Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

Folder Consumenten aan de slag met Biodiversiteit

Hoe kan ik als consument aan de slag met biodiversiteit?

RozentuinIn onze rol als consument kunnen wij allemaal werken met biodiversiteit. Biodiversiteit is te koop in de supermarkt, bij het tuincentrum, doe-het-zelf winkel, de bloemist, het reisbureau en op tal van andere plaatsen! Door als consument een bewuste keuze te maken voor wat u eet, voor welke bloemen u op tafel zet en hoe u op vakantie gaat, kunt u werken aan biodiversiteit.

Ga aan de slag rond het huis en in de tuin
Één van de meest concrete manieren om als burger aan de slag te zijn met biodiversiteit is door de handen uit de mouwen te steken (of misschien juist niet!) rond het huis en in de tuin. Het is daarbij niet zozeer van belang hoe uw situatie precies is. Er zijn mogelijkheden voor zowel buitenlui als stadsbewoners.

Gebruik producten met keurmerken
Er zijn tal van keurmerken die aangeven hoe producten geproduceerd zijn. Als u daarop let in de supermarkt, kunt u een bijdrage leveren aan een economisch draagkrachtige sector die bewust omgaat met voedsel en biodiversiteit. Op de website Agri-Holland (http://www.agriholland.nl ) is een overzicht te vinden van keurmerken voor voedsel- en andere landbouwproducten (zuivel, vlees, akkerbouw, sierteelt en groente- en fruitteelt).

Door adoptie
In navolging van projecten als 'adopteer een boom' of 'adopteer een kip' kunt u ook via initiatieven als het project Zonnestraal een bloemrijke akkerrand adopteren.

 Project Zonnestraal
Akkers op Schouwen-Duiveland kunnen worden omzoomd of zelfs helemaal ingevuld met bloemen en planten. Door zo'n akkerrand te adopteren kunt u zelf agrarisch landschap kleurrijke accenten geven. Belangrijk, want het is van grote invloed op het leven van vogels, insecten en zoogdieren.

Gebruik streekproducten

Echte gastronomen gaan nog een stapje verder en besteden naast de manier van produceren ook aandacht aan de enorme verscheidenheid aan streekproducten. Instandhouding van streekproducten kan bijdragen aan het behouden van specifieke rassen, die vaak met minder milieubezwaren worden gebruikt. In deze tijd van fast food is het een uitdaging om met zorg om te gaan met eten en consumeren. Tegelijkertijd zijn er ontwikkelingen die ons kunnen helpen bij het bewust omgaan met consumptie. De slow-food-beweging maakt er zelfs een nieuwe lifestyle van.

 Slow Food Nederland
Slow Food Nederland is een onafhankelijke organisatie van, voor en door lekkerbekken, (top-)koks, kritische consumenten, ambachtelijke producenten en hobbykoks. Slow Food staat voor:

  • Smaak: behoud en ontwikkeling van diversiteit aan smaken, biodiversiteit, authentieke productiewijzen, kleinschalige productie.
  • Cultuur: bewaren van tradities en eetcultuur in de vorm van seizoenproducten en -gerechten en de sociale functie van eten.
  • Kennis: van ingrediënten, kwaliteit en bereidingswijzen als basis om te kunnen genieten, smaakontwikkeling en smaakeducatie. Meer info:
    http://www.slowfood.nl

Kies voor duurzame recreatie en toerisme
Uw keuzen als recreant en toerist beïnvloeden de biodiversiteit. Voor recreatie-ondernemingen bestaan keurmerken waar u als consument op kunt letten. De Milieubarometer (http://www.recron.nl ) is een keurmerk voor bedrijven in de recreatiesector die serieus en controleerbaar bezig zijn met milieuzorg. Biodiversiteit maakt daar deel vanuit: recreatiebedrijven met het Milieubarometer keurmerk moeten een bedrijfsnatuurplan opstellen samen met een deskundige.

Hoe schadelijk is mijn leefpatroon voor de aarde?

Bereken uw ecologische voetafdruk
Dat kan door de ecologische voetafdruk te berekenen. Dit is een getal dat aangeeft hoeveel aardoppervlakte er door een burger, plaats, bedrijf of activiteit wordt gebruikt om zijn consumptieniveau te handhaven en zijn afvalproductie te kunnen verwerken. Inzicht in je eigen ecologische voetafdruk kan u helpen om bewuster te leven, zodat de aarde minder wordt belast en biodiversiteit dus minder wordt bedreigd.

Op de websites van stichting De Kleine Aarde, de Belgische WWF en van de Engelse WWF (World Wildlife Foundation) worden op een heel aantrekkelijke en praktische manier mogelijkheden geboden om de ecologische voetafdruk die we als burger nalaten, te verminderen. Op de website van De Kleine Aarde kunt u verschillende ecologische voetafdrukken, zoals voor voedsel en vakantie berekenen (http://www.voetenbank.nl). De actiemogelijkheden zijn op de Belgische website onderverdeeld in wat je kunt doen op het gebied van: energie, je woning, voeding, transport en je tuin. Meer info: http://www.wwf.be/eco-footprint/nl/ecological-footprint. Op de Engelse website vind je meer informatie over wat men thuis, in de tuin, op het werk, in de winkel, op reis en op vakantie kan doen. De mogelijkheden zijn verder ingedeeld van simpel naar minder eenvoudig. Meer info: http://www.wwf.org.uk

Informeer bij consumentenorganisaties
Ook consumentenorganisaties houden zich bezig met thema's die nauw met biodiversiteit verwant zijn. De Consumentenbond doet bijvoorbeeld onderzoek naar maatschappelijk verantwoord ondernemen. De Consumentenvereniging Goede Waar & Co richt zich specifiek op duurzaamheid van consumptiegoederen. Allesduurzaam.nl is een site waar bewuste consumenten en duurzame bedrijven elkaar en hun producten en diensten kunnen vinden. Meer info: http://www.consumentenbond.nl, http://www.goedewaar.nl, http://www.allesduurzaam.nl

 

 

Folder Rond het Huis en in de Tuin (17 items)
Folder Buitenlui (2 items)
Folder Stadsbewoners (5 items)
Folder Toerisme map bevat geen sub-items
URL Bereken uw eigen mondiale voetafdruk
URL Bereken uw persoonlijke 'voedsel-voetafdruk'
URL Bereken uw voetafdruk voor uitjes en vakanties
URL Tips voor vermindering voetafdruk