Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

Folder Vrijwilligers

TakkenschaarDoor actief te zijn in een milieuorganisatie helpt u mee de milieukwaliteit op peil te houden en daarmee overlevingskansen te bieden aan de biodiversiteit. Er zijn milieuorganisaties op alle niveaus: internationaal, landelijk, provinciaal en lokaal.

Hoe kan ik als vrijwilliger aan de slag?

Help mee bij het onderhoud
U kunt als vrijwilliger actief bijdragen aan landschapsbeheer en daarmee helpen om karakteristieke landschapselementen zoals knotwilgen te behouden of de weidevogelstand op peil te houden.
Landschapsbeheer Nederland (http://www.landschapsbeheer.nl) is de aangewezen organisatie daarvoor. Zij richt zich niet alleen op het werken met vrijwilligers aan landschapsonderhoud in het veld, maar ook op het stimuleren van een goed landschapsbeheer door boeren, stadsbewoners en gemeenten. Actuele thema's zijn boerenerven, bedrijven in het groen, stadsranden, landschappelijke inpassing van nieuwe bebouwing en landschapsontwikkelingsplannen.
Ook natuurbeschermingsorganisaties, zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Provinciale Landschappen werken met vrijwilligers in hun terreinen.

Word natuurteller
Ook kunt u als vrijwillig natuurteller bijdragen aan onze kennis over het wel en wee van diverse soortgroepen zoals vlinders, zoogdieren, vogels en planten (http://www.telmee.nl). Tienduizenden vrijwilligers in Nederland doen hieraan mee. De resultaten worden gebruikt voor natuurbeleid en -beheer.

Word gids
Wilt u een stapje verder gaan, beschikt u over een redelijk brede natuurkennis en heeft u er plezier in om die over te dragen op anderen dan kunt u natuurgids (http://www.ivn.nl ) worden en bijvoorbeeld onze jeugd inwijden in de geheimen van de natuur.

Word Wachter in Het Bewaarde Land
Heeft u ervaring in het begeleiden van kinderen en wilt u uw liefde voor de natuur met ze delen? Dan is wachter worden in Het Bewaarde Land wellicht iets voor u. U krijgt een goede opleiding en kunt zelf bepalen hoeveel groepen u begeleidt in de maanden mei, juni, juli, september en oktober. Kijk op www.hetbewaardeland.nl of bel met (0411)684921 voor meer informatie.

Word bestuurder
Heeft u bestuurlijke kwaliteiten en wilt u die inzetten voor biodiversiteit? Natuur- en milieuorganisaties zijn regelmatig op zoek naar nieuwe bestuurders.

URL Het Bewaarde Land
URL IVN Nederland
URL Landschapsbeheer Nederland
URL Natuurmonumenten
URL Natuurwaarnemingen
URL Provinciale Landschappen
URL Staatsbosbeheer
URL Vereniging Onderzoek Flora en Fauna
URL Vereniging voor Veldbiologie