Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

News Tien Tips voor een Gezonde Zee: nu kan iedereen zijn steentje bijdragen

Haai, rog, steur, tonijn, zeeduivel, zwaardvis en vis uit de Oostzee: u kunt ze beter helemaal niet meer eten. Want deze vissoorten worden bedreigd en ze zijn uitgesproken slecht voor uw gezondheid, onder meer door de hoge concentraties kwik. Dit is één van de tien tips waarmee iedere Nederlander zijn steentje kan bijdragen aan een gezonde zee, wereldwijd. In het kader van het Jaar van de Biodiversiteit 2010 heeft de vereniging Kust & Zee de Gezonde ZeeWijzer samengesteld.

Publicatiedatum 17/12/2010

Kust & Zee vindt eerlijke informatie belangrijk. Daarom maakten wij deze Gezonde ZeeWijzer. Hiermee hopen we inzicht te geven in de verschillende mogelijkheden om bij te dragen aan een gezonde zee. Steeds meer Nederlanders weten dat je niet zomaar vis moet kopen: je moet erop letten of die vis het MSC-keurmerk heeft; of anders te boek staat als “prima keuze” in de VISwijzer. Veel mensen weten ook dat je geen plastic moet achterlaten op het strand, omdat daar dieren in kunnen stikken en omdat de oceanen vol raken met zogenaamde “plastic soep”: enorme velden met drijvend plastic. Helaas weten veel minder mensen dat ook de ballonnen uit die feestelijke ballonnenwedstrijden veel zeedieren het leven kosten. En wie durft dat vervolgens zijn kinderen te vertellen?

Nog een tip: Wie op het strand een zeehond ziet kan die beter met rust laten, tenzij het dier gewond is. Maar bij een gestrande bruinvis of andere dolfijn kunt u het beste meteen de politie bellen. Over deze en andere tips kunt u meer te weten komen in de nieuwe video Gezonde ZeeWijzer die vanaf vandaag op internet te zien is via de website van de Vereniging Kust & Zee (www.kustenzee.nl/zeewijzer.) De productie is mogelijk gemaakt door de Coalitie Biodiversiteit.