Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

News Tweede editie The Green Fashion Competition van start

Biodiversiteit, ‘People, Planet en Profit’, MVO en duurzaamheid. Allemaal termen waarmee de strijd tegen slechte sociale omstandigheden en grote milieuschade bij kledingproductie wordt aangeduid. Om de waarde van biodiversiteit voor de samenleving te benadrukken en om de overgang naar een duurzame (mode)economie te stimuleren, organiseert de Amsterdam Fashion Week (AIFW) voor de tweede keer de Green Fashion Competition samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Betreffende URL http://www.fashionunited.nl/Nieuws/Leads/Tweede_editie_The_Green_Fashion_Competition_van_start_2011071833591/
Bron http://www.fashionunited.nl
Publicatiedatum 18/07/2011
Geografische dekking Nederland

Christiaan Maas van OAT Shoes en Lonneke Engel gaven afgelopen zaterdag 16 juli 2011 de aftrap voor de tweede editie van de duurzame modewedstrijd. Tot 30 september 2011 kan iedereen met een visie op 'de toekomst van de mode' zich als individu of als team inschrijven.

Als deelnemer ontwerp je drie outfits en schrijf je een businessplan waarin je uitlegt hoe jouw ideeën bijdragen aan het behoud van biodiversiteit. De finale vindt plaats tijdens de 16e editie van AIFW in januari 2012. Anders dan bij de eerste editie, is de wedstrijd nu verdeeld in twee categorieën. De eerste categorie is bedoeld voor modeondernemers die op dit moment al werkzaam zijn in de mode-industrie en die hun bedrijf (internationaal) naar een hoger plan willen tillen. De eerste prijs in deze categorie is 25.000 euro. De tweede categorie is voor jonge en startende modecreatieven die bezig zijn een onderneming op te zetten en kans willen maken op een prijs van 15.000 euro.

De verwachtingen waren hoog gespannen tijdens de vernissage van The Green Fashion Competition. Bezoekers werden naar een donker machinegebouw geleid, waar aan het plafond een grote installatie hing van OAT schoenen, de tweede prijswinnaar van de eerste editie. Ondanks dat in het donker nog niet zoveel te zien was, was de installatie van Roosmarijn Vergouw indrukwekkend. Aan de muur waren vier ingeverfde, lekker ruikende lederen lappen te onderscheiden met daarvoor de vier nieuwe modellen. Na een korte videopresentatie van de nieuwe sneakermodellen werd het startsein gegeven voor de inschrijvingen van de volgende Green Fashion Competition door ambassadrice Lonneke Engel, oprichtster van Organiceyourlife.com.

De vier winnende sneakermodellen van de Virgin Collectie van OAT zijn voor de nieuwe Limited Skin Collectie elk uitgevoerd in een kleur van het biologisch afbreekbaar leder. Het gecertificeerde ‘cradle to cradle’ leer is ontwikkeld in samenwerking met Hulshoff Leer. Dirk-Jan Oudshoorn, mede-oprichter het schoenenmerk, lichtte toe: “In de provincie Gelderland konden we subsidie krijgen voor de ontwikkeling van bio-based producten. We zagen in Hulshoff Leer een geschikte partner en toen hebben wij samen een aanvraag ingediend voor de ontwikkeling van ‘sustainable’ leer.” De bedrijven maken gebruik van het restproduct uit de vleesindustrie uit Duitsland en Nederland. Hierbij kan men (nog) niet aanduiden of het leer biologisch is. 

Na het winnen van de tweede prijs bij de eerste editie van The Green Fashion Competition is OAT shoes in korte tijd erg succesvol geworden. Het duurzame schoenenlabel verkocht in een half jaar tijd via de webshop aan vijftien Europese landen en het merk verkoopt momenteel in twaalf winkels in Duitsland, België, Spanje en Nederland. De nieuwe collectie is de kleuren rood, bruin, blauw en groen uitgevoerd. Er zijn van deze Limited Skin Collection in totaal slechts 340 items geproduceerd. De productie hiervan vindt in Bulgarije plaats. OAT Shoes zit ook aan tafel met ArtEZ om in oktober/ november workshops te verzorgen.

Er was ook nog wat gemopper na de korte presentatie. Want waarom was er geen show van eerste prijswinaar Elsien Gringhuis? En waarom vertelde men niet meer over het proces achter het biodregradable leer? Elsien Gringhuis zullen we in ieder geval in een later stadium van de wedstijd terugzien. De organisatie van The Green Fashion Competition toonde ook nog een videocompilatie van de vijf principes ‘to sustain fashion’, maar hiervoor was de setting niet echt geschikt, want deze was slecht te volgen.

 Yildiz Celie

Please note that this information has expired.