Deze site maakt gebruik van cookies om te functioneren zoals verwacht. Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze cookie policy.
Accepteren en sluiten

Folder Groen loont met TEEB stad

TEEB Stad is het vervolg op Groen Loont!, de campagne die uitdraagt dat groen grote maatschappelijke en economische waarde vertegenwoordigt. In de brochure Groen loont met TEEB Stad : gemeenten redeneren, rekenen en verdienen met de baten van natuur en water wordt een methode besproken om de maatschappelijke baten van groenblauwe maatregelen als vanzelfsprekend mee te nemen in bestemmingsplannen, grond- en vastgoedexploitaties en ontwerpsessies met als resultaat snellere planprocessen en duurzamere keuzes en financiering van groenprojecten.

Rendement
Grote winst is te behalen als al vroeg in de ontwerpfase op zoek wordt gegaan naar mogelijke baten van een groenontwikkeling. De uitkomsten laten namelijk zien dat een groene leefomgeving een groot netto maatschappelijk rendement oplevert, waar ook de biodiversiteit in meelift. Uit de voorbeeldcases van de deelnemende gemeenten blijkt bijvoorbeeld dat groen anderhalf tot twee keer meer aan baten oplevert dan de kosten voor investering en onderhoud. Dit zijn relevante uitkomsten aangezien een steeds groter deel van de mensheid in stedelijk gebied woont en werkt.

Als de baten inzichtelijk zijn, is er een goede basis om gesprekken met andere partijen aan te gaan, zoals met beleggers, vastgoedontwikkelaars, gezondheidszorg, bedrijfsleven, sociale instellingen, waterschappen, grondbedrijven enzovoort. Het openbaar groen in en om de stad wordt dan niet meer per definitie als opgave voor de overheid gezien als financier zijnde.

Download de rapporten en aanbiedingsbrief hieronder. Voor nieuwsberichten en meer info, klik door op deze links:

PDF rapport TEEB stad Download (2 versions)
PDF Aanbiedingsbrief eindrapportage TEEB stad Download

Animatie: Biodiversiteit - Wat is het jou waard?

Animatiefilmpje gemaakt voor de thema website over biodiversiteit actieplannen www.biodiversiteitactieplan.nl.