Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

News Provincie Zuid-Holland gaat duurzaam verlichten

De provincie Zuid-Holland gaat de komende twaalf jaar 17% energie besparen op openbare verlichting langs de provinciale wegen. 10% van de besparing wordt in de eerste zes jaar gerealiseerd.

Publicatiedatum 29/09/2010

De maatregelen passen binnen de energiedoelstellingen van de provincie waarin gestreefd wordt naar 20% minder CO2 uitstoot, 20% efficiënter energiegebruik en 20% duurzame opwekking in 2020 in Zuid-Holland.  

Verlichting alleen indien noodzakelijk
De provincie ontwikkelt een model waarmee wordt gekeken of openbare verlichting noodzakelijk en gewenst is vanwege de verkeersveiligheid of de sociale veiligheid. Dat geldt voor  onoverzichtelijke situaties zoals drukke kruisingen, rotondes, tunnels en fietsoversteekplaatsen. .

Duurzaamheid
Voor de openbare verlichting op provinciale wegen worden vanaf nu alleen duurzame materialen gebruikt. Op dit moment gebruikt de provincie al groene stroom voor de openbare verlichting. In een proefproject wordt dit najaar ervaring opgedaan met het gebruik van LED-lampen. De ontwikkeling daarvan maakt het gebruik op steeds meer plaatsen mogelijk waardoor de openbare verlichting steeds duurzamer zal worden.

Minder lichtvervuiling
Ook wordt de lichtvervuiling verminderd door actieve wegmarkering toe te passen op plaatsen waar openbare verlichting niet echt noodzakelijk is, maar het verloop van de weg duidelijk moet zijn. Actieve wegmarkering is een markering in het wegdek die zelf licht geeft met behulp van LED-lampjes. Daarbij worden zonnecellen als energiebron gebruikt. Ook gaat de provincie dimbare verlichting toepassen. Wanneer er ’s nachts weinig verkeer is wordt bij dimbare verlichting de lichtsterkte verminderd. .