Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

News Taskforce biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen geïnstalleerd

Publicatiedatum 09/02/2009

De Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen onder leiding van oud-minister Hans Alders is vrijdag 23 januari officieel geïnstalleerd.

De Taskforce, die bestaat uit topmensen uit het bedrijfsleven, de wetenschap, maatschappelijke organisaties en bestuurders van lagere overheden gaat het kabinet de komende drie jaar concrete maatregelen aanreiken voor het behoud van biodiversiteit en het duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

Biodiversiteit, de verscheidenheid aan levensvormen op aarde, neemt in steeds sneller tempo af. Door ontbossing, vervuiling en uitputting van natuurlijke hulpbronnen raken ecosystemen uit balans. Dit heeft rechtstreeks gevolgen voor de voedselzekerheid, de watervoorziening en de bescherming tegen klimaatverandering. Uiteindelijk staan welvaart en duurzame ontwikkeling op het spel, voor ontwikkelde landen en in sterkere mate voor honderden miljoenen mensen in ontwikkelingslanden die direct afhankelijk zijn van de natuur.

De taskforce, die mede op initiatief van het bedrijfsleven in het leven is geroepen, heeft van de ministers Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), Cramer (Ruimte en Milieu) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) de opdracht gekregen een visie te ontwikkelen op de manier waarop Nederland zijn beslag op natuurlijke hulpbronnen kan verminderen. Ook zal de taskforce aangeven welke extra inspanning Nederland kan leveren voor het behoud van waardevolle ecosystemen in binnen- en buitenland.

De taskforce gaat werken met platforms waarin betrokken maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven samen maatregelen bedenken voor het behoud en duurzaam gebruik van biodiversiteit op de lange termijn en proefprojecten starten.

De taskforce is vrijdag geïnstalleerd door directeur-generaal Anita Wouters van het ministerie van LNV.

Leden Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen:

Hans Alders - Voorzitter Taskforce
Roger van Boxtel - Voorzitter IUCN Nederland
Wout Dekker - CEO Nutreco
Jan Ernst de Groot - Managing director KLM
Loek Hermans - Voorzitter MKB Nederland
Daniëlle Hirsch - Directeur Both Ends
Onno Hoes - Gedeputeerde Noord-Brabant
Farah Karimi - Algemeen directeur Oxfam Novib
Rik Leemans - Hoogleraar Wageningen (WUR)
Albert Jan Maat - Voorzitter LTO Nederland
Rudy Rabbinge - Hoogleraar Wageningen (WUR)
Nico Roozen - Directeur Solidaridad
Teo Wams - Directeur Natuurmonumenten
Marijke Vos - Wethouder Amsterdam
Jan Zuidam - Vice-voorzitter Raad van Bestuur DSM