De lokale achteruitgang van biodiversiteit tegengaan door de aanplant van inheemse soorten. Naast een concrete toename van inheemse biodiversiteit in de tuinen leidt deze campagne ook tot een grotere bewustwording aangaande de biodiversiteitsproblematiek onder de bevolking.

Achtergrond

Natuur en biodiversiteit zijn niet alleen van belang in beschermde natuurgebieden. Biodiversiteit is overal en speelt zowel in de landelijke als stedelijke omgeving een belangrijke rol. Ook in de bebouwde kom is het mogelijk om de natuur de ruimte te geven. Het is daarom van belang om de variatie aan inheemse soorten zoveel mogelijk te stimuleren om de gaande achteruitgang van biodiversiteit tegen te gaan. Samen met het openbare groen draagt particulier groen bij aan de landelijke uitstraling waar Brabantse gemeenten om bekend staan. Het project ’natuur in de achtertuin’ geeft de inwoners gelegenheid om de natuurlijke rijkdom en afwisseling van de eigen tuin te vergroten. Dat gebeurt door planten, bloemen en kruiden, maar ook verblijven voor mussen, eekhoorntjes, vlinders en insecten tegen een sterk gereduceerde prijs / gratis beschikbaar te stellen.

Doel / doelgroepen

De lokale achteruitgang van biodiversiteit tegengaan door de aanplant van inheemse soorten. Naast een concrete toename van inheemse biodiversiteit in de tuinen leidt deze campagne ook tot een grotere bewustwording aangaande de biodiversiteitsproblematiek onder de bevolking.

Activiteiten

Met het ’Natuur in de achtertuin’ project kunnen burgers zelf een impuls geven aan de natuurlijke diversiteit in hun directe omgeving. In Boxtel informeerde de gemeente haar inwoners in een kleurrijke krant over het thema biodiversiteit. In de ’Special Biodiversiteit’ konden zij lezen over het belang van verscheidenheid in planten en dieren én werden ze geprikkeld om zelf een steentje bij te dragen. Gewoon, in de eigen achtertuin. De Boxtelnaren konden gratis (autochtone én biologisch geteelde) struiken krijgen en met korting dierenwoningen bestellen. Als extra stimulans kregen ze drie gratis streekproducten aangeboden

Resultaten

De aanplant van deze struiken en de plaatsing van dierenwoningen heeft voor een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in Boxtel gezorgd. De tastbare resultaten van de campagne zijn dat er inmiddels zijn 3.500 struiken en 9.000 dierenwoningen voor vogels, egels en bijen zijn besteld. Bijna 1000 Boxtelse gezinnen deden mee.

Soortgelijke projecten

Het succesvolle voorbeeld van Boxtel is in 2009 ook in Vught opgevolgd. Hier kunnen burgers eveneens inheemse planten en dierenverblijven bestellen.

Betrokken partijen

Gemeente

Documenten & links

Voornaamste onderwerpen die worden bestreken

  • Traditionele Kennis
  • Publieke Opinie Over Biodiversiteit En Publiek Bewustzijn