Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

News Wereldwaterdag

Het is vandaag Wereldwaterdag. Nederlanders gebruiken bijna twee keer zo veel water als de gemiddelde wereldburger. 89 procent daarvan gebruiken we in het buitenland, door de producten die we importeren. Tijd voor besparing, aldus het WNF.

Publicatiedatum 22/03/2010

De Nederlander verbruikt gemiddeld 2,3 miljoen liter water per jaar, bijna twee keer zo veel als de gemiddelde wereldburger. Dat zegt het Wereld Natuur Fonds. Slechts elf procent daarvan is water van eigen bodem, de rest verbruiken we in het buitenland door de waterbehoefte van de producten die we importeren.

Er zit bijvoorbeeld veel waterverbruik vast aan de teelt van sesamzaad, zonnebloemolie, rietsuiker, fruit en katoen. Zo kost de productie van een katoenen shirt 2700 liter water. "Deze producten zijn vaak afkomstig uit regio's waar waterschaarste is of dreigt, zoals Sudan, Pakistan en Spanje", zegt het WNF. "De gevolgen zijn watertekorten, laag grondwater en verzilting.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) wil van deze gelegenheid gebruik maken om besparingsmogelijkheden onder de aandacht te brengen. Volgens het WNF kunnen irrigatietechnieken het waterbeheer in het buitenland verbeteren.