Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

News Nieuwe NCRV-serie Natuur in de stad over enthousiaste natuurliefhebbers in Nederlandse steden

In talloze steden in Nederland zetten mensen zich in voor behoud en beheer van de stedelijke natuur. Samen met overheden, natuurorganisaties en bedrijfsleven gaan bewoners aan de slag om de verscheidenheid aan dieren- en platensoorten te beschermen en te verbeteren. Zo zet Marijke Verbraken uit Lelystad zich in haar vrije tijd in voor de ringslang en de bever en maakt boer Rutte uit Zaanstad zijn landerijen beter geschikt voor weidevogels.

Publicatiedatum 25/10/2010

Want de biodiversiteit in ons land staat onder druk. Het aantal soorten neemt door de jaren heen sterk af. Zo waren er in Nederland vijftig jaar geleden nog 1400 soorten planten. Sindsdien zijn hiervan 70 uitgestorven en zijn er 500 ernstig achteruitgegaan. Het aantal broedvogelsoorten is in dezelfde periode met maar liefst een derde afgenomen.

 

In de nieuwe zesdelige NCRV-serie Natuur in de stad staan natuur, natuurbeschermers en de biodiversiteit in onze steden centraal. Want vooral in stedelijke gebieden dreigt een achteruitgang van natuur. In de overvolle steden wordt gevochten om de ruimte en natuur delft daarbij vaak het onderspit. Ook zijn veel stadsbewoners hun oorspronkelijke band met natuur kwijt; en daarmee het besef van het belang van natuur en biodiversiteit. Om bewoners weer in contact te brengen met natuur en om de teruggang in biodiversiteit tegen te gaan, zijn veel steden aan de slag zijn.

 

Natuur in de Stad gaat op zoek naar steden en bewoners die voorop lopen in hun natuurbehoud. In elke aflevering bezoekt presentator Klaas Drupsteen een andere stad en leert de mensen kennen die zich inzetten voor de stedelijke natuur. Zo komen onder meer aan bod de stad Enschede (aflevering 1 – De herstellende stad), Zaanstad (aflevering 2 – Natuur van vroeger, in een modern jasje) en Lelystad (aflevering 5 – Natuur verovert de stad).

 

De serie Natuur in de stad wordt onder andere mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Coalitie Biodiversiteit 2010.

 

De eerste uitzending is op 21 november, 19:25 op Nederland 2.