De Groene Kaart brengt de vaak onbekende en onverwachte biodiversiteit van Amsterdam onder de aandacht. De plekken zijn aangedragen door professionals en door de bewoners zelf. De kaart is online beschikbaar.

Achtergrond

Green Map System (www.greenmap.org) is een wereldwijde organisatie die lokale initiatieven ondersteund in het in kaart brengen van natuur, milieu en cultuur in de omgeving. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een universele iconentaal. Al in meer dan 50 landen zijn voor verschillende steden en gebieden Groene Kaarten ontwikkeld. De Groene Kaarten die Innovaders voor Amsterdam gemaakt heeft, zijn op dit systeem gebaseerd.

Doel / doelgroepen

De stad is meer dan alleen beton, straten en tramlijnen. Daarom brengen we met de Groene Kaart de vaak onbekende en onverwachte biodiversiteit van Amsterdam onder de aandacht. Hierbij kan gedacht worden aan een gierzwaluwkolonie met achtergrondinformatie, een bijzondere boom met z’n verhaal, de plek waar vosjes nog de stad in komen, stille plekjes om tot rust te komen, bijzondere varens op de kademuur, mooiste zonsondergang, bijzondere tuinen, enz. We hebben ons dus niet gericht op bijvoorbeeld het Vondelpark als geheel.
De plekken zijn aangedragen door stadsecologen en andere ’professionals’, maar zeker ook door de bewoners zelf. De Groene Kaarten van Amsterdam zijn dan ook voor en door de bewoners.
De kaart is online beschikbaar en voor een stadsdeel (Bos en Lommer) is ook een gedrukte versie te verkrijgen.

Activiteiten

Innovaders heeft samen met Stichting NME onder andere onder burgers tips verzameld en zo de kaart samengesteld. Hiertoe hebben we op markten en dergelijke gestaan en op een leuke manier aan passanten gevraagd om hun meest bijzondere plek op de kaart te zetten. Daarnaast hebben we natuurlijk ook de stadsecologen en andere kenners geinterviewd.

Resultaten

Uit de honderden plekken die we op de hierboven beschreven manier verzameld hebben, hebben we een selectie gemaakt om te publiceren. Uiteindelijk staan ongeveer honderd bijzondere plekjes van Amsterdam op internet (http://www.atlas.amsterdam.nl, ook te bereiken via www.amsterdam.nl en dan doorklikken op ’stadsplattegrond’). Voor stadsdeel Westerpark hebben we een gedetailleerdere Groene Kaart gemaakt, ook met ongeveer 100 plekjes. Deze kaart is via de internetsite van het stadsdeel te bekijken (http://groenekaart.westerpark.nl, let op, zonder www). Ook voor stadsdeel Bos en Lommer is een gedetailleerde Groene Kaart gemaakt. Deze gedrukte versie is op het stadsdeelkantoor verkrijgbaar.
De plekken op de Groene Kaart gaan vergezeld met foto’s en achtergrondinformatie.
Het uiteindelijke resultaat is dat bewoners versteld staan van de hoeveelheid en schoonheid van de biodiversiteit in hun buurt. "Je woont hier al jaren maar hebt het nog nooit geweten”

Betrokken partijen

Marktpartijen

Overig

Documenten & links

Voornaamste onderwerpen die worden bestreken

  • Gezondheid En Welzijn Van Mensen
  • Publieke Opinie Over Biodiversiteit En Publiek Bewustzijn