Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

News Schiphol krijgt vogelradar

Schiphol gaat dit jaar proefdraaien met een vogelradar om de kans op vogelbotsingen te verkleinen.

Publicatiedatum 09/06/2010

Een toestel van Royal Air Maroc moest zondagavond een noodlanding maken op Schiphol, nadat een motor was uitgevallen doordat er een groep grote vogels in was gevlogen.

De luchthaven wil vooral grote groepen ganzen weren van het gebied rondom Schiphol, omdat zij een gevaar kunnen zijn voor landende en opstijgende vliegtuigen.
Twee maanden geleden zijn met TNO gesprekken begonnen over de inzet van de vogelradar, liet een woordvoerster van de luchthaven dinsdag weten. De aangepaste versie van het systeem kan ook de vliegbewegingen van vogels vlak boven de grond in de gaten houden, vanaf 1 meter boven het maaiveld.

Het systeem kan de vleugelslag van vogels detecteren, aldus onderzoeker Addy Borst van TNO in een toelichting. ,,Dit geeft een indicatie van de vogelsoort.'' Zo is bijvoorbeeld te zien of groepen ganzen rondvliegen. De aangepaste versie is al een halfjaar in gebruik in Den Helder, waar het de vliegbewegingen van wadvogels in de gaten houdt. Vooral biologen gebruiken deze informatie.

Het aantal vogelbotsingen met vliegtuigen rond Schiphol is het afgelopen jaar bijna verdubbeld. In 2008 telde de luchthaven nog vier aanvaringen per 10.000 vliegbewegingen waarbij vogels in de motoren van vliegtuigen belandden. In 2009 was dit aantal gestegen tot zeven.