Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

News Vijf vragen over VN-jaar biodiversiteit

Maandag wordt in Berlijn het internationale jaar van de biodiversiteit gelanceerd. Vijf vragen aan Roger van Boxtel, voormalig politicus en voorzitter van IUCN NL, de Nederlandse tak van ’s werelds grootste natuurbeschermingskoepel: de International Union for the Conservation of Nature.

Wat betekent het VN-jaar van de biodiversiteit voor Nederland?

Publicatiedatum 10/01/2010

Rijk, provincies, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties willen dit jaar als de Coalitie Biodiversiteit 2010 mensen bewust maken van het levensbelang van de rijkdom aan planten- en diersoorten en de schoonheid daarvan.

Waarom is zo'n jaar noodzakelijk?

Omdat er een uitstervingscrisis gaande is. Wereldwijd verdwijnen door toedoen van de mens steeds meer planten en dieren. Het aantal met uitsterving bedreigde soorten op de IUCN Rode Lijst neemt fors toe. In 2009 ging het om een op de vijf zoogdieren en een op de drie amfibieën. Dit komt onder meer door ontbossing, drooglegging van moerassen, overbevissing, vervuiling en klimaatverandering. Het Planbureau voor de Leefomgeving zegt dat de Nederlandse natuur ook achteruit gaat.

Er is een voortdurende strijd tussen economie en ecologie. Wie is er momenteel aan de winnende hand?

Als we blijven denken dat we zonder een gezonde ecologie een gezonde economie kunnen hebben, dan verliest uiteindelijk de economie. Een gezonde duurzame economie kan alleen bereikt worden als we onze leefomgeving gezond houden. Het verlies van biodiversiteit en achteruitgang van ecosystemen ondermijnt de voedselzekerheid, bescherming tegen natuurrampen, klimaatregulering, toegang tot schoon water en grondstoffen, en gezondheid. De economische schade is nu al aanzienlijk.

Vreest u de gevolgen voor de natuur van de aanstaande bezuinigingsoperatie van het kabinet?

De voortekenen zijn niet gunstig. Denk aan de discussie over de Crisis- en Herstelwet. Dit weekeinde bleek dat premier Balkenende EU-Commissievoorzitter Barroso heeft opgeroepen om de Natura 2000-regels te verzwakken.

Wanneer is het VN-jaar van de biodiversiteit voor u geslaagd?

Als over biodiversiteitsbehoud ook een groot publiek debat is begonnen, zoals over klimaatverandering. Bij beleidsmakers en het bedrijfsleven is het gelukkig al een groot onderwerp aan het worden. We kunnen biodiversiteitsverlies stoppen.

Bron: www.trouw.nl/groen/nieuws/natuur/article2959761.ece/Vijf_vragen_over_VN-jaar_biodiversiteit.html