tuin van museum Naturalis genieten van films en documentaires op een groot scherm. Klassiekers zoals Finding Nemo en Ice Age zijn te zien;  met een speciale introductie door wetenschappers van NCB Naturalis die nét even iets meer kunnen vertellen over de wereld van anemoonvisje Nemo en mammoet Manny. Na de vertoning van de prijswinnende documentaire Rotvos vindt discussie plaats met vossenexpert Jaap Mulder. Grotere films worden afgewisseld met kortere inspirerende filmpjes.

Muziek
De vrijdag staat in het teken van zigeunerjazz, tango, klezmer en popklassiekers. Er speelt ook een bluegrass-bandje. Zaterdag komt er een Cubaans latin trio en een pop rock band,  de avond wordt afgesloten door The Playmates!

3D-foto’s
Wegens groot succes toont fotomicrograaf Wim van Egmond nogmaals de 3D-foto's van zijn insectenportretten. Bezoekers kunnen met een speciaal brilletje de insecten extra goed bekijken. Bovendien vertelt Wim over zijn fascinatie voor insecten en hoe het hem lukt om ze zo dichtbij te fotograferen.

Festivalmarkt
Op de festivalmarkt kunnen bezoekers zich aanmelden voor een  vleermuisjacht met de batdetector, meedoen aan een graffitiworkhop, een excursie naar biodiversiteittuin Vrij Groen, of een Slootsafari.

Beagle-Tweetup
Op vrijdag vindt er een heuse tweet-up plaats. Een tweet-up is een ontmoeting van mensen die via twitter met elkaar in contact zijn gekomen. Deze tweet-up staat in het teken van het VPRO-programma ‘Beagle – in het kielzog van Darwin’. Programmamaker Lex Runderkamp en deelneemster Hanneke Meijer zijn erbij. De laatste aflevering van de Beagleserie stond in het teken van biodiversiteit en hoe we die kunnen behouden. Wetenschappers en bezoekers gaan hierover in gesprek, geïnspireerd door de favoriete Beagle-fragmenten van de twitteraars. Vanaf september worden er Beagle-updates uitgezonden op Nederland 2. In deze updates gaat de VPRO op zoek naar hoe het nu gaat met de Beagle-wetenschappers en hun onderzoek.

Jaar van de Biodiversiteit

NCB Naturalis maakt deel uit van de Coalitie Biodiversiteit 2010, een landelijk consortium van overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Nederland bruist in 2010 van de activiteiten. Bekijk de website van de coalitie: www.biodiversiteit.nl

Minister: “Spijker op zijn kop”
In dit jaar van de biodiversiteit gaf het ministerie van VROM een bijdrage voor dit unieke festival. Het past in het beleid van het ministerie om biodiversiteit op lokaal niveau te versterken. Milieuminister Tineke Huizinga van VROM: “NCB Naturalis slaat de spijker op z’n kop met een festival vol aandacht voor biodiversiteit. Want biodiversiteit gaat echt verder dan bijzondere dieren en planten beschermen tegen uitsterving. Biodiversiteit houdt onze omgeving leefbaar. De  natuur om ons heen zit heel ingenieus in elkaar en daarvan zijn wij afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop ons voedsel groeit. Het gaat dus ook om onszelf en om onze gezondheid. Wij moeten ervoor waken dat wij die mooie systemen van de natuur niet met kortzichtig handelen beschadigen.“    

http://www.naturalis.nl/festival