Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

Folder Toerisme

Een voorbeeld waarbij de relatie tussen biodiversiteit en ons eigen leefpatroon in het oog springt, is het sterk gegroeide internationale toerisme. Toerisme is de laatste 50 jaar uitgegroeid tot een van de drie grootste sectoren van de wereldeconomie, naast de olie- en auto-industrie. Het Nederlands Comité voor IUCN, de World Conservation Union (NC-IUCN), zet zich in voor natuurbehoud. Hierbij richt het NC-IUCN zich ook op de relatie tussen toerisme en natuur. De bossen in Zweden, de bergen in de Alpen, de stranden aan de Middellandse Zee: natuur en landschap vormen essentiële onderdelen van bijna elke vakantie.

Toerisme gaat helaas vaak ten koste van diezelfde natuur: kusten worden bebouwd en berghellingen worden omgetoverd tot skipistes. Tegelijkertijd kan toerisme een bijdrage leveren aan het behoud van natuur, omdat natuur in haar oorspronkelijke staat door het toerisme een financieel potentieel vertegenwoordigt. Het kan een reden vormen om natuur te behouden en tevens de voor het behoud noodzakelijke inkomsten leveren. De druk van toerisme mag daarom nooit zo groot worden dat het ecosysteem dergelijke diensten niet meer kan leveren. De draagkracht van een ecosysteem , en dus de balans tussen natuur en menselijke activiteiten, verschilt per bestemming. Een door mensen gecultiveerd kustlandschap kan meer bezoekers aan dan een kwetsbaar berglandschap.

Om die reden is een wereldtoerismekaart gemaakt. Het doel van deze wereldkaart is om aan de hand van een aantal voorbeelden inzicht te verschaffen in de relatie tussen de Nederlandse reisindustrie en de natuurlijke omgeving op de bestemmingen die Nederlanders bezoeken. Daarnaast wordt aangegeven hoe verschillende betrokkenen toeristische ontwikkeling in goede banen proberen te leiden en hoe u daarbij kunt helpen. De kaart maakt onderdeel uit van het programma Biodiversiteit & Toerisme van het NC-IUCN, dat moet leiden tot een duurzamer toerisme dat bijdraagt aan het behoud van natuur en biodiversiteit wereldwijd. Bron: http://www.nciucn.nl